Warrongo

Izvor: Wikipedija
Warrongo
warungu
Države Australija
Regije
Queensland, zapadno od Inghama i Abergowrie
Etnicitet
Govornici Nema izvornih govornika
Razredba
Jezični kôd
ISO 639-3 wrg, gdc
Povezani članci: jezik | jezična porodica | popis jezika (po kodnim nazivima)


Warrongo (drugim nazivom warungu) australski je aboridžinski jezik, jedan od desetak jezika marijske grane pamanjunganske porodice jezika.[1] Govorio ga je narod Warrongo, primarno na području Townsvillea, Queensland u Australiji, a regija u kojoj se govorio uključuje područje od rijeke Upper Herbert do planine Garnet. Drugi su nazivi za jezik, među ostalima: Warrangu, Warrango, Warruŋu, War-oong-oo, Gudjala i Gudjal, a karakterističan je po sintaktičkoj ergativnosti.

Posljednji izvorni govornik jezika warrongo bio je Alf Palmer, koji je umro 1981. godine. Prije Palmerove smrti, lingvisti Tasaku Tsunoda i Peter Sutton surađivali su s njim kako bi očuvali jezik. Zahvaljujući njihovom radu, jezik se danas počinje oživljavati.

Prema Ethnologueu, jezik je danas u stanju mirovanja, što znači da warrongo više nema izvornih govornika niti govornika s dobrim poznavanjem jezika.

Sociolingvistički položaj[uredi | uredi kôd]

Osobe koje se danas smatraju dijelom naroda Warrongo žive unutar nekadašnjeg govornog područja jezika (planina Garnet), ali i izvan njega (Palm Island, Townsville, Ingham, Cardwell i Cairns). Iako je warrongo izumro 1981. godine Palmerovom smrću, u kasnim 1990-ima i ranim 2000-ima manja je skupina ljudi osnovala pokret za oživljavanje jezika, sastavljena većinom od potomaka posljednjih izvornih govornika, a predvođena unukom Alfa Palmera. Skupina je odlučila kontaktirati Tsunodu, jednog od lingvista koji su surađivali s posljednjim govornicima tijekom 1970-ih, te je on između 2002. i 2006. godine održao ukupno 5 nizova predavanja, od kojih je svaki trajao 4 – 5 dana. Jezik je posljedicom toga stekao ograničenu razinu simboličkih funkcija u društvu; počeo se koristiti u zadirkivanju među djecom te za odabiranje osobnih imena.

Klasifikacija[uredi | uredi kôd]

Smatra se da su postojala barem dva međusobno razumljiva narječja.

Warrongo pripada (makro)obitelji pamanjunganskih jezika. Najsrodniji su mu jezici gugu badhun (90 % leksičke podudarnosti prema Haleovom leksikonu sačinjenom od 99 stavki) i gujal (94 % leksičke podudarnosti). Sličnosti u fonologiji, zamjenicama i glagolskim korjenima nalažu pripadnost marijskim jezicima (uz bidjara, gungabula, marganj, gunja, biri i nyaygungu), dok je fleksijska morfologija glagola u jeziku slična onoj skupine rijeke Hebert (koja uključuje djirbalski, warrgamay, njavajgijski i manbarra). Pretpostavlja se da bi fleksijski sufiksi glagola mogli biti rezultat masovnog posuđivanja u jezik.

Fonologija[uredi | uredi kôd]

Suglasnici[uredi | uredi kôd]

Suglasnici jezika warrongo (ortografski prikaz u uglatim zagradama)
bilabijalni lamino-dentalni1 apiko-alveolarni retrofleksni lamino-palatalni dorso-velarni
prekidnik b ⟨b⟩ (d̪ ⟨dh⟩) d ⟨d⟩ ɟ ⟨j⟩ ɡ ⟨g⟩
nosnik m ⟨m⟩ (n̪ ⟨nh⟩) n ⟨n⟩ ɲ ⟨ny⟩ ŋ ⟨ng⟩
rotik ɾ ⟨rr⟩ ɻ ⟨r⟩
lateral l ⟨l⟩
poluvokal j ⟨y⟩ w ⟨w⟩
  1. Samo u narječju gugu badhun.

Zvuk [h] pojavljuje se samo u uskliku [hai], 'Bok!' i uskliku iznenađenja [haha] (ili [ha:ha:]).

Dentalizirani suglasnici obično se pojavljuju samo u narječju gugu badhun.

Alveolarni aproksimant [ɹ] se navodno također pojavljuje u narječju gugu badhun.

Retrofleksni aproksimant /ɻ/ u odstupu sloga nerijetko se može realizirati kao retrofleksni dotačnik [ɽ].

Lamino-palatalni prekidnik je fonetski u većini slučajeva afrikat [tʃ] ili [dʒ].

