Vampirski dnevnici

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vampirski dnevnici
Vampirski dnevnici
službeni logo serije
The Vampire Diaries
Format dramska-horor tinejdžerska serija
Autor Kevin Williamson
Julie Plec
Glumci Paul Wesley
Ian Somerhalder
Katerina Graham
Steven R. McQueen
Candice Accola
Sara Canning
Država podrijetla SAD
Broj epizoda 172 (Popis epizoda)
Broj sezona 8
Produkcija
Trajanje epizode cca 42 min
Prikazivanje
U Hrvatskoj Doma TV[1]
Emitiranje 10. rujna 2009.10. ožujka 2017.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Vampirski dnevnici je američka tinejdžerska dramska horor TV serija autora Kevina Williamsona. Riječ je o televizijskoj verziji serije romana istoimenog naziva autorice L.J. Smith. Serija prati život Elene Gilbert, tinejdžerice koja se zaljubi u vampirsku braću Stefana i Damona Salvatorea. Serija se fokusira i na živote Eleninih prijatelja i ostalih stanovnika fikcijskog gradića Mystic Falls u Virginiji. Serija je miks tinejdžerske drame i nadnaravnog.

Kada je televizijska mreža CW prikazala prvu epizodu serije 10. rujna 2009., pilot epizoda je zabilježila najveću gledanost mreže još od 2006. godine.[2] Zbog visoke gledanosti, serija je dobila punu sezonu od 22 epizode 21. listopada 2009. 16. veljače 2010. CW je obnovio seriju za 2. sezonu.[3] 26. travnja 2011. serija je obnovljena za 3. sezonu. U listopadu 2012. godine u SAD-u je počelo emitiranje 4-te sezone. 11. veljače 2013. serija je obnovljena za 5. sezonu.

26. travnja 2013. CW je službeno objavio da će spin-off serija The Originals početi s prikazivanjem na jesen 2013.

14.veljače 2014. Vampirski Dnevnici su obnovljeni za 6. sezonu čije je emitiranje započelo 2. listopada 2014.

Produkcija[uredi VE | uredi]

U početku Kevin Williamson nije bio previše zainteresiran za produkciju nove serije o vampirima, jer je smatrao ideju serije presličnom ostalim pričama o vampirima. Na nagovor Julie Plec, počeo je čitati romane L.J. Smith i zainteresirao se za priču:

Wikicitati „Počeo sam shvaćati da je to priča o malom gradu, o njegovoj prošlosti i o onome što se skriva ispod površine.”
(Kevin Williamson)

Williamson je potvrdio kako će glavni fokus serije biti na gradskim pričama, a ne na srednjoškolskim. [4]

6. veljače 2009. Variety je objavio kako je CW dao zeleno svjetlo pilotu "Vampirskih dnevnika" kojem će Williamson i Julie Plec biti glavni scenaristi i izvršni producenti. 19. svibnja 2009. serija je službeno naručena za televizijsku sezonu 2009.-2010.[5]

Pilot epizoda je snimljena u Vancouveru, a ostatak epizoda je snimljen u Covingtonu, Georgiji.[6]

Sezone[uredi VE | uredi]

1. sezona (2009./2010.)[uredi VE | uredi]

Elena Gilbert i njen mladji brat Jeremy zive u Mystic Fallsu,sa svojom tetkom Jennom.Ostali su bez roditelja nakon uzasne saobracajne nesrece.U prvoj sezoni u grad stize misteriozni novi ucenik,Stefan Salvator.Sve devojke su odusevljene njime a on i Elena se zaljube.Ipak,on krije mracnu tajnu on je vampir.U grad stize i Stefanov stariji brat Damon koji ce na pocetku biti u vezi sa Caroline (Eleninom najboljom drugaricom,pored Bonni).Kada Elena sazna istinu o Stefanu i Damonu ona ostaje uz Stefana.Damon pokusava otvoriti grobnicu koja je zacarana jer je ubedjen da je tamo Stefanova i Damonova davno izgubljena ljubav,Katherina Petrova u koju su se zaqljubili 1864. ona i elena su dvojnice tj. fizicki su iste.U grobnici ne nadju Katherine vec saznaju da je ziva,ona se ubrzo pojavi i zeli posvadjati bracu Salvator.Damon se zaljubi u Elenu.

