Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Rješavanje statusa slika/Predlošci

Izvor: Wikipedija

Javno dobro

[uredi kôd]
Javno dobro
Ova datoteka je u javnom vlasništvu zato što (nije dan razlog!)

Znak upozorenja
Molimo vas provjerite je li gore navedeni razlog ispravan!
Primjedba: Ako postoji posebna oznaka za gore navedeni razlog, molimo vas koristite nju.


Javno dobro

Ja, autor ovog djela, ovime ga predajem u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.
U slučaju da pravno stanje to onemogućava,
dozvoljavam svakom pojedincu korištenje ovog djela za bilo koju svrhu i bezuvjetno, osim ako to ne traži sâm zakon.


Javno dobro

Ovu sliku je autor, (ime suradnika), nosilac autorskih prava predao u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.


U slučaju da pravno stanje to onemogućava:
(ime suradnika) dozvoljava svakome korištenje ovog djela za bilo koju svrhu i bezuvjetno, osim ako to ne traži sâm zakon.

Public domain //hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Rje%C5%A1avanje_statusa_slika/Predlo%C5%A1ci{{JD-suradnik|ime suradnika}}

Javno dobro

Ova slika je predana u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.


U slučaju da pravno stanje to onemogućava:
dozvoljava se svakome korištenje ovog djela za bilo koju svrhu i bezuvjetno, osim ako to ne traži sâm zakon.

Public domain //hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Rje%C5%A1avanje_statusa_slika/Predlo%C5%A1ciJavno dobro
Ovu sliku je njen autor i prvobitni vlasnik autorskih prava predao u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet. Vi ste prema tome potpuno slobodni da je umnožavate, stvarate izvedena djela, ili upotrebljavate u komercijalne svrhe već kako se vama čini pogodnim, bez ikakve obaveze da pritom navodite autora. Međutim, kao znak pažnje, cijenila bi se jednostavna veza k Wikipediji (http://www.wikipedia.org/).

PD Public domain false false


Javno dobro
Ovo dvodimenzionalno umjetničko djelo na ovoj slici je u javnom vlasništvu u Sjedinjenim Američkim Državama i u onim državama gdje je uvjet autorskih prava autorov život plus 100 godina. Ova fotografija djela je također u javnom vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država.


Javno dobro
Ovo djelo je u javnom vlasništvu u Republici Hrvatskoj, jer su autorska prava u Hrvatskoj istekla prema Zakonu o autorskim pravima u Republici Hrvatskoj iz 1991. (NN 53/91 i 58/93). Vrijeme zaštite autorskih prava traje za života autora plus 70 godina za sva djela koja do 27. lipnja 1999. nisu bila u javnom vlasništvu.

U javnom su vlasništvu prema prijašnjim zakonima sva djela koja zadovoljavaju jedan od ovih kriterija:

a) mora se znati tko je autor i da je autor (kod koautorskog djela — koautor koji je najduže živio) umro prije 1. siječnja 1949.
b) djelo nepoznatog autora objavljeno prije 1. siječnja 1949.
c) neobjavljeno djelo nepoznatog autora nastalo prije 1. siječnja 1949.
d) fotografija ili djelo primijenjene umjetnosti objavljena prije 1. siječnja 1974.
e) neobjavljeno slobodno autorsko djelo objavljeno prije 1. siječnja 1996.

Potrebno je navesti izvor, da bi se mogao verificirati status.

Djela koja su u javnom vlasništvu u Hrvatskoj za objavu na poslužiteljima Wikipedije moraju biti i u javnom vlasništvu u SAD-u, a to će biti ako su 1) prvi put objavljena izvan SAD-a, 2) ako su objavljena prije 1. ožujka 1989. bez obavijesti o autorskim pravima ili prije 1964. s obavijesti ili prije uspostave zaštite autorskih prava između SAD-a i Hrvatske (Jugoslavije), i 3) ako su u Hrvatskoj bile u javnom vlasništvu prije 1. siječnja 1996. (vidi još i c:Template:PD-1996, c:Commons:Copyright rules by territory/Croatia, Wikipedija:Slike).

Javno dobro
Ova slika je u javnom vlasništvu u Sjedinjenim Američkim Državama. U većini slučajeva, to znači da je prvi put objavljena u Sjedinjenim Državama prije 1. siječnja 1928. godine. U drugim jurisdikcijama mogu važiti druga pravila i ova slika možda nije u javnom vlasništvu izvan Sjedinjenih Država. Za više detalja pogledajte javno vlasništvo i Wikipedija:Autorsko pravo.


Javno dobro
Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili povijesna zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u Sjedinjenim državama, pošto je prvi put objavljena prije 1923. Državne zastave su zaštićene Člankom 6 Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, i imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.


