Wicca

Izvor: Wikipedija
The Golden Bough - by Jeroen van Valkenburg.PNG
Lost - by Jeroen van Valkenburg.PNG

Wicca je suvremena neopoganska religija nadahnuta pretkršćanskim vjerovanjima.[1] Postoji više wiccanskih tradicija i sljedbi, a većini je zajedničko štovanje ženskog božanskog načela (Božice), i poštovanje prirode i prirodnih ciklusa.

Postoje dvije glavne tradicije u Wicca religiji: ona koja potječe od Geralda Gardnera i druga koju vezujemo za Aleka Sandersa. Za gardnerijasku Wiccu je karakteristično da ne priznaje samoinicijaciju.

Wiccanska religija najbrže je rastuća religija u Americi, američki časopis o misterijskim tradicijama objavio je da u SAD-u ima otprilike 500.000 sljedbenika Wicce, a u Velikoj Britaniji 110.000-120.000. Sljedbenici Wicce su većinom ljudi visokog obrazovanja i politički usmjereni ekologiji, trećinu čine muškarci, a u zadnje vrijeme sve je više mladih. Wicca nije ni na koji način povezana sa Sotonizmom, vjeruju u zakon privlačnosti, ravnotežu i harmoniju, snagu koja dolazi kroz znanje i progresivnu reinkarnaciju. Wicca se odnosi na religiju, na štovanje Božice (ženskog aspekta) i Boga (muškog aspekta), no Božanstva su samo metafora koja služi za pojednostavljivanje,oni u biti vjeruju u ono nešto savršeno što sve pokreće( božansvenu energiju). Bogovi nisu personalizirana sila kao u Kršćanstvu. Vjeruju da je čovjekova života energija (duša) spojena s energijom svega što nas okružuje ,tako da je čovjek dio priorde i priroda dio čovjeka. Ne povode se previše za nekim pisanim pravilima i dogmama, dakle nemaju svoju Bibliju, njihova uvjerenja se, kao i njihovi rituali sastoje od proučavanja prirode koja nas okružuje a time i prirode čovjeka. Rituali koje izvode i predmeti kojima se koriste su samo pomoćno sredstvo kojim se služe da bi lakše upotrijebili zakon privlačnosti.Takav predmet je naprimjer athame koji služi za usmjeravanje energije i iako je vjerojatno jedan od najvažnijih predmeta u ritualima može se i bez njega. Wicce ne vjeruju u pojam dobrog i lošeg jer vjeruju u prirodnu ravnotežu koja da bi funkcionirala mora sadržavati i dobro i loše. Glavno pravilo po kojemu se povode je : Ne naudi nikome, čini što te volja.Ne vjeruju u neki poseban sustav grijeha (samo dakle da ne smiju nauditi nikome ni na koji način) jer vjeruju da ih je priroda stvorila onakvima kakve ih želi pa se ne trude biti božanski savršeni već što više u skladu s prirodom.

  • Božica i Bog:
  • Božica je podrijetlo svega stvorenoga na Zemlji.
  • Bog je poznat kao Rogato božanstvo (potječe od keltskog boga Kernunosa).

Najpoznatija je Dijanička Wicca koja se pojavljuje u Kaliforniji 1970-ih. Od svih religijskih pokreta koji su se pojavili tijekom 1960-ih, Wicca je najuspješniji.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Riječ wiccan je pluralni oblik riječi wicce u ženskom, te wicca u muškom rodu, što u staroengleskom jeziku označava vješca ili vješticu. Izraz je 1940-ih prihvatio Gerald Garner kako bi razlučio wiccu od sotonizma i pojedinačnog čarobnjaštva.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Wicca na staroengleskom znači šaman ili mudar. Utemeljitelj Wicce britanski je državni službenik Gerald Gardner. Wicca se nakon Engleske brzo širila Europom i Sjevernom Amerikom. Najbitnija knjiga za širenje Wicce nakon 1980-ih je Starhawk: Spiralni ples.

Wicca praznici[uredi | uredi kôd]

Wicca slavi osam glavnih praznika:

  • Samhain (31.10.)
  • Beltane (1.5.)
  • Imbolc (2.2.)
  • Lammas (1.8.)
  • Ljetni i zimski solsticij
  • Proljetni i jesenski ekvinocij

Rituali[uredi | uredi kôd]

U prvobitnoj Wicci nadahnuti su viktorijanskim okultizmom, a duhovni sadržaj temeljio se na starim paganskim religijama. Danas većina sljedbenika Wicce radi samostalno i stvara inovativnu religijsku praksu. Rituali se u biti temelje na psihološkom i prirodnom aspektu.Dakle koriste se ljudskom svijesti i podsvijesti te prirodnom iliti životnom energijom

Simboli[uredi | uredi kôd]

Najpoznatiji simbol Wicce je pentagram. Pet vrhova pentagrama simbolizira pet elemenata (zemlja, zrak, voda, vatra i duhakaša) ili čovjeka uronjenog u cjelinu postojanja.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Encyclopedia of Occultism & Parapsychology, vol. 2., str. 1669.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Vještičji Ormar blog