Prijeđi na sadržaj

Poljoprivreda

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Zemljoradnja)
Poljoprivreda

Poljoprivreda je sustavni proces proizvodnje tvari za čovjekovu prehranu i ishranu životinja (zovemo ih hrana) te proizvodnje ostalih tvari uzgajanjem biljaka i životinja. Poljoprivreda je gospodarska djelatnost koja s pomoću kultiviranih biljaka i domaćih životinja uz ljudski rad iskorištava prirodne izvore (tlo, voda, klima) za dobivanje biljnih i životinjskih proizvoda koji se koriste u prehrani ljudi i životinja te kao sirovine za daljnju preradu. Dijeli se na biljnu proizvodnju (ratarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, povrtlarstvo i dr.) i stočarstvo (govedarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, ovčarstvo, konjogojstvo i dr).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Poljoprivreda je među najstarijim ljudskim djelatnostima i,. s obzirom na to da je ta djelatnost starija od bilo kojeg pisanog dokumenta, nije moguće ustanoviti kad je ona nastala. Ipak, po ostacima i arheološkim nalazima poljoprivreda je nastala negdje u razdoblju od 10.000 do 7.000 pr. Kr. kada se sastojala samo od skupljanja plodova s grmlja i drveća. Poljoprivredu danas dijelimo na stočarstvo i ratarstvo. Jednoj od najstarijih grana poljoprivrede pripada pčelarstvo.

U novije vrijeme poljoprivredu dijelimo na konvencionalnu i ekološku.

Poljoprivreda u Republici Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Hrvatska je regija najbogatija pšenicom i kukuruzom Slavonija, u Istri, Hrvatskome primorju i Dalmaciji vinogradarstvo i voćarstvo (smokve, masline) dolazi do izražaja, a u dolini Neretve bogate su plantaže mandarina.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Povrćarstvo Hrvatska tehnička enciklopedija, portal hrvatske tehničke baštine. LZMK
  • PP Orahovica Hrvatska tehnička enciklopedija, portal hrvatske tehničke baštine. LZMK