Klub zastupnika

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Klub zastupnika u Hrvatskom saboru čine najmanje tri zastupnika. Svaki zastupnik može biti član samo jednog kluba, a zastupnik iz reda nacionalnih manjina može biti i član kluba stranke kojoj pripada, uz njezin pristanak.

Ustavno uporište o klubu zastupnika[uredi VE | uredi]

Ustav Republike Hrvatske određuje prava Kluba zastupnika političke stranke u Hrvatskom saboru, stranke zastupljene u Saboru nazivaju se parlamentarnom strankom. Klubovi zastupnika imaju slijedeća ustavna prava:

  • pravo predlaganja zakona,
  • obveznog davanja predhodnog mišljenja na ustavnu ovlast predsjednika Republike o sazivanju Hrvatskog sabora na izvanredno zasjedanje,
  • savjetovanje predsjednika Republike, a na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, o raspuštanju Hrvatskog sabora ako na zahtjev Vlade Hrvatski sabor Vladi izglasa nepovjerenje ili u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese državni proračun.

Osnivanje kluba zastupnika[uredi VE | uredi]

Poslovnik Hrvatskog sabora predviđa mogućnost osnivanja Kluba zastupnika uz jedan od navedenih uvjeta:

  • politička stranka koja ima najmanje tri zastupnika,
  • dvije ili više političkih stranaka koje imaju zajedno najmanje tri zastupnika,
  • najmanje tri nezavisna zastupnika,
  • zastupnici iz reda nacionalnih manjina.

Klubovi zastupnika obvezni su o svom osnivanju izvijestiti tajnika Sabora, priložiti svoja pravila rada te podatke o članovima. Tajnik Sabora osigurat će klubovima zastupnika, razmjerno broju članova kluba, prostorne i druge tehničke uvjete za rad (dvoranu za sjednice, prijepis, umnožavanje, dostavu materijala i drugo).

Klub zastupnika ima pravo zaposliti djelatnika na poslovima tajnika kluba, u pravilu iz Stručne službe Sabora. Iznimno, klub zastupnika ima pravo, na određeno vrijeme, zaposliti djelatnika na poslovima tajnika kluba izvan djelatnika Stručne službe Sabora a na teret sredstava Sabora. Klubovi zastupnika mogu zaposliti jednog, a na svakih sljedećih 15 članova kluba i više djelatnika na poslovima savjetnika, iz Stručne službe ili izvan nje, a na teret sredstava Sabora.

Predsjednik kluba zastupnika[uredi VE | uredi]

Predsjednik Kluba zastupnika, u pogledu prava i obveza, ima status predsjednika radnog tijela Sabora. On zastupa parlamentarnu stranku ili skupinu zastupnika u Hrvatskom saboru.

U hrvatskoj političkoj praksi predsjednik Kluba zastupnika je jedan od najznačajnijih stranačkih, ali i parlamentarnih dužnosnika. Predsjednik Kluba odgovoran je za parlamentarni rad svojih zastupnika i koordinira aktivnost stranke u Saboru. On provodi smjernice stranke u Saboru, posebno o odlučivanju u saborskim odborima i davanja podrške pojedinim zakonima, rezolucijama, imenovanjima i razrješenjima saborskih dužnosnika i Vlade.

Kada je stranka u oporbi, često je predsjednik stranke ujedno i predsjednik Kluba zastupnika u Saboru. Predsjednik Kluba zastupnika većinske stranke ima ulogu osigurati nazočnost zastupnika kako bi prijedlozi Vlade ili stranke dobili potrebnu saborsku većinu.

U razvijenim europskim demokracijama predsjednik Kluba zastupnika često je po ulozi druga osoba odmah iza predsjednika stranke.

Klub zastupnika i stranačka stega[uredi VE | uredi]

Ustav određuje da zastupnici nemaju obvezujući mandat, što znači da ih stranke ili klubovi zastupnika ne mogu smijenjiti za glasovanje protivno volje svoje stranke.

No, u europskoj i hrvatskoj parlamentarnoj praksi protivno glasovanje zastupnika od svojeg kluba je vrlo rijetko. Klubovi zastupnika na svojim sjednicama odlučuju kako će u Saboru nastupiti i postupiti. U pravilu prethodno o tome odlučuje predsjedništvo stranke. Nakon donošenja smjernice za saborske zastupnike vrijedi stranačka stega.

U javnosti je stranačka stega na meti kritike, zastupnike se optužuje da ne zastupaju svoje glasače, nego volju svojeg stranačkog vodstva. Ta kritika je samo djelomično ispravna, jer u parlamentarnoj praksi rad parlamenta bez klubova zastupnika i stranačke stege je gotovo nezamisljiva. Organiziranjo i sustavno djelovanje parlamenta zamjenila bi anarhija.

Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru[uredi VE | uredi]

Klubovi zastupnika u šestom sazivu Hrvatskog sabora su:[1]

Klub zastupnika Broj zastupnika Predsjednik
Klub zastupnika HDZ-a 66 Andrija Hebrang
Klub zastupnika SDP-a 56 Zoran Milanović
Klub zastupnika HNS-a 7 Vesna Pusić
Klub zastupnika HSS-a 6 Marijana Petir
Klub zastupnika HDSSB-a 3 Branimir Glavaš
Klub zastupnika IDS-a 3 Damir Kajin
Klub zastupnika HSLS-a i HSU-a 3 Ivan Čehok
Klub zastupnika SDSS-a 3 Vojislav Stanimirović
Klub zastupnika nacionalnih manjina 5
bez članstva u Klubu 1

Klub vijećnika[uredi VE | uredi]

Vijećnici predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave, to jest općinsko vijeće, gradsko vijeće i županijska skupština, također mogu biti uključeni u klub vijećnika. U pravilo Klub vijećika čine najmanje tri vijećnika iste stranke, koalicije ili nezavisnih vijećnika. U Skupštini Grada Zagreba narodni predstavnici zovu se gradski zastupnici, a analogno njihova stranački klubovi nose naziv Klub gradskih zastupnika.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Klubovi zastupnika u 6. sazivu Hrvatskog sabora http://www.sabor.hr/Default.aspx?sec=1982

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]