Javno dobro
Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili povijesna zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama s periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 50 godina. Državne zastave su zaštićene Člankom 6 Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, i imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.


Javno dobro
Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili povijesna zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama s periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 70 godina. Državne zastave su zaštićene Člankom 6 Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, i imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.


Javno dobro
Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili povijesna zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama s periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 100 godina. Državne zastave su zaštićene Člankom 6 Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, i imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.


Javno dobro
Ova slika ne podliježe zaštiti autorskih prava i stoga je u javnom vlasništvu, jer se sastoji isključivo iz podataka i saznanja koja pripadaju svima jednako, i ne sadrži plodove nečijeg originalnog stvaralaštva.


Javno dobro
Ova slika je u javnom vlasništvu jer je autorsko pravo nad njom isteklo u Sjedinjenim Državama i svim zemljama s periodom zaštite autorskog prava za života autora plus 100 godina ili manje.


Javno dobro
Ova slika je u javnom vlasništvu jer su autorska prava nad njom istekla u Sjedinjenim državama i svim zemljama s razdobljem zaštite autorskih prava za života autora plus 50 godina.


Javno dobro
Ova slika je u javnom vlasništvu jer su autorska prava nad njom istekla u Sjedinjenim državama i svim zemljama s periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 70 godina.


Javno dobro
Ovu sliku poštanske marke je vlasnik autorskih prava predao u javno vlasništvo, autorska prava su joj istekla, ili pak ne podliježe zaštiti autorskih prava. Ovo se odnosi na cijeli svijet.


Javno dobro
Ova slika je u javnom vlasništvu u SAD, jer je djelo napravljeno za potrebe vlade Sjedinjenih Američkih Država. Prema američkom pravu, sva djela koja su napravili djelatnici saveznih organa vlasti SAD tijekom vršenja svojih službenih dužnosti, su u javnom vlasništvu u SAD.
Primjedba: ovo ne važi za djela američkih saveznih država i lokalnih vlada.

PD Public domain false false


Javno dobro
Ovu sliku je napravila NASA i preuzeta je sa NASA-inih mrežnih stranica ili izdanja. Politika autorskih prava NASA navodi da "NASA materijali nemaju zaštićena autorska prava osim ako je drugačije navedeno". Za više informacija, obratite se na NASA mrežnu stranicu o politici autorskih prava.'


Javno dobro
Ova slika je djelo zaposlenika Geološkog topološkog instituta SAD, napravljeno tijekom obavljana službenih dužnosti te osobe. Kao djelo vlade SAD, ova slika se nalazi u javnom vlasništvu. Za više informacija, pogledajte politiku autorskih prava instituta.


Javno vlasništvo
Ova slika ili zastava je preuzeta i/ili modificirana s internetske prezentacije Centralne obavještajne službe SAD-a. Po zakonu o autorskim pravima SAD-a, sve informacije i slike sa stranica CIA-e su u javnom vlasništvu.


centar
Ova slika potječe iz NGA agencije. Pošto se na djela stvorena od strane federalne vlade Sjedinjenih Država ne primenjuju autorska prava, ova slika je u javnom vlasništvu širom svijeta.


Javno dobro
Ova slika se sastoji od jednostavnih geometrijskih oblika i/ili teksta. Ne ispunjava minimum originalnosti koji je potreban za zaštitu autorskih prava i zbog toga je u javnom vlasništvu. Iako ne podliježe zaštiti autorskih prava, moguće je da podliježe drugim ograničenjima.


Javno dobro
Ova datoteka je u javnom vlasništvu zato što (nije dan razlog!)

Znak upozorenja
Molimo vas provjerite je li gore navedeni razlog ispravan!
Primjedba: Ako postoji posebna oznaka za gore navedeni razlog, molimo vas koristite nju.


Javno dobro
Ova slika je u javnom vlasništvu jer sadrži materijale koji su izvorno iz Nacionalne oceanske i atmosferske administracije SAD, koja je nastala fotografiranjem ili izradom kaod dio službenih dužnosti zaposlenika.'


GNU licenca slobodne dokumentacije GFDL

[uredi kôd]
GFDL

Dozvoljava se umnožavanje, raspačavanje i/ili mijenjanje ovog dokumenta pod uvjetima GNU-ove licence za slobodnu dokumentaciju, inačica 1.2 ili kasnija ako ju je objavila Free Software Foundation; bez nepromjenjivih ili obveznih dijelova.
Podložno odricanju od odgovornosti.


Ako je ova datoteka pogodna za ponovno licenciranje, može se upotrebljavati i pod licencijom Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0.
Ponovno licenciranje ove datoteke još nije razmotreno. Možete pomoći.