2. sezona (2010./2011.)[uredi VE | uredi]

U gradu se pojave i likantropi, tj. vukodlaci. Tyler, koji ima gen vukodlaka, mora postati jedan tako da ubije nekoga (osobu kojoj je Katherine naredila da ga izaziva). Pojavljuje se Mason, Tylerov ujak, koji je trenutno vukodlak. Vampiri pokušavaju otkriti šta su oni i jesu li jači od njih. Oni saznaju da je ugriz vukodlaka za vampira smrtonosan. U gradu se pojavi Klaus (Joseph Morgan), prvobitni vampir (postoji ih 5, majka Esther ih je pretvorila pomoću krvi Tatie, jos jedne Elenine dvojnice), da bi vratio svoju vukodlačku stranu i postao hibrid. Mora ubiti vukodlaka (Jules), vampira (Jennu, koju prethodno pretvori) i dvojnicu (Elenu). Ne uspije u tome jer ne ubija Elenu. Klaus se zaljubi u Caroline. Vukodlak je ugrizao Damona i on je na samrti. Na kraju Elena i Katherine pomoću Klausove krvi, koja liječi ugriz vukodlaka, spašavaju Damona, a Stefan u zamenu za tu krv mora poći s Klausom i postati krvoločni vampir koji je davno bio. Elena poljubi Damona.

3. sezona (2011./2012.)[uredi VE | uredi]

Stefan je postao krvoločan, i ubija zajedno sa Klausom. Elena i Damon žele vratiti Stefana na pravi put, međutim, on je isključio svoju ljudskost i ne želi se vratiti. Klaus želi praviti hibride, ali mu to ne uspijeva jer dvojnica koju je žrtvovao (Elena) nije mrtva. Svi koje pokuša pretvoriti umru. Klaus shvati da može praviti hibride samo pomoću Elenine krvi. Svi se prvobitni vampiri vrate u Mystic Falls nakon incidenata s duhovima i Jeremyjem koji ih vidi. Svi se likovi bore uporno da bi Klausa i ostale originalne vampire ubili, ali uspore se saznavši da ubijanjem originalnog vampira, ubijaš cijelo njegovo stablo pretvaranja (koga je god on pretvorio, taj i oni koje je on pretvorio (...) umiru). Ne uspijevaju ubiti Klausa već ga Bonnie stavi u Tylerovo tijelo. Elena i Matt slete s mosta u rijeku kad im se Rebekah isprijeci na putu. Elena umire, jer trazi od Stefana koji ih je pronasao, da spasti Matta, a prije toga ona izabere Stefana, no postaje vampir zbog vampirske krvi u organizmu jer joj je doktorica dala tu krv prije par dana.

4. sezona (2012./2013.)[uredi VE | uredi]

U četvrtoj sezoni Elena se muči s činjenicom da je ona vampir. Pojavljuju se i lovci na vampire,njen brat Jeremy je jedan od njih. Elena ubija jednoga lovca, a to je proganja.Elena i Damon se zblizavaju. Ubrzo, Elena prekida sa Stefanom. Jeremy, kao i svaki lovac na vampire, ima tetovažu na ruci koja se ispuni dio po dio svaki put kad ubije vampira. Samo on može vidjeti tetovažu, a ona je zapravo karta koja vodi do lijeka za vampire. Tko god popije lijek, postat će čovjek.Počinje opća borba za lijek, a pojavljuje se i Silas - najstariji čarobnjak u povijesti. Silas ima sposobnost čitanja misli. Lijek putuje od Silasa, do Elijaha, pa sve do Katherine. Na kraju četvrte sezone ekipa završava srednju školu, Bonnie umire zbog iscrpljive čarolije, Elena stavi Katherine lijek u usta dok se bori s njom, a Silas se pojavi i otkriva Stefanu pravo lice - on je Stefanov dvojnik. Silas zaključa Stefana u sanduk i baci ga u vodu, a Elena napokon prizna Damonu da je zaljubljena u njega.

