Kanadski dolar

Izvor: Wikipedija
Kanadski dolar

Kanadski dolar (ISO 4217: CAD) je službeno sredstvo plaćanja u Kanadi od 1858. godine. Označava se s $ ili C$ - kako bi se razlikovao od ostalih valuta koje nose naziv dolar. 1 dolar sadrži 100 centi.

U neslužbenom govoru, za kanadski, kao i za američki dolar se koristi naziv buck, a na francuskom govornom području piastre.

Novčanice su izdane u apoenima od 5, 10, 20, 50 i 100 dolara. Sve su novčanice istih dimenzija, ali imaju različite boje koje prevladavaju na novčanicama. Označene su i Brailleovim pismom kako bi slijepe osobe mogle znati vrijednost novčanice.

Kovanice su izdane u apoenima od 1 centa (penny), 5 centi (nickel), 10 centi (dime), 25 centi (quarter), 50 centi (50 cent piece), 1 dolara (loonie) i 2 dolara (toonie). Na svakoj kovanici nalazi se lik kraljice Elizabete II.


Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Na novčanicama od 5 kanadskih dolara, tiskanim između 1969. i 1979. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 7. lipnja 2007. (Wayback Machine) nalazio se Puretić blok, izum bračkog ribara Maria Puretića.


Trenutačni valutni tečaj CAD
Yahoo! Finance: AUD CHF EUR GBP HKD JPY USD
XE.com: AUD CHF EUR GBP HKD JPY USD


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kanadski dolar
  • Povijest kanadskog dolara
  • Kanadska banka — novčanice
  • Heiko Otto (ur.). Kanadske novčanice (njemački, engleski, i francuski). Pristupljeno 25. siječnja 2019. (njem.) (engl.) (fr.)


Nedovršeni članak Kanadski dolar koji govori o novcu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.