Unity Temple

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arhitektura 20. st. Franka Lloyda Wrighta
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Arhitektura 20. st. Franka Lloyda Wrighta
Flag of the United States.svg SAD


Unity Temple na karti SAD
Unity Temple
Unity Temple
Lokacija Hrama jedinstva u SAD-u
Godina uvrštenja: 2019. (43. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii
Ugroženost: -
Poveznica: 1496 UNESCO

Unity Temple ili Hram jedinstva je crkva Unitarijanskog univerzalizma koju je projektirao američki arhitekt Frank Lloyd Wright 1905. i koja je izgrađena 1908. godine u Oak Parku, Illinois. Crkva Unity bila je jedna od najvažnijih građevina u karijeri Franka Lloyda Wrighta. Kad je sagrađena bila je revolucionarna, a materijal koje je Wright ovdje upotrijebio na nov i ekspresivan način, bio je armirani beton[1]. Unity Temple je jedna od osam Wrightovih građevina koje je 2019. UNESCO upisao na popis mjesta svjetske baštine u Americi pod nazivom „Arhitektura 20. st. Franka Lloyda Wrighta[2].

Unity Temple 1908.

Povijest[uredi VE | uredi]

Plan Crkve jedinstva iz 1905.
Unutrašnjost auditorija s namještajem koji je također dizajnirao F.L. Wright.

Nakon što je stara drvena Unitarijanska crkva u Oak Parku izgorjela poslije udara munje 1905. god., F. L. Wright se ponudio da dizajnira novu za Universalističku kongregaciju. Naime, ne samo da je Wright živio u Oak Parku nego je dolazio iz obitelji unitarijanaca. Budžet je bio samo 45.000 $, pa je Wright predložio da se koristi jeftini beton, te je dizajnirao zidove istih dimenzija i koristio iste kalupe nekoliko puta. Naposljetku je zbog uštede dizajnirao i namještaj i vitraje. Rezultat je bila jedna od najinventivnijih građevina tog doba. Crkva je dovršena 1908., a službeno je posvećena 26. rujna 1909. god. Od 1971. god. proglašena je za nacionalni povijesni spomenik. Od 2015. do 2017. god. crkva je uspješno obnovljena izvana i iznutra, što je koštalo 23 milijuna $[3].

Odlike[uredi VE | uredi]

Crkva se sastoji od župnog dvora i auditorija, povezanih zajedničkim ulazom, kako bi se napravilo slovo H (ako gledamo tlocrt). Kompletan prekid s tradicionalnim projektom crkve bio je oblik bloka. Interijer je spektakularna izložba složenih prostornih veza i smjelog geometrijskog ornamenta[1]. Kako bi smanjio buku s jako prometne ulice u kojoj se nalazila crkva, Wright je uklonio prozore u razini ulice i umjesto njih stavio vitraje na krovu i svjetlarnike duž gornjih zidova. Kako auditorij ima sjedalice u prizemlju ispred oltara, ali i dvije galerije sa sjedalicama, nijedan vjernik nije udaljen više od 12 m od oltara. Wright je posudio neke elemente iz svog ranijeg dizajna, Zgrade Larkin, a dvodijelni dizajn je kasnije ponovio u Guggenheim muzeju u New Yorku.

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Unity Temple
  1. 1,0 1,1 John Julius Norwich, Velike arhitekture svijeta, Marjan tisak, Split, 2005. str., 227. ISBN 953-214-266-5
  2. Two cultural sites added to UNESCO’s World Heritage List, službene stranice UNESCO-a, 7. srpnja 2019. (engl.) Pristupljeno 14. srpnja 2019.
  3. Blair Kamin, Restored Unity Temple, Loop CTA station highlight winners of architecture awards, chicagotribune.com, 26. listopada 2018. (engl.) Pristupljeno 15. srpnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]