Viktor Coj

Izvor: Wikipedija
Viktor Coj
Viktor Coj 1986.
Ime u rodnom listuViktor Robertovič Coj
Rođen/a21. lipnja 1962.
Sankt-Peterburg, Rusija
(tada Lenjingrad, SSSR)
Umro/umrla15. kolovoza 1990.
Tukums, Latvija
(tada SSSR)
Žanr/oviRock, Novi val
Djelatno razdoblje1979.1990.
Producentska kućaAnTrop, Melodiya
AngažmanKino
Značajni instrumenti
bas, ritam gitara, vokal
Putovnica Viktora Coja, 7. veljače 1979.

Viktor Robertovič Coj (rus. Виктор Робертович Цой, kor. 빅토르 최), (Lenjingrad, 21. lipnja 1962.Tukums pokraj Rige, 15. kolovoza 1990.) bio je jedan od najpoznatijih ruskih i sovjetskih rock-glazbenika 1980-ih godina, vođa rock-grupe "Kino".

15. kolovoza 1990., stradao je u prometnoj nezgodi na cesti Sloka–Talsi u Latviji.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Viktor Coj bio je jedini sin rusko-korejskog inženjera Roberta Maksimoviča, rođenog u Kazahstanu i ruske učiteljice Valentine Vasilijevne. Godine 1985. oženio je Marianne Coj, s kojom je imao sina Aleksandra.

Kino[uredi | uredi kôd]

Godine 1982. objavio je prvi album "45", koji je snimio uz pomoć Borisa Grebenščikova, jednoga od pionira ruskog rocka. S novim albumom, pod naslovom "46", Coj je stekao slavu diljem SSSR-a.

Godina 1987. bila je ključna za proboj grupe Kino. Izlazak njihovog sedmog albuma "Krvna grupa" ("Gruppa Krovi") pokreće "kinomaniju". Otvorenija politička klima u SSSR-u dozvoljava, da "Krvna grupa" postane album s anganžiranim kritičkim političkim pjesmama, ali i s rock glazbom do tada nepoznatom na prostoru SSSR-a. Većina pjesama na albumu bile su namijenjene mladima u Sovjetskom Savezu, govoreći im da preuzmu kontrolu i učine promjene unutar države. Coj je postao junak među mladima, a Kino najpopularnija sovjetska rock grupa ikad. U drugim sovjetskim republikama mladi su prevodili pjesme s izvornom ruskog na njihove materinje jezike. Tijekom sljedećih nekoliko godina, Coj se pojavljuje u nekoliko uspješnih filmova i putuje u SAD promovirati svoje filmove na filmskim festivalima.

Iako je Coj bio velika zvijezda, živio je relativno običnim životom. Zadržao je svoj stari posao u kotlovnici stambene zgrade, čime je iznenadio mnoge. Volio je taj posao, a novac mu je trebao za rad grupe, jer nije dobivao novac od vlasti, a albumi su se uglavnom distribuirali besplatno. Godine 1988. i 1989. nastupao je na turneji u Italiji, Francuskoj i Danskoj. Vrhunac grupe Kino bio je koncert pred 62.000 ljudi na stadionu Lužniki u Moskvi.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Poginuo je u prometnoj nesreći u Latviji 15. kolovoza 1990., nakon što je vjerojatno zaspao za upravljačem automobila.

Nakon smrti[uredi | uredi kôd]

Viktor Coj i grupa Kino bili su začetnici ruskoga rocka te su otvorili vrata drugim ruskim rock-glazbenicima. Nakon smrti, Coj je postao legenda ruske glazbe i supkulture. U središtu Moskve u ulici Arbat nalazi se zid s grafitima posvećenima Viktoru Coju i grupi Kino. To je jedna od turističkih atrakcija u Moskvi. Slični zidovi s grafitima postoje i u Sankt Peterburgu, Habarovsku i Dnjipru.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Viktor Coj: besmrtna sovjetska rock legenda. Russia Beyond (hrv.). Pristupljeno 31. siječnja 2019.