Uvala Konobe

Koordinate: 44°59′24″N 14°37′35″E / 44.98989°N 14.62629°E / 44.98989; 14.62629 (WD)
Izvor: Wikipedija
Uvala Konobe
Uvala Konobe. U prvom planu je lokalitet Mala Krasa; lijevo je rt Negrit, a u njegovoj pozadini se vide niski otočići Kormati. Desno od njih je otok Plavnik. Duž pozadine cijele slike je otok Cres.
Položaj
Koordinate44°59′24″N 14°37′35″E / 44.98989°N 14.62629°E / 44.98989; 14.62629 (WD)
Smještajotok Krk
MoreJadransko more
Države
Uvala Konobe na zemljovidu zapadne Hrvatske
Uvala Konobe
Uvala Konobe
Uvala Konobe na zemljovidu zapadne Hrvatske
Zemljovid

Uvala Konobe je otvorena uvala na jugozapadnoj strani otoka Krka. Dio je Krčkog zaljeva, a još šire, Kvarnerića.

Smještaj i karakteristike[uredi | uredi kôd]

Uvala Konobe nalazi se uz jugozapadnu obalu otoka Krka, na području općine Punat, oko 2 kilometra južno od Punta i 4 kilometra jugoistočno od grada Krka. Otvorena je na zapad, dok ju s istočne strane zatvara lokalitet Mala Krasa, a s južne rt Negrit. Neposredno uz uvalu prolazi 45. sjeverna paralela.

Obale su pristupačne i niske. Teren oko rta Negrit je niži, dok se Mala Krasa postepeno, terasasto spušta prema moru. Ponad Male Krase i cijele uvale Konobe uzdiže se brdo Veli Kaslir i nešto niži Mali Kaslir ili Kaslirić. Na oba lokaliteta su ostaci ilirskih naselja okruženih s više kružnih suhozida.[1][2]

Vegetacija je na Maloj Krasi vrlo bujna uz prevladavajuće masline i hrast crniku. Na Negritu je vegetacija slabija, niža i rjeđa s prevladavajućim grmolikim biljkama, naročito ljekovitom kaduljom.

Navigacija[uredi | uredi kôd]

S obzirom na to da u uvali nema grebena ni hridi, a uvala je otvorenog tipa, uplovljavanje ne zahtjeva posebnu pozornost. Pri noćnoj plovidbi kao vodilje mogu poslužiti svjetionik na ulazu u Puntarsku dragu koji reflektira bijelu svjetlost, a koji je sjeverno od uvale te svjetionik Tranjevo na rtu Negrit, koji baca zelenu svjetlost, a nalazi se jugozapadno od uvale. Međutim, već pri prilasku uvali, rt Negrit zaklanja svjetionik Tranjevo.

Punta (rt) Negrit koja s juga zatvara uvalu Konobe. Desno je lanterna (svjetionik) Tranjevo.

Zbog otvorenosti na zapad, uvala je nezaštićena od nevera, ali je sigurni zaklon od najčešćih vjetrova koji pušu na tom području, bure i juga. U slučaju dolaska nevere, preporučljivo je potražiti sigurniji zaklon ili se udaljiti od obale.

Dno se spušta postepeno i polako tako da je dubina na 50 metara od obale oko 20 metara. Dno je pretežno pjeskovito, tek ponegdje stjenovito pa je pogodno za sidrenje.[nedostaje izvor]

Zbog postojanja kampa, u uvali je velik broj kupaća i malih brodica pa je potrebna velika pozornost pri plovidbi uvalom, uz minimalnu brzinu.

Turizam[uredi | uredi kôd]

Uvala Konobe slikana s mora. Lijevo se jasno vidi naturistički kamp "Konobe", ali se isti pruža i do središnje plaže kampa koja je na desnoj strani slike. Na sredini slike su zgrade trgovine i, ponad nje, recepcije kampa. Iznad recepcije desno je brdo Kaslir. U lijevom gornjem kutu slike se vide najviši vrhovi otoka Krka jedan do drugog: Veli vrh (lijevo) i Obzova (desno).

Na istočnim obalama uvale smješten je nuturistički kamp "Konobe", dio grupe "Hoteli Punat". Kamp "Konobe" radi već nekoliko desetljeća i jedan je od najpoznatijih nudističkih kampova u Hrvatskoj.[3][4] U kampu se nalaze sanitarni čvorovi, restorani, kafići, trgovina, tereni za sport i razonodu. Obuhvaća 10 hektara površine, s kapacitetom od oko 1200 gostiju.[5]

Kamp je osobito prepoznatljiv po ekološkoj usmjerenosti, a glavna plaža ima i plavu zastavu koja je simbol čistoće i kvalitete.[6][7]

Ulazak u kamp se naplaćuje, a zabranjen je boravak u kampu u kupaćim kostimima.[8]

Plan Kampa "Konobe"Arhivirana inačica izvorne stranice od 2. listopada 2021. (Wayback Machine)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bolonić, Mihovil, Žic-Rokov,Ivan: Otok Krk kroz vijekove, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2002., str. 16
  2. Ragužin, Alojzije: Punat 1, Povijesno društvo otoka Krka, Krk, 1991.,str. 15
  3. Službene stranice Turističke zajednice Punat
  4. Stranice kamperskog udruženja Hrvatske
  5. Službene stranice kampa "Konobe". Inačica izvorne stranice arhivirana 18. ožujka 2011. Pristupljeno 18. lipnja 2010.
  6. Službene stranice programa Plava zastava o plaži Konobe. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. veljače 2009. Pristupljeno 19. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  7. Službene stranice kampa "Konobe" o plažama. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. listopada 2021. Pristupljeno 19. lipnja 2010.
  8. Službene stranice kampa "Konobe"

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Bolonić, Mihovil, Žic-Rokov,Ivan: Otok Krk kroz vijekove, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2002.
  • Ragužin, Alojzije: Punat 1, Povijesno društvo otoka Krka, Krk, 1991.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]