Nepoznat status ažuriranja licencije


GFDL
Ja, autor ove slike dajem dozvolu za umnožavanje, raspačavanje i/ili mijenjanje ovog dokumenta pod uvjetima GNU-ove licence za slobodnu dokumentaciju, inačica 1.2 ili kasnija ako ju je objavila Free Software Foundation; bez nepromjenjivih ili obveznih dijelova.
Podložno odricanju od odgovornosti.

GFDL with disclaimers GNU Free Documentation License with disclaimers //hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Text_of_the_GNU_Free_Documentation_License


Ako je ova datoteka pogodna za ponovno licenciranje, može se upotrebljavati i pod licencijom Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0.
Ponovno licenciranje ove datoteke još nije razmotreno. Možete pomoći.

Nepoznat status ažuriranja licencije


Autorska prava

[uredi kôd]
Copyrighted

Ova slika je zaštićena autorskim pravom. Nositelj prava dozvoljava bilo kome korištenje u bilo koje svrhe.
Ovaj predložak ne treba koristiti za nove slike. Da bi prepustili sva prava, molimo koristite predložak {{Slobodna upotreba}}.


Copyrighted
PRIMJEDBA: Uvjeti koji slijede ne mogu uključivati odredbe koje ograničavaju upotrebu na obrazovne i neprofitne svrhe niti da zabranjuju izvedene radove. Ako uključuju, molimo vas zatražite brisanje ove slike.

Ova slika je zaštićena autorskim pravom. Nosilac prava dozvoljava bilo kome bilo kakvu upotrebu ove slike, pod uvjetom da (NIJE DAN RAZLOG!)


Copyrighted
Nad ovom slikom postoje određena autorska prava. Vlasnik tih prava je nepovratno predao sva prava nad njom, dozvoljavajući slobodno umnožavanje, distribuciju, prenošenje, korištenje, mijenjanje, zasnivanje na ili bilo koju drugu eksploataciju od strane bilo koga, u bilo koje svrhe, komercijalne ili nekomercijalne, uz ili bez navođenja autora.


Nositelj autorskih prava nad ovom datotekom dozvoljava svakome korištenje u bilo koje svrhe, uz uvjet da se nositelj autorskog prava propisno navede. Daljnja distribucija, izvedeni radovi, komercijalna upotreba i sve ostale upotrebe su dozvoljene.


Zaštićena Osim što je (možda) uporabljiva pod uvjetima poštene uporabe, nositelj autorskih prava dao je dopusnicu za uporabu ove slike na Wikipediji. Ova se dopusnica ne odnosi na treće osobe.
Upozorenje Ova oznaka mora se rabiti zajedno s nekom drugom oznakom za sliku u poštenoj uporabi. Ako na ovoj stranici nije prisutna nijedna druga oznaka te je ova slika poslana nakon 19. svibnja 2005. godine, molimo obrišite ovu sliku.


Obavještenja i upozorenja

[uredi kôd]
Ova slika je zaštićena autorskim pravima i koristi se s dozvolom. Uvjeti dozvole ne uključuju uporabu treće strane. Nije licencirana pod GFDL-om
Ako je ova slika poslana poslije 19. svibnja 2005. godine, uskoro će biti obrisana bez prethodnog upozorenja. [1]

Status starijih slika s ovim predloškom će biti razmotren prilikom brisanja.

Za administratore: nove slike koje dobiju ovu oznaku automatski se brišu! Ova dozvola nije prihvatljiva za Wikipediju.


Upozorenje: ovaj se predložak koristi samo uz subst: {{subst:Bez licence}}

Za ovu sliku nije naveden podatak o izvoru. Podaci o izvoru slike moraju biti navedeni da bi status autorskog prava nad slikom mogli provjeriti i ostali. Osim ako se ne navede status po autorskom pravu i ne da izvor, ova slika treba biti obrisana sedam dana nakon što je dodan ovaj predložak ({{{day}}} {{{month}}} 2024). Ako se navedu podaci o izvoru molimo uklonite ovaj predložak.

Uz navođenje ovog predloška treba obavijestiti i pošiljaoca slike s
{{subst:izvor slike|Slika:Rješavanje statusa slika/Predlošci}} ~~~~


Ova slika je zaštićena autorskim pravom i tvrdi se da je pod poštenom upotrebom. Zamijenjena je sa [[:{{{1}}}]], koja je ili pod slobodnom licencom, ili je argument za poštenu upotrebu jači. Ova slika se više ne koristi ni u jednom članku. Osim ako ne da neki valjan razlog, ova slika će biti obrisana sedam dana nakon što je ovaj predložak dodan ({{{2}}}...).


Pravedna upotreba

[uredi kôd]
Autorsko pravo neodređeno Primjedba: Molimo vas ne koristite ovu oznaku. Umjesto ove, koristite neku od točnijih oznaka koje su navedene na Wikipedija:Slike/Oznake za slike#Pravedna upotreba.