Ozvučivanje nije razlikovno između prekidnika. Pravila za ozvučivanje su relativno složena, ali ih je nemoguće predvidjeti u apsolutno svim slučajevima. Čimbenici u ozvučivanju su mjesto artikulacije (što je više naprijed prekidnik artikuliran, veća je vjerojatnost da će biti ozvučen), fonetsko okruženje, položaj u odnosu na granice riječi, a moguće i duljina riječi, broj slogova koji slijede prekidniku te mjesto naglaska.

Samoglasnici[uredi | uredi kôd]

Warrongo razlikuje tri samoglasnika: /a/, /i/ i /u/ (u ortografiji ⟨o⟩). Dužina je razlikovna samo za /a/, čiji je dugi pandan ortografski prikazan kao ⟨aa⟩. Fonem /u/ ima dva alofona: [u] i [o] (od kojih niti jedan ne zahtjeva zaokruživanje usana), čija realizacija ovisi o prethodnom suglasniku. Oba se mogu pojaviti samo nakon /b/, /m/ i /j/, a iza ostalih se suglasnika pojavljuje isključivo [o]. Alofonska realizacija /i/ upravljana je složenijim pravilima, ali [i] je generalno jedini alofon iza /ɟ/ˌ /ɲ/ˌ /ŋ/ i /w/, dok su iza gotovo svih ostalih suglasnika jednako mogući alofoni [i] i [e].

Vrste riječi[uredi | uredi kôd]

Warrongo razlikuje pet vrsta riječi: imenice, (osobne) zamjenice, prilozi, glagoli i usklici. Većina njih sadrži upitne i pokazne varijante. Primjer upitne imenice je wrg. ngani, „što”, a wrg. ngoni, „tamo” je pokazni prilog. Upitni glagol je, primjerice, wrg. ngani-nga-L, „raditi što”, a pokazni wrg. yama-nga-L, „činiti tako”. Gotovo sve riječi pripadaju isključivo jednoj vrsti, dok se promjena vrste riječi ostvaruje derivacijskim sufiksima. Pridjevi ne sačinjavaju zasebnu vrstu riječi jer dijele morfološke karakteristike i sintaktičke uloge s imenicama. Postoji i desetak enklitika s raznim funkcijama: naglasak, fokus, intenziviranje, ili riječi značenja poput „samo”, „dovoljno”, „također”, „ne znam”, „protučinjenično”.

Morfologija imenica[uredi | uredi kôd]

Imenice se uglavnom ne sklanjaju po rodu i broju, a zamjenice imaju različite oblike ovisno o broju (jednina, dvojina i množina) i licu (prvo, drugo i treće). I imenice i zamjenice se, doduše, sklanjaju po padežu. Padežni nastavci imaju alomorfe ovisno o završnom fonemu osnove uz neke osobitosti zamjenica te vlastitih i rodbinskih imenica koje završavaju samoglasnikom. U jeziku se pronalazi i nekoliko nepravilnih imenica.

Padeži[uredi | uredi kôd]

Imenice imaju samo jedan oblik bez nastavaka u nominativu (koji se upotrebljava kao subjekt neprijelaznog glagola) i akuzativu (koji se upotrebljava kao objekt prijelaznog glagola), dok ergativ (koji se upotrebljava kao subjekt prijelaznog glagola) ima nastavak. Zamjenice se pak u nominativu i ergativu podudaraju u osnovi, dok u akuzativu imaju nastavak. U iznimnim slučajevima, zamjenice u trećem licu dvojine i množine, kao i vlastite te rodbinske imenice koje završavaju samoglasnikom, dobivaju zaseban nastavak za svaki od ta tri padeža. Ergativom se, ako se koristi s neživim imenicama, može označavati i instrument.

Lokativom se opisuje put ili odredište kretanja, lokaciju, vremensko trajanje, instrument (i sredstvo), društvo (tj. značenje „zajedno s”) te uzrok ili razlog. Dativom se označava svrhu, uzrok i razlog, vlasništvo (doduše rijetko), cilj i smjer kretanja, primatelja, vremensko trajanje ili krajnju točku u vremenu, u nekim sintaktičkim konstrukcijama i temeljni argument te komplement neprijelaznim glagolima ili imenicama značenja „voljeti”, „biti dobar (prema nekome)”, „znati” ili „zaboraviti”. Genitiv se koristi samo uz žive imenice i njime se označava, osim tipičnog posjednika i srodnih funkcija, i beneficijar, primatelj ili dopuna nekim glagolima i imenicama. Ablativom se najčešće označava razlog ili vremensko ili prostorno polazište. Komitativ naizgled ima širok raspon značenja, od kojih su neka i idiomatska, ali vjerojatno najčešće odgovara vezniku „s(a)”.

