Razgovor sa suradnikom:Aca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arhiv

Arhive


1 2 3 4

Prikaži[uredi kôd]

Prikaži kako će izgledati3.PNG

Information.svg Pozdrav, cijenimo Vaše doprinose na Wikipediji i stoga Vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 16:31, 6. studenoga 2020. (CET)

@Tulkas Astaldo: Bok! Ispračavam se. No, mnogo mi je jednostavnije raditi dio po dio i sačuvati izmjene. Dešavalo mi se da mi čak propadne cijela izmena iz različitih razloga. Još jednom, ispričavam se ako sam zatrpao Nadavne promjene! Planiram doraditi članak do izabranog. Prisrčan pozdrav! --Aca (razgovor) 16:37, 6. studenoga 2020. (CET)
Sedam (7) uređivanja u ukupno 6 minuta. --Tulkas Astaldo (razgovor) 17:48, 13. studenoga 2020. (CET)
@Tulkas Astaldo: Јој.. Probat ću uklopiti nekako u veće izmjene odsad. --Aca (razgovor) 17:55, 13. studenoga 2020. (CET)

Prijevod[uredi kôd]

Molim te, kad dovršiš članak, stavi za svaki slučaj {{Prijevod-srp}}, čak i ako misliš da je sve na hrvatskom, pa neka predložak makne netko od izvornih govornika hrvatskog. Hvala na razumijevanju. --Lasta 17:02, 7. studenoga 2020. (CET)

@Lasta: Dogovoreno. U svakom slučaju kontaktirao sam sa suradnikom Croxyz i obećao mi je da će provjeriti prijevod. Aca (razgovor) 17:11, 7. studenoga 2020. (CET)

José María Aznar[uredi kôd]

Pretpostavljam da si članak o Aznaru dopunio prijevodom uvodnoga teksta s en:Wiki. Iako je u tom tekstu naveden također samo jedan izvor (ali ih u ostatku članka na en:Wiki ima dovoljno), bilo bi dobro da ipak pokušaš pronaći izvore koji bi odgovarali pojedinim prevedenim odlomcima. Face-smile.svg Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 17:58, 13. studenoga 2020. (CET)

@Maestro Ivanković: Pametno. Urađeno! --Aca (razgovor) 18:09, 13. studenoga 2020. (CET)

Zdravlje[uredi kôd]

Članak je Wi-Fi. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) utvrdila je da nema zdravstvenih opasnosti od izlaganja radiofrekvenciji koja dolazi iz jezgrenih stanica ili prilagodnika. Ta mi rečenica nije jasna, a izvor je, čini se, mrtav. O čemu se tu radi? Treba li rečenicu problikovati ili što već?--Tulkas Astaldo (razgovor) 19:06, 13. studenoga 2020. (CET)

@Tulkas Astaldo: U pravu si. Urađeno! --Aca (razgovor) 19:25, 13. studenoga 2020. (CET)

Nemanjići – rađanje kraljevine[uredi kôd]

Како иде? Нека ми кева ђуска пред драгстором, нека једем бре пресак ако ова твоја страница није интересантна. Само напред и нека се Немањићи већ једном роде. Него редни бројеви се у хрватском пишу са тачком иза броја. Дакле није Краљевина Угарска (1000-1918) већ Краљевина Угарска (1000.-1918.). Пази се јер 2 бед Милош дед.:) Леп поздрав. --El hombre (razgovor) 20:02, 13. studenoga 2020. (CET)

@El hombre: Bok! Hvala! Namjeravam dotjerati članak do izabranog. Urađeno. --Aca (razgovor) 20:40, 13. studenoga 2020. (CET)
Pohvale za rad i trud! :) --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 20:27, 18. studenoga 2020. (CET)
@Koreanovsky: Hvala ti <33! – Aca💬❤️️ 20:38, 18. studenoga 2020. (CET)

Članci o Srbiji na hr.wiki[uredi kôd]

Zdravstvujte Aco!

Primjetio sam da su nam, nažalost, mnogi članci o srbijanskim općinama, gradovima, okruzima itd. u katastrofalnom stanju i da zahtijevaju popravak i/ili dopunu. Jesi li zainteresiran malo pomoći, ako imaš interesa i vremena? Face-badtooth.svg Upravo sam započeo sa dopunom nekih članaka.

Lijepo te pozdravlja, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 15:57, 20. prosinca 2020. (CET)

Zdravstvujte, Koreanovsky! Dobro si zapazio. I'm in! ;-) – Aca💬❤️️ 16:28, 20. prosinca 2020. (CET)
Jej! Upravo planiram pokrenuti neki Wikiprojekt, al' ima vremena za to. :-) --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 16:33, 20. prosinca 2020. (CET)

Mladen / Mladin[uredi kôd]

Aca, Croxyz HE ga navodi kao Bribirski, Mladin II. (Mladen) kao što je referencirano. ? --Mark7747 (razgovor) 23:24, 22. prosinca 2020. (CET)

Mark7747, upsi. Riješeno RiješenoAca💬❤️️ 02:05, 23. prosinca 2020. (CET)
:-) Sve OK. Hvala ti na korekcijama. --Mark7747 (razgovor) 09:49, 23. prosinca 2020. (CET)