Ovo je autorskim pravom zaštićeno djelo.
Osoba koja je prvi put postavila ovu datoteku na Wikipediju, kao i svi koji su je potom koristili, vjeruje da je njeno korištenje u skladu s odredbom pravedne uporabe iz Američkog zakona o autorskom pravu.

Ako možete naći odgovarajuću alternativnu sliku koja prikladno prenosi iste informacije kao i ova slika a da je pod slobodnom licencom, molimo vas ovu sliku zamijenite slobodnom verzijom. Nakon toga, zatražite brisanje ove slike dodajući je Wikipedija:Slike i mediji za brisanje


Zaštićeno

Ovo je slika notnog zapisa skladbe koja je zaštićena autorskim pravom. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja odlomaka iz notnog zapisa
- za kritički komentar odabrane skladbe
- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.Zaštićeno

Ovo je slika filmskog plakata i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada bilo izdavaču filma bilo studiju koji je producirao dotični film. Vjeruje se da se uporaba
- smanjenih slika niske razlučivosti filmskih plakata
- za ilustraciju bilo publikacije bilo filma u pitanje ili u svrhu davanja kritičkog komentara sadržaja ili umjetničke kritike plakata
- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu uporabu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte članak poštena uporaba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene uporabe za svaku uporabu, kao što je opisano na Wikipedija:Uporaba slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno

Ovo je slika postera događaja - manifestacije, i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada bilo organizaciji koja je (bila) domaćin manifestacije ili umjetniku koji je stvorio dotični poster. Vjeruje se da se korištenje slika postera manifestacija u niskoj rezoluciji

 • za ilustraciju manifestacije u pitanju
 • u nedostatku slobodnih fotografija koje bi poslužile istoj svrsi

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno

Ovo je slika povijesnog političkog postera, bedža/značke, pamfleta/letka ili zastave/znaka/banera, i autorsko pravo nad njom najvjerovjatnije pripada bilo autoru postera ili umjetniku koji je stvorio dotični poster/značku/pamflet/znak. Vjeruje se da se korištenje slika političkog postera/značke/pamfleta/znaka u niskoj rezoluciji

 • za ilustraciju ili kritički komentar
  • samog postera ili
  • političkog pokreta koji predstavlja,
 • u nedostatku slobodnih medija koji bi poslužili toj svrsi,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Copyrighted

Ova slika je vjerna digitalizacija unikatne povijesne fotografije i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada bilo fotografu koji je načinio snimak ili agenciji koja je zapošljavala fotografa. Vjeruje se da se korištenje ove fotografije

 • za ilustraciju dotičnog događaja kada:
 • fotografija prikazuje neponovljivi povijesni događaj, i ne postoji ili je nemoguće napraviti slobodni ekvivalent, i
 • slika je niske rezolucije i nije ni veća ni bolje kvalitete nego što je potrebno za ilustraciju članka, i za korištenje slike na Wikipediji se ne očekuje da će smanjiti vrijednost autorskog prava,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.

Ako ovo ne opisuje ovu sliku točno, molimo vas uklonite ovu oznaku i dajte drugo objašnjenje za poštenu upotrebu.


Copyrighted

Ovo je slika crteža, umjetničke slike, tiskanog materijala ili nekog drugog dvodimenzionalnog umjetničkog djela i autorsko pravo nad njim najvjerojatnije pripada umjetniku koji je napravio, osobi koja je naručila rad ili njihovim nasljednicima. Vjeruje se da se korištenje slika umjetničkih djela

 • za kritički komentar
 • djela u pitanju ili
 • škole kojoj umjetnik pripada

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Poštena uporaba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Copyrighted

Ova slika predstavlja pojedinačnu stranicu iz stripa ili unutrašnjost pojedinačnog broja stripa i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada bilo izdavaču stripa ili piscu/piscima i/ili umjetniku/umjetnicima koji su stvorili dotični strip. Vjeruje se da se korištenje slike pojedinačnih stranica stripa ili unutrašnjosti pojedinačnog broja stripa u niskoj rezoluciji

 • za ilustraciju:
  • prikazane scene ili priče, ili
  • lika (likova) ili grupa (grupe) zaštićeni autorskim pravom prikazanih na dotičnoj stranici;
 • kada ne postoji slobodna alternativa niti može biti napravljena,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Ova slika prikazuje pečat, amblem, grb ili krest.

Grb može biti prikazan na više načina i na Wikipediji se može koristiti samo dizajn koji je dostupan pod slobodnom licencom. Inače, prikaz nije upotrebljiv na Wikipediji, pošto bi trebalo biti moguće napraviti slobodan ekvivalent, pa se ne kvalificira za poštenu upotrebu. Prikazi grbova podliježu zakonu o autorskom pravu kao originalna umjetnička djela i na njih nije primjenljiva odluka iz slučaja Bridgeman Art Library Ltd. v. Corel Corporation pošto nisu predstave dvodimenzionalnih umjetničkih djela.

