Vlado Šantić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Vlado Šantić
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 29. listopada 1952.
Mjesto rođenja Vedro Polje
Datum smrti  ?
Mjesto smrti  ?
Nacionalnost Hrvat
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1992. - 1995.
Čin general
Ratovi Rat u BiH
Vojska Hrvatsko vijeće obrane
Rod vojske Pješaštvo
Jedinice 2. hrvatsko-muslimanska pješačka brigada
Zapovijedao HVO Bihać

Vlado Šantić (Vedro Polje kraj Bihaća, 29. listopada 1952. - ?), zapovjednik HVO-a Bihać.

Prije rata u BiH knjigovođa u poduzeću Bihacit. Jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Općinskog HDZ-a Bihać. Bio dopredsjednik HDZ-a BiH.

Vlado Šantić je postao zapovjednikom HVO-a Bihać i Okruga Bihać u prilično nategnutim, ali ipak tolerantnim i općenito dobrim odnosima Armije BiH i HVO Bihać, dviju sastavnica jedne zajedničke vojske na području Bihaća.

Vlado Šantić nestao je u opskurnim, nikad do kraja istraženim okolnostima iz Hotela "Sedra" nadomak Bihaću, kamo je došao na sastanak s Dudakovićem. Iako je ispaljeno desetak hitaca, Dudaković, koji se nalazio dvadesetak metara udaljen, u istom hotelu izjavljuje da ništa nije ni čuo ni vidio. Tom prilikom ranjeno je nekoliko osoba i među njima poručnik HVO-a Bihać Salko Džanić, nećak junaka hrvatske vojske iz doba NDH Ferida Džanića. Salko Džanić, predratni karatista koji je bio nositelj najvišeg stupnja karataškog umijeća ostao je nepokretni invalid u kolicima. O Šantiću se ne zna još ništa. Ljubijankić je poginuo u helikopteru sa znakom Crvenog križa oborenom od četnika nad Kordunom, a Dudaković je postao zapovjednikom Zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije Bošnjaka i Hrvata.