Nije potrebna promjena[uredi kôd]

Bok, Aca,

promjena koja se čini nije potrebna. Niti je HJP normativni rječnik hrvatskoga jezika. O internacionalizmima koji su u upotrebi zaista ne vrijedi trošiti riječi. Ne prihvaćam tumačenje po kojem bi rječnik na hr.wp bio uštrojen kao na nekim serverima. Dosadašnja praksa je bila potpuno u redu. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01,33; 23. prosinca 2020. (SEV)

  • P. S. kad se nešto sabire onda je to u rangu slobodne zbirke različitih dokumenata, što ovdje nije primjenjivo. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 01,33; 23. prosinca 2020. (SEV)

Arhiviranje[uredi kôd]

vozdra, u vezi ovog kad se nešto želi arhivirat onda se cijela stranica premjesti na novi naslov, kako bi se sačuvala povijest izmjena. lp, --Dijabolični El 10:38, 23. prosinca 2020. (CET)

@El Diablo: vozdra! Hajd', molim te, odradi ti to jer je stranica premašila 300k bajtova. – Aca💬❤️️ 13:15, 23. prosinca 2020. (CET)

Brži samari nego konji?[uredi kôd]

Gdje se to došlo do zaključka da su crveni i žuti karton zastarjeli?-- MaGaporuči mi 19:50, 31. prosinca 2020. (CET)

Pozdrav, MaGa! Konsenzus za promjenu postignut je u Kafiću. Vjerujem da ova izmjena sadrži korisne infromacije. – Aca💬❤️️ 22:38, 31. prosinca 2020. (CET)
Zanimljivo, ali dobro.-- MaGaporuči mi 09:01, 1. siječnja 2021. (CET)

Tesla[uredi kôd]

Aca, ta tema je starija od same enciklopedije a kamo li od wikipedije. I na njoj (su) se lom(e)ila koplja. STOGA: ako već tada molim te fino na SZR članka da se zajednica izjasni. A tek nakon toga (ako) korekcije. Prisrčno te pozdravljam --Mark7747 (razgovor) 10:50, 17. siječnja 2021. (CET)

@Mark7747: Htio sam članak srediti na brzaka (iz tri izmjene: jedna za zanimljivosti, druga za uvod i treća za odjeljak o nacionalnosti), no ako zbilja želiš kilometarske rasprave – izvoli. – Aca💬❤️️ 10:59, 17. siječnja 2021. (CET)
Članak je potrebno doraditi i dopuniti izvorima. Ne trebaš nikakvu dozvolu za tako nešto, nego samo "be WP:BOLD"! 😊 Što se tiče (mislim) jedine kontroverze u članku, a to je čiji je Tesla, to je kontroverza bez uporišta. Naime, tesla je i hrvatski i srpski i američki (bio bi u austrougarski, da takva država postoji). Ne samo da je Tesla sam mogao višeznačno se nacionalno opredijeliti već to može napraviti i pojedina država samostalno. Čak da je Tesla izričito naveo da je npr. samo Hrvat ili samo Srbin i dalje ga s punim pravom i RH i RS i USA mogu smatrati svojim. Što se mene tiče, najbolja je neutralna formulacija "američki znanstvenik i pronalazač iz Like", a kasnije u tekstu navesti da ga i RH i RS smatraju svojim - Hrvatska zbog toga što je rođen na tlu današnje Hrvatske, a RS zbog srpskog porijekla.
Inače, osobno držim da su na balkanu prisutne autohtone enklave hrvatskog i srpskog (pa i muslimanskog naroda) koji su na tlu druge države toliko dugo da ih se može smatrati donekle zasebnom etničkom cjelinom. Tako postoje i hrvatski Srbi (Lika, Banija, Kordun, Dalmacija) - jedan od njih je Tesla - hrvatski Srbin, srpski ili vojvođanski hrvati, bosanski hrvati (hercegovci, posavci itd.), bosanski srbi itd. Svi oni na neki način pripadaju i svojoj naciji i matičnoj državi. Međutim, ako pogledamo druge slične slučajeve može se vidjeti da tijekom vremena, ako su izolirani od matične države, da se nacionalni identitet gubi i da eventualno ostaje prisutan na nivou simbolike, nošnji, jezika, običaja (npr. Moliški Hrvati u Italiji za sebe neće reći da su Hrvati, nego Italo-Slaveni ili talijani koji govore hrvatski, a "Moliški Hrvati" je eksonim). E sad, gdje je kod nas pojedina etnička skupina na spektru između nacionalne i državne pripadnosti, teško je reći, ali se definitivno može tvrditi da pripadaju više državi i sredini u kojoj žive, nego naciji iz koje su potekli. Barem ja tako mislim, iako ih se često njihove države odriču, a nacije prisvajaju. Npr. Tesla je za mene Ličanin, lički Srbin, a ne Srbin iz Like isto kao što sam ja Dalmatinac, dalmatinski Hrvat, a ne Hrvat iz Dalmacije ili kao što su Hercegovci bosanski Hrvati, a ne Hrvati iz Bosne. (Ne znam jel ti ovo pomaže, al dobro. 😂)  Imbe  hind 💊 15:51, 19. siječnja 2021. (CET)