S druge strane, pečat ili amblem može imati samo jedan dizajn. Ovi su u javnom vlasništvu ako je autorsko pravo nad njima isteklo; inače su podložni ograničenjima autorskog prava. U potonjem slučaju, vjeruje se slika može prikazati na Wikipediji u skladu sa doktrinom poštene upotrebe. Ako ste sigurni da ova slika prikazuje pečat ili amblem, molimo vas promjenite oznaku na {{pečat}}.


Zaštićeno

Ovaj logo je službeni pečat vlade ili neke od njenih vladinih agencija i može biti pokriven autorskim pravom ili kao registrani zaštitni znak i/ili drugim ograničenjima, naročito u komercijalne svrhe. Autorsko pravo nad njim najvjerojatnije pripada bilo dotičnoj vladi ili agenciji. Vjeruje se da se korištenje slika pečata

 • za ilustraciju dotične vlade ili agencije

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno

Ovo je logotip organizacije, objekta ili događaja i zaštićen je ili autorskim pravom ili kao registrirani zaštitni znak. Vjeruje se da se korištenje slika logotipa u niskoj rezoluciji

 • za ilustraciju dotične organizacije, objekta ili događaja

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Korištenje logotipa ovdje ne povlači podršku Wikipedije bilo Zaklade Wikimedija toj organizaciji, niti znači/zahtijeva podršku te organizacije Wikipediji ili Zakladi Wikimedija.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene uporabe za svaku uporabu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.Copyrighted

Gornja slika prikazuje monetu—jedinicu vladinog novca, odnosno valute. Dizajni nekih od moneta ne ispunjavaju uvjete za zaštitu autorskih prava i u javnom su vlasništvu. Drugi su zaštićeni autorskim pravima. U tim slučajevima, smatra se da njihovo korištenje na Wikipediji spada pod poštenu upotrebu kada se koriste u svrhe komentiranja ili kritike u vezi slike ili same monete. Bilo koja druga upotreba, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Za više informacija, pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Također, mogu biti primjenljiva i dodatna zakonska ograničenja u smislu zaštite od falsificiranja novca, a izvan zakona o autorskim pravima, naročito u odnosu na tiskani oblik.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Gornja slika prikazuje novčanicu eura koju izdaje Europska centralna banka (ECB). Autorska prava nad njihovim dizajnom pripadaju ECB, ali ona dozvoljava njihovo korištenje sukladno odlukama ECB/2003/4 i ECB/2003/5 od 20. ožujka 2003. uz uvjet da se "reprodukcije u reklamama ili ilustracijama ne mogu zamijeniti pravim novčanicama".

Na ovoj se slici nalazi hrvatska kovanica eura. Autorsko pravo za dizajn na nacionalnoj strani kovanice kao i za dizajn zajedničke strane svih kovanica na teritoriju Republike Hrvatske pripada Hrvatskoj narodnoj banci (HNB). (izvor)
"Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj" (NN 57/2022), članak 35, stavak 3:
Korištenje cijelog ili dijela dizajna nacionalne strane eurokovanice dopušteno je bez prethodnog odobrenja Hrvatske narodne banke samo u sljedećim slučajevima:
 • na fotografijama, crtežima, slikama, filmovima i drugim primjercima u dvodimenzionalnom obliku i bez reljefa, pod uvjetom da takav primjerak predstavlja vjerni prikaz dizajna nacionalne strane eurokovanice i da se rabi na način kojim se ne deformira, sakati ili na sličan način naružuje dizajn nacionalne strane eurokovanice.

Uz ovaj je predložak nužno navesti i neki drugi predložak koji sadrži informacije o licenciranju ovog djela. Pogledajte upute o licenciranju za dodatne informacije.


Za slike novčanica eura molimo koristite predložak {{Novčanica-EU}}.


Javno vlasništvo   
Gornja slika prikazuje monetu dolara kojeg izdaju Sjedinjene Američke Države. Njihov dizajn ne spada pod zaštitu autorskih prava, te je stoga u javnom vlasništvu.


Zaštićeno

Ovo je slika Pokemona ili likova vezanih uz Pokemone, iz crtanog filma, video igrice ili drugog medija , i podliježe zaštiti autorskog prava, a koje pripada [{{{site}}}].
Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u rezoluciji za web
- za identifikaciju i ilustraciju likova o kojima se piše
- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD.
Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, smatra se kršenjem autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.
[{{{dozvola}}} Dozvola za korištenje slika nalazi se na ovoj stranici.]

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Copyrighted

Ovo je slika zaštićena autorskim pravom koju je objavila kompanija ili organizacija u cilju promocije svog rada ili proizvoda u medijima, na primjer reklamni materijal ili promotivna fotografija u pres kitu (en - press kit).

Autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada kompaniji koja je napravila promotivni artikal ili umjetniku koji je napravio dotični predmet; morate navesti podatak o izvoru kao dokaz vlasništva. Nedostatak takvog dokaza je osnova za brisanje slike.

Vjeruje se da se korištenje slika promotivnog materijala u niskoj rezoluciji

 • za ilustraciju djela ili proizvoda u pitanju
 • u nedostatku slobodnih slika koje bi poslužile u istu svrhu;

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.

Poštena uporaba Poštena uporaba neslobodnog sadržaja //hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Rje%C5%A1avanje_statusa_slika/Predlo%C5%A1ci true


Ovo je slika koju je objavio ured Ujedinjenih naroda, i koja podliježe zaštiti autorskih prava. Vjeruje se, ili da je nosilac autorskih prava dao dozvolu za korištenje u djelima poput Wikipedije, ili da se ova slika smije prikazivati u skladu s odredbama Zakona o autorskim pravima Sjedinjenih država o poštenoj upotrebi.


Kartiranje izvedeno iz proizvoda Kartografskog sektora Ujedinjenih naroda (United Nations Cartographic Section). Izmjenjene verzije KSUN karata mogu se koristiti uz uvjet da se ime i referentni broj UN-a ne pojavljuju na izmjenjenoj verziji i da se postavi i poveznica (link) prema originalnoj karti.
Za izmjenjene karte se smatra da su u javnom vlasništvu.

Karte UN-a su materijal otvorenog izvornog koda. Možete ih koristiti za izradu vlsatitih karata. Za to vam ne treba naša dozvola. Znajte da se ime i referentni broj UN-a ne bi trebali pojavljivati na bilo kojoj od izmjenjenih karata. Karta UN-a je dokument UN-a i ne smije se mijenjati. Možete napisati otprilike ovako "Temelji se na karti UN-a broj..." -- Vladimir Besarabov (Vladimir Bessarabov) (Kartograf KSUN-a), 13. travnja 2005. godine


Provjereno poštena upotreba

Ova datoteka ili slika podliježe zaštiti autorskih prava. Nakon razmatranja poštene uporabe, zaključeno je da ju je moguće koristiti u skladu s odredbama Zakona o autorskim pravima Sjedinjenih država o poštenoj uporabi, i da nema drugih mogućnosti osim njene uporabe u skladu s ovom doktrinom. Zato se tvrdi da se ova datoteka ili slika smije rabiti pod poštenom uporabom; ako je rabite za bilo koju neobrazovnu svrhu, vrlo je moguće da kršite zakone o zaštiti autorskih prava.

Wikipedija radije rabi slike koje su u javnom vlasništvu ili licencirane pod GNU-ovom licencijom za slobodnu dokumentaciju ili sličnom slobodnom licencijom. Ako ste u mogućnosti da ovu ili ekvivalentnu sliku postavite pod takvim uvjetima, molimo ostavite komentar na Razgovor:Poštena uporaba, s poveznicom na članak u kojem se ova slika rabi.


Zaštita nesigurna
Suradniku koji je poslao ovu sliku: Ako je moguće, molimo ne koristite ovu oznaku. Umjesto nje, koristite neku od specifičnijih oznaka s Wikipedija:Rješavanje statusa slika/Predlošci i navedite što više informacija o izvoru slike ako je to moguće.

Status autorskog prava ovog djela nije utvrđen i možda ga je teško ili nemoguće utvrditi. Djelo je možda još uvijek pod autorskim pravom, autorsko pravo je možda isteklo ili je djelo nepodobno za autorsko pravo. Osoba koja je poslala ovo djelo i upotrijebila ga u članku, kao i ostale osobe koje su stavljale ovo djelo u članke, prihvaćaju, ako je djelo zaista pod autorskim pravom, da upotreba slika niske rezolucije kako bi se ilustriralo ovo djelo na Wikipediji na hrvatskom jeziku, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Američkim Državama koji pripadaju neprofitnoj Zakladi Wikimedija, da se djelo označi kao poštena upotreba pod američkim zakonom o autorskim pravima. Svaka druga upotreba ove slike, na Wikipediji i bilo gdje drugdje, može predstavljati kršenje autorskog prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba i Wikipedija:Autorsko pravo.Copyrighted
Ovo djelo je pod autorskim pravima i nije licencirano. Ono ne spada ni u jednu od već postojećih kategorija poštene upotrebe. Međutim, vjeruje se da se upotreba ovog djela u članku "[[{{{1}}}]]":

- da ilustrira dati predmet
- gdje ekvivalent nije dostupan ili se može napraviti ali bi onda pružio iste informacije
- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Snimke ekrana

[uredi kôd]
Copyrighted

Pozor: Nemojte koristiti ovu oznaku; koristite jednu od {{Snimak ekrana-softver}}, {{Snimak ekrana-Internet}}, {{Snimak ekrana-Wikipedija}}, {{Snimak ekrana-film}}, ili {{Snimak ekrana-igrica}} umjesto ove.

