Wikipedija:Sukob interesa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:SUKINT)
↱

Uređivanje sa sukobljenim interesima (SUKINT, eng. COI) uključuje doprinos Wikipediji o sebi, svojoj obitelji ili svojim prijateljima, klijentima, poslodavcima ili svojim financijskim i drugim odnosima. Svaki vanjski odnos može izazvati sukob interesa. Da je netko u sukobu interesa samo je opis situacije, a ne ocjena o mišljenju, integritetu ili o dobroj namjeri te osobe.

Uređivanje sa sukobljenim interesima krajnje je nepoželjno na Wikipediji. To narušava povjerenje javnosti i riskira da uzrokuje javnu sramotu pojedincima i tvrtkama koje se promiču. Suradnici u sukobu interesa ponekad nisu svjesni je li, i koliko je to utjecalo na njihovo uređivanje. Ako uređivanje sa SUKINT uzrokuje ometanje, administratori se mogu odlučiti za blokiranje uključenih računa.

Od suradnika sa sukobljenim interesima, uključujući plaćene suradnike, očekuje se da otkrije svoj SUKINT, uvijek kad žele promijeniti sadržaj zahvaćenih članaka. Svatko tko uređuje za plaću mora otkriti tko ih plaća, tko je klijent i bilo koju drugu relevantnu povezanost; to je uslov Zaklade Wikimedije. Suradnicima u SUKINT-a ne preporučuje se izravno uređivanje zahvaćenih članaka i umjesto toga mogu predložiti izmjene na stranicama za razgovor o članku. Međutim, naša politika o pitanjima koja se odnose na žive ljude dopušta brzo ispravljanje vrlo očitih pogrešaka, uključujući i subjekt.

Kada istražujete mogući slučaj sukobljenih interesa, nemojte otkrivati identitet suradnika suprotno njegovoj osobnoj želji. Wikipedijino pravilo protiv maltretiranja, a posebno zabrana objavljivanja osobnih podataka, ima prednost u odnosu na ovu smjernicu. Da biste prijavili uređivanje sa sukobljenim interesima, slijedite savjete u nastavku kako riješiti sukob interesa. Suradnici koji unose ili raspravljaju o promjenama ove smjernice ili povezanih smjernica moraju otkriti jesu li plaćeni za uređivanje Wikipedije.

Stav Wikipedije[uredi kôd]

Svrha Wikipedije[uredi kôd]

Wikipedija je enciklopedija sa ciljem Wikipedije pružiti javnosti članke koji sažimaju prihvaćeno znanje, napisano iz nepristranog gledišta i potkrijepljeno s vjerodostojnim izvorima. Čitatelji očekuju da će pronaći nepristrane članke pisane iz neutralnog gledišta, neovisno o njihovoj temi, a ne korporativne ili osobne web stranice ili platforme za oglašavanje i samopromociju. Članci bi trebali sadržavati samo materijal koji je u skladu s Wikipedijinim pravilima sadržaja i najboljim praksama, a suradnici Wikipedije moraju staviti interese enciklopedije i njezinih čitatelja iznad osobnih briga.

Uređivanje ako ste u sukobu interesa[uredi kôd]

Suradnici koji su u sukobu interesa, trebaju se obavezno pridržavati pravila i najboljih praksi Wikipedije:

Plaćeno uređivanje[uredi kôd]

↱

Uvjeti korištenja Zaklade Wikimedije[uredi kôd]

Uvjeti korištenja Zaklade Wikimedije zahtijevaju da suradnici koji su plaćeni za doprinos otkriju poslodavca (osobu ili organizaciju koja ih plaća za uređivanja); klijenta (osoba ili organizacija u čije se ime vrši uređivanje); i svaku drugu relevantnu pripadnost.

Ovo je pravilo Wikipedije na hrvatskome jeziku.

Što je sukob interesa?[uredi kôd]

Kako otkriti sukob interesa?[uredi kôd]