Wikipedija:Izabrani članci/38, 2014.

Izvor: Wikipedija
Metković
Metković

Metković je grad u Hrvatskoj, u sastavu Dubrovačko-neretvanske županije. Geografski smještaj Metkovića, te otvorenost doline Neretve prema moru, svrstava ga u mediteranske gradove sa svim utjecajima koje mediteranski civilizacijski i klimatski krug donosi. Smješten na samoj granici dvaju nekadašnjih svjetova, Venecije i Osmanskog Carstva, Metković je ipak sačuvao svoju pripadnost hrvatskom nacionalnom biću.

Prvi put se spominje 1422. u jednom spisu koji se čuva u dubrovačkom arhivu: ...in flumaria Narrenti subtus Metchovich... (...na rijeci Neretvi pod Metkovićem...). Općina Metković(i) uspostavljena je u Trstu, 30. studenog 1811. dekretom guvernera Ilirskih pokrajina Henri-Gatiena Bertranda. Od 1854. postaje i središte Kotara, kada se ono premješta iz Opuzena. Središte kotara 1. rujna 1868. prelazi u Makarsku, a razdiobom Dalmacije 1. listopada 1870. Metković postaje jedno od 5 političkih izloženstava (espositure politiche), uz 31 sudski i porezni kotar, te 12 političkih kotara.

Današnji Metković kao središte doline Neretve s kulturnim i sportskim životom, s nadaleko poznatom Ornitološkom zbirkom, manifestacijama kao što su Maraton lađa i Smotra folklora "Na Neretvu misečina pala" nastavlja svoj urbani rast.

(pročitajte cijeli članak) · (sudjelujte u izboru članaka)