5. sezona (2013./2014.)[uredi VE | uredi]

Na početku pete sezone, Elena i Caroline krenu na koledž u želji za boljim životom. Matt se nalazi u problemu s vješticama, Damon se brine o Jeremyju koji jedini može pričati s Bonnie dok je ona duh, a Stefan se muči u sanduku na dnu jezera. Stefana spasi Qetsiyah, Silasova bivsa vjerenica.Naime, Silas je prevario Qetsiyahu jako davno, i to s Amarom (Eleninom i Katherininom trećom dvojnicom). Sudbina nalaže da svi dvojnici završavaju zajedno (na kraju sezone saznajemo da je to uzrokovano čarolijom koju su "bacili" putnici a ne sudbinom) , pa tako i Elena i Stefan. Amara je također i "sidro" koje sva nadnaravna bića moraju proći kad umru da prođu na the Drugu stranu. Nakon što Amara i Silas pronađu mir na drugoj strani, Bonnie oživi, ali je sidro. Damona zaključava dr.Wes, član društva Augustine. To društvo muči vampire radi znastvenih otkrića, a član je bio i Grayson Gilbert (Elenin stric koji ju je posvojio). Damon priča o svom prijatelju Enzou iz 1950-ih. U međuvremenu zaključavaju i Elenu, ona upoznaje Enzoa, ali se ona oslobodi. Katherine u međuvremenu ubrzano stari jer 'lijek' više nije u njoj. Katherine je na samrti, a njezina kćer Nadia, koja je "putnik" (posebna vrsta vještice), pokušava učiniti sve da ona ne umre. Katherine na kraju kao "putnik" ulazi u Elenu i preuzima kontrolu njezinim tijelom. Katherine u Eleninom tijelu prekida s Damonom i pokušava osvojiti Stefana. Prekinuvši s Elenom, Damon je opet krvoločan i pokušava ubiti dr. Wesa zajedno s Enzoom, ali dr.Wes ga pretvori u vampira koji ubija ostale vampire. Dr. Wes je na kraju ubijen, a umire i Katherine te se Elena vraća u svoje tijelo (ovaj put sigurno). Damon i Elena su ponovo zajedno. Putnici začaraju cijeli Mystic Falls tako da nijedan vampir ne može ući u grad. Prije toga Elena i Damon odluče uništiti Mystic Falls uzrokujući eksploziju, da bi spasili Stefana koji je na Drugoj strani, jer ga je putnik u Tylerovom tijelu ubio. Oni u toj eksploziji umiru, ali sa sigurnošću da će ih vještica Liz vratiti u život s "druge strane". Ona vrati Elenu zajedno s Alaricom, no Damon i Bonnie ostaju zarobljeni na drugoj strani koja se zbog smrti putnika zatvara. Na kraju sezone, Damon i Bonnie idu prema bijelom svijetlu.

6. sezona (2014./2015.)[uredi VE | uredi]