Ovo je snimak ekrana s web stranicom, slikom iz video igrice ili računalnog programa, televizijskom slikom ili filmom, koji podliježu zaštiti autorskih prava. Vjeruje se da se snimke ekrana smiju prikazivati na Wikipediji u skladu sa odredbama Zakona o autorskim pravima Sjedinjenih država o poštenoj upotrebi. Pogledajte i Autorska prava.


Zaštićeno

Ova slika predstavlja snimak ekrana televizijskog programa zaštićenog autorskim pravom ili identifikacije stanice. Kao takvo, autorsko pravo najvjerojatnije pripada kompaniji ili korporaciji koja ga je producirala. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u niskoj rezoluciji

 • za identifikaciju i kritički komentar o identifikaciji stanice ili programu i njegovom sadržaju

- na Wikipediji, koja se nalazi na poslužiteljima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.

Poštena uporaba Poštena uporaba neslobodnog sadržaja //hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:Rje%C5%A1avanje_statusa_slika/Predlo%C5%A1ci true


Zaštićeno
Ova slika je snimak ekrana sa scenom iz filma ili televizijskog programa, koji podliježu zaštiti autorskog prava, a koje najvjerojatnije pripada studiju koji je film proizveo, a možda i glumcima koji se pojavljuju u sceni. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u rezoluciji za web

- za identifikacijski ili kritički komentar o filmu ili njegovom sadržaju
- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno
Ovo je snimka ekrana iz videoigre koja je zaštićena autorskim pravima koja nad njom najvjerovatnije drži tvrtka koja je igru razvila. Vjeruje se da je uporaba ograničenog broja snimki ekrana u rezoluciji za web

- u svrhe identifikacijskog ili kritičkog komentara
--videoigre u pitanju ili
--lika (likova) ili predmeta prikazanih na dotičnoj snimci
- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD jer takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne rabi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo, dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Copyrighted

Ovo je snimak ekrana softvera zaštićenog autorskim pravom koje najvjerojatnije pripada autoru (ili autorima) ili kompaniji koja je stvorila taj softver. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u niskoj rezoluciji

 • u svrhe identifikacijskog i kritičkog komentara softvera u pitanju

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Copyrighted

Ovo je snimak ekrana s mrežnom stranicom koja je zaštićena autorskim pravom, i ista nad njom najvjerojatnije drži vlasnik mrežne stranice. Također može sadržavati zaštićene logotipove, koji vjerojatno nisu povezani s Wikipedijom. Vjeruje se da se uporaba ograničenog broja takvih snimaka ekrana

 • u svrhe identifikacijskog i kritičkog komentara koji se odnosi na dotičnu mrežnu stranicu

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu uporabu po Zakonu o autorskim pravima SAD-a, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene uporabe za svaku uporabu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela, te podatke o autorskim pravima.


Ova oznaka nije prikladna za slike i medije nađene na siteu; nju treba koristiti isključivo za snimke ekrana mrežnih stranica.


The Wikipedia Logo
GNU

Ovo je snimak ekrana mrežnog mjesta Wikipedije, koja je zaštićena autorskim pravom. Tekst Wikipedije zaštićen je i objavljuje se pod uvjetima GNU-ove licencije za slobodnu dokumentaciju (GLSD). MediaWiki softver koji pokreće Wikipediju licenciran je pod uvjetima GNU-ove Opće javne licencije (GOJL).

Primjedba o licencijama: Molimo vas imajte u vidu da je GOJL (GNU-ova Opća javna licencija) za programsku podršku i njezine derivate a da je GLSD (GNU-ova licencija za slobodnu dokumentaciju) za tekstualnu dokumentaciju i druge oblike teksta i njihove derivate. To znači da su dizajn sučelja i svi drugi dijelovi MedijaWiki softvera licencirani pod GOJL, ali je stvarni sadržaj Wikipedije licenciran pod GLSD. Stoga dijelovi ovog snimka mogu biti licencirani pod dvije različite licencije. GOJL i GLSD nisu ista licencija; njihova jedina veza su tvorci obje licencije.


