Wuhan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Wuhan
武汉市
Rijeka Jangce, toranj Huáng Hè Lóu, zgrada carine i most na rijeci Jangce
Rijeka Jangce, toranj Huáng Hè Lóu, zgrada carine i most na rijeci Jangce
Koordinate: 29°58′N 113°53′E / 29.967°N 113.883°E / 29.967; 113.883Koordinate: 29°58′N 113°53′E / 29.967°N 113.883°E / 29.967; 113.883
Država Flag of the People's Republic of China.svg Kina
Provincija Hubei
Vlast
 - Gradonačelnik Ruan Chengfa
Površina
 - Područje utjecaja 8,467 km²
Stanovništvo (2007.)
 - Grad 6,660,000
 - Područje utjecaja 9,700,000
 - Gustoća područja utjecaja 1,145.6 stanovnika/km²
Vremenska zona China Standard Time (UTC+8)
 - Ljeto (DST) ne primjenjuje se (UTC+8)
Poštanski broj 100000 - 102629
Pozivni broj 010
Službena stranica [1]
Zemljovid
Wuhan na karti Kina
Wuhan
Wuhan

Wuhan je jedan od najvećih kineskih gradova i glavni grad pokrajine Hubei. Wuhan je metropolitanska regija koja se sastoji od 3 ujedinjena grada (Wuchang, Hankou i Hanyang). To je jedan od najznačajnijih centara srednje Kine i najveća luka na rijeci Jangce.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prostor doline rijeke Jangce je naseljen već 3000 godina. U doba dinastije Han je postojala luka Hanyang na prostoru današnjeg Wuhana. Kasnije je osnovana i luka Wuchang (oba grada su dio današnjeg ujedinjenog Wuhana). Toranj Huáng Hè Lóu je sagrađen u Wuchangu 223. godine. Wuchang je u doba mongolske vlasti postao glavni grad provincije. Sredinom 19. st. je razvijen i treći lučki grad Hankou. Krajem 19. st. se gradi željeznica te grad postaje komunikacijski centar riječnog i željezničkog prometa i značajno trgovačko središte.

1911. je Sun Yat-sen pokrenuo Ustanak u Wuchangu koji je doveo do pada dinastije Qing i proglašenja Republike. Od 1926. godina je Wuchang bio sjedište vlade Kuomintanga koju vodi Wang Jigwei (oporba vlasti Chiang Kai-sheka) i službeni glavni grad Kine. 1938. se grad dugo odupirao japanskoj invaziji (bitka kod Wuhana), ali je ipak zauzet i postao glavni logistički centar za japanske operacije u južnoj Kini. 1944. je grad razoren u američkom bombardiranju. Nakon rata grad potpada pod komunističku vlast. S vremenom se počinje upotrebljavati ime Wuhan za sva tri grada koja se spajaju zbog doseljavanja novih stanovnika. 1957. je sagrađen prvi most preko rijeke Jangce.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Wuhan se nalazi u dolini Jianghan na ušću rijeke Hanshui u Jangce. Prostor je nizinski i izložen čestim poplavama. Na lijevoj obali rijeke je novi dio grada i poslovni centar s mnogim modernim zgradama, a na desnoj stari grad s povijesnim građevinama. Na prostoru grada postoji mnogo jezera. Klima je monsunska s vrlo vrućim i kišnim ljetima i blagim suhim zimama s povremenim snijegom.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Wuhan je najveća luka na rijeci Jangce, te značajan trgovački, industrijski i sveučilišni centar. U novije vrijeme se razvija elektronička, automobilska i metaloprerađivačka industrija koja se modernizira. Posebno su značajna francuska ulaganja u grad. Danas se razvio značajan sveučilišni centar s 35 visokoškolskih ustanova.

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

U gradu postoje brojni spomenici tradicionalne kineske arhitekture. Najpoznatiji je toranj Huáng Hè Lóu (doslovno:Toranj žute dizalice) u obliku pagode. Zanimljivo je zvono na Zmijskom brdu, hram Guiyan, park Zhongshan i trg Hongshan. U novije vrijeme nastaju moderne građevine od kojih je najznačajniji toranj banke Minsheng i Svjetski trgovački centar Wuhan. U gradu postoji mnogo jezera i parkova koji su rekreacijski centri.