Svi su shrvani zbog smrti Damona i Bonnie, a svatko ima način da se nosi s tim. Elena nabavlja neku vrstu vampirske droge koja joj pomaže da zamisli Damona, Stefan se odseli u Savannu i radi kao automehaničar, a Caroline je jedina koja želi promijeniti stanje. Matt se u međuvremenu priključuje u zajednicu zaštitnika, te su on i Jeremy jedini likovi koji žive u Mystic Fallsu jer vampiri ne mogu ući u njega. Elena prestaje s 'drogiranjem' i zatraži Alarica da joj izbriše vezu s Damonom iz pamćenja. On to i učini. U međuvremenu, Damon i Bonnie nisu mrtvi, već su zarobljeni u 'zatvroskom svijetu'. Naime, oni proživljavaju isti dan iznova (10.5.1994.). Uskoro saznaju da nisu sami- s njima je i Kai, zločesti vještac koji je pobio pola svoje obitelji. Kasnije se otkriva da su blizanci Liz i Luke, te Alaricova cura i Elenina profesorica Jo njegovi brat i sestre. Jo je također njegova blizanka te se njihova obitelj zove 'The Gemini Coven' (jer ima 2 para blizanaca). Kada saznaju kako izaći, uspijeva izaći samo Damon te se šokira kad vidi da Elena više nije zaljubljena u njega. Caroline i Stefan se zbližavaju, a Enzo nalazi Saru Salvatore (kćer Zacha Salvatorea) i koristi Matta da joj na indirektan način naudi. Kada Kai izađe iz zatvorskog svijeta, potrebno je 'spojiti se' s blizankom Jo. To se ne dogodi, jer Luke preuzima mjesto Jo i umire spajajući se s Kaiom koji je jak jer je uzeo svu magiju iz Mystic Fallsa 'otključavajući' ga tako ponovno za vampire. Damon i Elena ponovno se zbližavaju, Jeremy se odseli u Akademiju za crtanje, Jo preda svoju magiju Kaiu i zaruči se s Alaricom kad sazna da je trudna. Stefan i Caroline se poljube, no stvari između njih ostaju visiti u zraku jer Carolinina majka Elizabeth Forbes umire od raka. Caroline isključuje osjećaje. Bonnie nalazi način da izađe, no prije toga, u drugom zatvorskom svijetu (iz 1903.godine) sretne Lily, Damonovu i Stefanovu majku. Stefan iskljucuje svoju ljudskost zbog Caroline. Damon dovodi majku iz zatvorskog svijeta da pomogne Stefanu. Elena ponovno postaje čovjek. Na vjenčanje Jo i Alarica upada Kai, ubije trudnu Jo i rani Elenu. Kai poveze sudbinu Elene i Bonnie, Elena ce spavati dok god Bonnie ne umre, te Kai nudi Damonu da pusti Bonnie da umre da bi Elena zivjela. Prvi put Damon stavi Bonnie ispred Elene i ubije Kaia. Elena ima neke "zajednicke" vizije sa ostalim dok spava, te se tako oprasta od Alarica, Metta, Jerremya, Stefana, Caroline, Bonnie, te na kraju Damona. Damon je ocajan, a Elena spava u kovcegu. Stefan priznaje svoja osjecanja Caroline i kaze joj da ce je cekati koloko bude trebalo. Sezona zavrsava scenom iz buducnosti- Mystic Falls je razrusen, Matt (koji je policajac) patrolira razrusenim gradom, a Damon stoji na kuli i posmatra grad. Da li je Damon ponovo onaj stari sad kad nema Elene i da li je on razrusio grad ili je on njegov zastitnik vidjet ćemo u sezoni 7.

Glavna glumačka postava[uredi VE | uredi]

Glumac/Glumica Lik Opis lika
Nina Dobrev Elena Gilbert Glavni zenski lik, dvojnica Katherine Pierce,Amare.Prvo je u vezi s Stefanom a kasnije sa njegovim bratom Damonom
Katherine Pierce Vampirica koja je bila u ljubavnoj vezi sa Stefanom i Damonom 1864. godine, Elenina dvojnica (odnosno obratno),majka Nadie Petrove (putnice)
Amara Prva besmrtna zena, dvojnica Katherine i Elene, Quetsyah ju je ubila pretvorila u sidro zbog veze sa Silasom.
Paul Wesley Stefan Salvatore Glavno lik. Vampir, Elenin dečko, poslije zaljubljen u Caroline.
Tom Avery Stefanov dvojnik i doktor u Antlanti.
Silas Prvo besmrtno bié na Zemlji, originalni dvojnik star 2000.godina.
Ian Somerhalder Damon Salvatore Glavni lik. Stefanov brat, Elenin buduci dečko.
Steven R. McQueen Jeremy Gilbert Elenin mlađi brat.
Sara Canning Jenna Sommers Jeremyeva i Elenina teta is tarateljica koju Klaus ubije u ritualu žrtvovanja
Katerina Graham Bonnie Bennett Elenina najbolja prijateljica, vještica.
Candice Accola Caroline Forbes Elenina najbolja prijateljica, bivša Klausova i Tylerova ljubav, zaljubljena u Stefana.
Zach Roerig Matt Donovan Elenin prijatelj i bivši dečko Elene i Caroline,Rebekin decko
Kayla Ewell Vicky Donovan Mattova sestra, Elenina prijateljica u srednjoj školi u Mystic Fallsu, vampir. Stefan ju ubije.
Michael Trevino Tyler Lockwood Vickyn i Carolinin bivši dečko, i Livin dečko do njene smrti.
Matt Davis Alaric Saltzman Profesor povijesti u srednjoj školi u Mystic Fallsu i lovac na vampire. Esther ga pretvara u originalnog vampira, Rebekah ga ubije.U 6.sezoni se vraća kao stalni član glumačke postave.
Joseph Morgan Klaus Mikaelson Najmocniji orginalni vampir,prvobitni hibrid

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]