Genitivni, ablativni i komitativni nastavci mogu biti popraćeni drugim padežnim nastavcima. Neki prilozi mogu zaprimiti padežne nastavke: lokativ (po izboru za priloge mjesta), dativ (značenja „do”, po izboru za priloge mjesta, ali obavezno za priloge vremena) ili ablativ (obavezno ako je značenje „od” u vremenskom ili prostornom smislu). Prilozi načina ne mogu zaprimiti padežne nastavke – to ih razlikuje od imenica koje izražuju slična značenja; te se imenice moraju slagati u padežu s imenicama koje modificiraju.

Morfologija glagola[uredi | uredi kôd]

Glagoli u warrongu dijele se na tri klase koje karakterizira prisutnost „konjugacijske oznake”, -l-, -y- ili -∅-, koja se pojavljuje u određenim glagolskim oblicima. Glagoli dobivaju nastavke za promjenu valencije ili za vrijeme/način (buduće vrijeme, dva ili tri nebuduća vremena, imperativ, aprehenzijski način). Postoje i namjenski oblici glagola koji naznačuju namjeru u ulozi predikata nezavisne surečenice ili kod glagola zavisnih surečenica naznačuju svrhu, rezultat ili uzastopne radnje.

Sintaksa[uredi | uredi kôd]

Red riječi u rečenici[uredi | uredi kôd]

Red riječi je slobodan i smatra se da struktura informacija na njega nema utjecaj. Sastavnice pojedine fraze ne moraju graničiti. Brojevne imenice obično slijede glavnu imenicu, a atributi slični pridjevima obično joj prethode. Argumenti najčešće prethode glagolima, a argument agensa prijelaznog glagola najčešće prethodi argumentu trpitelja iako je većinom izražen samo jedan od njih.

Složene rečenice i koreferencijalnost[uredi | uredi kôd]

Tri najčešća načina spajanja surečenica su rečenični niz (spojene surečenice koje imaju različite intonacijske konture), koordinacija (spojene surečenice sa zajedničkom intonacijskom konturom i zajedničkom konjugacijskom kategorijom poput vremena) i subordinacija. Najčešći tip subordinacije je namjenski.

Ukoliko postoje zajednički argumenti, veća je vjerojatnost da će biti eliptirani iz druge surečenice ako je ona podređena nego ako je riječ o rečeničnom nizu. Ograničenja sintaktičke funkcije zajedničkog argumenta tipična su za sintaktički ergativne jezike. Zajednički argument mora imati istu funkciju u obje surečenice ili biti neprijelazni subjekt (S) u jednoj te prijelazni objekt (O) u drugoj:

Bama-nggo warrngo mayga-n yani-yal.

muškarac-ERG žena.ABS reći-nesvrš. ići-namj.

„Muškarac je ženi rekao da ode.”

(Objekt glavne surečenice je koreferencijalan s eliptiranim subjektom zavisne surečenice.)

Ako je zajednički argument tranzitivni agens (A) u jednoj od surečenica, bit će primijenjena antipasivizacija. Označava se glagolskim nastavkom i utječe na padeže argumenata glagola. U usporedbi s osnovnim glagolom koji A označava ergativom/nominativom, a O nominativom/akuzativom, antipasivizirani glagol označava A nominativom, a O ergativom ili dativom. Subjektni argument tada može biti koreferentan s trpiteljem prijelaznog glagola ili subjektom neprijelaznog:

Gorngga-do birgo mayga-n wajo-gali-yal.

muž-ERG žena.ABS reći-nesvrš. kuhati-ANTIP-namj.

„Muž je (svojoj) ženi rekao neka kuha.”

(Objekt glavne surečenice koreferencijalan je s tranzitivnim agensom zavisne surečenice zbog čega je potreban antipasiv.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Warungu. Ethnologue. Pristupljeno 30. svibnja 2019.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Dixon, RMW. 2002. Australian Languages: Their Nature and Development
  • Sutton, Peter John. 1973. Gugu-Badhun and its neighbours. Str. 73–74
  • Tsunoda, Tasaku. 2002. Language Revitalization: Revival of Warrungu (Australia) and Maintenance of Maori (New Zealand)
  • Tsunoda, Tasaku. 2011. A Grammar of Warrongo. Mouton Grammar Library 53. De Gruyter Mouton. Berlin ; Boston.
  • Tsunoda, Tasaku; Tsunoda, Mie. 2010. The Revival Movement of the Warrongo Language of Northeast Australia. Linguapax Asia: A Retrospective Edition of Language and Human Rights Issues: Collected Proceedings of Linguapax Asia Symposia 2004–2009. Linguapax Asia. Tokyo.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]