Hamilton Croatia

Izvor: Wikipedija
Hamilton Croatia
Puno ime Hamilton Croatia
Osnovan 1957.
Igralište Stadion Brian Timmis
Liga HDSL Premier Division
Domaći dres
Gostujući dres

Hamilton Croatia je hrvatski nogometni klub iz Kanade osnovan 1957. godine. Član je Hrvatskog nacionalnog nogometnog saveza Kanade i SAD.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U svojoj prvoj utakmici 1957., Hamilton Croatia je poražen od Hamilton Sparta 2-1. Pavle Usenica je postigao prvi pogodak u povijesti kluba.

Kroz svoju povijest Hamilton "Croatia" je bio domaćin međunarodnih prijateljskih utakmica s hrvatskim klupskim ekipama. Neki poznati hrvatski igrači su nosili dres Hamilton Croatije: Željko Adžić, Slavko Cetina, Vlado Crnjak, Berislav Krilic, Stjepan Loparic, Vlado Palijan, Ivica Tanković i Nediljko Šimić. Od poznatih igrača koji nisu Hrvati su 1976. Kevin Grant, Jimmy Douglas i Jamie Dodds.

Hamilton "Croatia" je bio Hrvatska profesionalan klub od 1970. do 1976., kada su igrali u NSL-u. Vrhunac se dogodio 1970. godine kada su bili prvaci Kanade. 22. siječnja 2010. je objavljeno kako će se Hamilton "Croatia" vratiti profesionalnom nogometu pristupanjem u Kanadsku nogometnu ligu za sezonu 2010. 2010. su završili regularnu sezonu na trećem mjestu. Nakon njihove jedne uspješne sezone najavljeno je 11. veljače 2011. da se klub povlači iz lige.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]