Omoti

[uredi kôd]
Zaštićeno

Ova slika predstavlja omot glazbenog albuma ili singla, i autorsko pravo nad njim najvjerojatnije pripada bilo izdavaču albuma bilo umjetniku (umjetnicima) koji su stvorili glazbu ili djelo na omotu. Vjeruje se da se korištenje slike omota albuma ili singla u niskoj rezoluciji
- isključivo da bi se ilustrirao album ili singl u pitanju,
- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno

Ova slika predstavlja DVD omot, i autorsko pravo nad njim najvjerojatnije pripada bilo izdavaču DVD-ja bilo studiju koji je producirao dotični DVD. Vjeruje se da se korištenje slike DVD omota u niskoj rezoluciji

 • da bi se ilustrirao dotični DVD,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno

Ova slika predstavlja omot video ili računarske igre, i autorsko pravo nad njim najvjerojatnije pripada bilo izdavaču igre ili onome ko je igru razvio. Vjeruje se da se korištenje slike omota igre u niskoj rezoluciji

 • da bi se ilustriralo pakiranje dotične igre,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Pravedna upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje pravedne upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno

Ova slika predstavlja omot video-vrpce, i autorsko pravo nad njime najvjerojatnije pripada bilo izdavaču video vrpce ili studiju koji je producirao dotičnu video-vrpcu. Vjeruje se da se korištenje slike omota video-vrpce u niskoj rezoluciji

 • da bi se ilustrirala dotična video-vrpca,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Naslovne stranice i korice

[uredi kôd]
Zaštićeno

Ova slika predstavlja korice knjige, i autorsko pravo nad njima najvjerojatnije pripada bilo umjetniku koji je napravio korice ili izdavaču knjige. Vjeruje se da se korištenje slike korica knjige u niskoj rezoluciji

 • da bi se ilustrirao članak o dotičnoj knjizi,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno

Ova slika predstavlja korice pojedinačnog broja stripa, i autorsko pravo nad njima najvjerojatnije pripada bilo izdavaču stripa ili umjetniku koji je napravio dotične korice. Vjeruje se da se korištenje slike korica pojedinačnog broja stripa u niskoj rezoluciji

 • da bi se ilustrirao
  • pojedinačni broj dotičnog stripa,
  • serija periodičnog izdanja čiji je dotično izdanje dio; ili
  • lik(ovi) ili grupa(grupe) zaštićeni autorskim pravom, a predstavljeni na dotičnim koricama;
 • kada ne postoji slobodna alternativa niti može biti napravljena,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Copyrighted

Ova slika predstavlja skeniranu stranu novina ili članka, i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada bilo izdavaču novina ili pojedincu koji je radio na članku ili prikazanim slikama. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja slika strana iz novina u niskoj rezoluciji

 • za ilustraciju bilo publikacije bilo izdanja u pitanju,
 • uz ime publikacije ili vidljivo na samoj slici ili napisano u gornjem opisu,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.


Zaštićeno

Ova slika predstavlja naslovnicu časopisa, i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada bilo izdavaču časopisa ili pojedincima koji su doprinjeli na prikazanoj naslovnoj stranici. Vjeruje se da se korištenje slike naslovnih strana časopisa u niskoj rezoluciji

 • da bi se ilustriralo izdanje dotičnog časopisa,
 • ako je naslov publikacije bilo vidljiv na samoj slici ili napisan u opisu slike gore,

- na Wikipediji, koja se nalazi na serverima neprofitne Zaklade Wikimedija (Wikimedia Foundation) u Sjedinjenim Državama,
može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD, budući da takav prikaz ne ometa ozbiljno prava nositelja autorskih prava da prodaje zaštićeni materijal, ne koristi se za ostvarivanje zarade u tom kontekstu i predstavlja ideje koje se na drugi način ne mogu prikazati. Pogledajte Wikipedija:Poštena upotreba.

Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.

Primjedba: Nije prihvatljivo korištenje slika s ovom oznakom u člancima o osobi ili osobama prikazanim na naslovnoj stranici, osim kada se koristi direktno u vezi s objavljivanjem ove slike. Takva upotreba naslovne stranice časopisa predstavlja kršenje autorskog prava i bit će uklonjena.


Creative Commons

[uredi kôd]
Creative Commons License Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencom.
Točnije, ona je dostupna pod licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0, poznatom i kao "cc-by-sa".


Creative Commons License Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencom.
Točnije, ona je dostupna pod licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, poznatom i kao "cc-by-sa-2.0".


Creative Commons License Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencom.
Točnije, ona je dostupna pod licencom Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, poznatom i kao "cc-by-sa-2.5".Creative Commons License
ikona Creative Commons Attribution


Creative Commons License
Creative Commons Attribution icon
Ova slika je dostupna pod Creative Commons licencijom
Attribution License v.1.0


Slika za brisanje

[uredi kôd]
za brisanje Ova datoteka se nalazi na popisu slika i medija za brisanje

Molimo Vas da pogledate tu stranicu za obrazloženja i rasprave. Ako ne želite da se datoteka obriše, glasujte protiv njenog brisanja. Molimo, ne uklanjate ovu poruku dok je god datoteka u razmatranju.