Trubar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Trubar je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u općini Bihać koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 312 stanovnika.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Trubar se prostire južno i jugoistočno od Osredaka i Malog Cvjetnića od kojih ga dijeli planina Vučijak i uvala Kordina Draga. Na zapadu su Lički Osreci i Dugopolj i rijeka Una. Od Bosanskog Grahova s juga dijeli ga kosa Ujilice i njen niži dio Lijeska od sela Tiškovac, na istoku su vrhovi Metle i Bobare koji dijele selo od Kamenice. Prostor sela je kamenito, "vrletno" i bezvodno tlo. Tek mjestimično ima obradivog zemljišta i bez kamena. Vode su Točak Dolovski, Jasikovac i Kruškovac. Jasikovac nije živa voda. Mještani su davno sa konjima utabali zemljište, učinili ga nepropusnim i tako je nastalo manje jezero za napajanje stoke. Samo je jedan izvor po imenu Točak, ali on snabdjeva samo dio sela.

Povijest[uredi VE | uredi]

Kroz povijest, a i po svom položaju mjesto je uvijek bilo vezano za Drvar. Zadnjom administrativnom podjelom je pripalo Bihaću Na Trubaru ima više tragovova nekadašnjih naselja. Na Džidovini je bilo starodrevno groblje, jer tu ima ostataka nadgrobnih ploča. Na Gradini je nađeno hrbina i bakrenih predmeta. Postoji još nekoliko starinskih suhozida.[1] Za vrijeme Drugog svjetskog rata ovdje se dogodio zločin nad hrvatskim stanovništvom.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Nacionalnost 1991.
Srbi 312
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugoslaveni 0
ostali 0
Ukupno 312

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. UNAC - Petar Rađenović, 1933

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]