Prijeđi na sadržaj

Vanda Dabac

Izvor: Wikipedija

Vanda Dabac (Bjelovar, 1996.) je hrvatska violinistica. Dobitnica je više nagrada koje je ostvarila na državnim, regionalnim i međunarodnim glazbenim natjecanjima.[1]

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Violinu uči svirati kod prof. Vande Novoselec u Bjelovaru. Od 2014. godine studira violinu u klasi prof. Anđelka Krpana na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. U duetu s Emanuelom Pavonom osvojila je 1. nagrade dvije godine zaredom te za to primila Oskar znanja Agencije za odgoj i obrazovanje.[2] Svirala je na koncertu Stefana Milenkovića 2009. godine u Bjelovaru. Prvi samostalni koncert održala je u lipnju 2012. u Domu kulture u Bjelovaru.

Školske godine 2012./2013. na regionalnom natjecanju iz solffegia u Zadru osvojila je 1. nagradu. U lipnju 2013. uručena joj je nagrada Fonda "Boža Tvrtković" za najbolju učenicu Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

Školske godine 2013./2014. osvojila je 1. nagradu na državnom natjecanju i ponovo Oskar znanja. Na kraju srednjoškolskog obrazovanja Glazbena škola Vatroslava Lisinskog dodijelila joj je Zlatnu notu za sveukupan rad i postignute rezultate. Usavršavala se na Međunarodoj ljetnoj školi u Pučišćima na Braču 2008., Međunarodnoj zimskoj školi u Zagrebu 2010. (N. Merle), seminaru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu (A. Krpan).

Polazila je i dvotjedni seminar u ljetnom kampu koledža u Bryn Mawru u Pennsylvaniji, gdje je nakon audicije dobila mjesto u Zlatnom orkestru. Nastupala je u TV-emisiji "Majstori svirači" u duetu i kao solistica. Tijekom seminara u Grožnjanu svirala je i u Komornom gudačkom orkestru Hrvatske glazbene mladeži s kojim je nastupala u Osoru, Zagrebu, Koprivnici i Bjelovaru. Godine 2015., kao članica Komornog gudačkog orkestra Hrvatske glazbene mladeži (prva violina uz Anđelka Krpana, Martina Krpana, Helgu Korbar, Ivu Jukića, Manuelu Pavičić i Mateja Mihaljevića), nastupila je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.[3]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Matica hrvatska - Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj - VANDA DABAC - violina. www.matica.hr. Pristupljeno 28. srpnja 2024.
  2. Natjecanja 2010. Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar. Pristupljeno 28. srpnja 2024.
  3. KOMORNI CIKLUS HGM-a: ODJECI GROŽNJANA. Lisinski. Pristupljeno 28. srpnja 2024.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]