Milijunaš s ulice

Izvor: Wikipedija
Milijunaš s ulice
Naslov izvornika
Slumdog Millionaire
RedateljDanny Boyle
ScenaristSimon Beaufoy
Glavne ulogeDev Patel
Freida Pinto
Madhur Mittal
Anil Kapoor
Ayush Mahesh Khedekar
Tanay Chheda
Rubina Ali
Tanvi Ganesh Lonkar
Azharuddin Mohammed Ismail
Ashutosh Lobo Gajiwala
GlazbaA. R. Rahman
SnimateljAnthony Dod Mantle
MontažaChris Dickens
DistributerFox Searchlight Pictures
Warner Bros.
Godina izdanja2008.
Trajanje121 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
hindski
Proračun$15.100.000
Zarada$377.910.544
Portal o filmu

Milijunaš s ulice (eng. Slumdog Millionaire) britanski je film iz 2008. godine redatelja Dannyja Boylea, snimljen po romanu Q & A (Pitanje i odgovor).

Radnja filma smještena je u Indiji i govori o mladom i neobrazovanom osamnaestogodišnjem mladiću Jamalu Maliku, iz sirotinjske četvrti Mumbaija, koji se pojavio u indijskoj verziji kviza Tko želi biti milijunaš?.

Film je osvojio četiri nagrade Zlatni globus, a nominiran je u deset kategorija za nagradu Oscar. Dobio je osam Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Priča o Jamalu Maliku (Dev Patel), 18-godišnjem siročiću iz predgrađa Mumbaija koji će doživjeti najluđi dan svog života. Dok ga cijela nacija gleda u kvizu Tko želi biti milijunaš? samo je jedno pitanje udaljen od osvajanja milijun rupija. No, u pauzi snimanja između dva kviza Jamala uhite pod optužbom za varanje. Kako bi dijete s ulice moglo toliko znati? U očajničkom pokušaju da dokaže svoju nevinost, Jamal priča priču o svom životu u predgrađu u kojem su odrasli njegov brat i on, njihovim avanturama na ulici, susretima s lokalnim bandama i o djevojci Latiki (Freida Pinto) koju je volio i izgubio...

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Milijunaš s ulice koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.