Milka Trnina

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Milka Trnina
Povelja Hrvatskog zemaljskog kazališta u Zagrebu Milki Trinini
Spomenik Milki Trinini u Vezišću

Milka Trnina (Vezišće u Općini Križ pokraj Ivanić-Grada, 19. prosinca 1863. - Zagreb, 18. svibnja 1941.), najveća hrvatska operna umjetnica[1] i jedna od najznamenitijih sopranistica u cijeloj povijesti opere.

Nazivali su je pjevajućom Eleonorom Duse. Premda je u prvom redu bila wagnerijanska pjevačica, veličanstveno je interpretirala i Beethovenovu Leonoru u Fideliju ili prpošnu Fiordiligi u Mozartovoj operi Cosi fan tutte, a Puccini je rekao da se nijedna Tosca ne može usporediti s Trninom. Najbolji kritičari njezina doba smatrali su da je Wagnerove junakinje pjevala onako, kako ih je sam Wagner zamišljao.

Nastupala je u Njemačkoj i mnogim drugim europskim zemljama, te u Rusiji, Engleskoj i SAD-u .

Životopis[uredi VE | uredi]

Pjevanje je učila u Zagrebu i Beču. Prvi put nastupila je 1882. kao Amelia u Verdijevu "Krabuljinu plesu". Djelovala je u Leipzigu, Grazu, Bremenu i Münchenu, gdje dobiva počasni naslov bavarske dvorske komorne pjevačice, a pjevala je i u Bayreuthu, Wagnerovoj Meki. Gostovala je diljem Europe i SAD-a, gdje je neko vrijeme predavala pjevanje u New Yorku. Prva je pjevala Toscu u londonskom Covent Gardenu i newyorškom Metropolitenu i tu je interpretaciju Puccini smatrao najboljom uopće. Zbog bolesti povukla se sa scene 1906., a kao iznimno kritična dala je uništiti sve svoje snimke.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Njezinim imenom nazvan je jedan slap na Plitvičkim jezerima, kao i nagrada Hrvatskog udruženja glazbenih umjetnika. U Križu i Ivanić-Gradu održava se više kulturno-umjetničkih i zabavnih događanja u čast ovoj opernoj pjevačici.

Milka Trnina proslavila se u domovini i svijetu kao jedna od najvećih interpretatorica Wagnerovih tragičnih junakinja. Veliki zaljubljenik u Wagnerova djela, bio je poduzetni švicarski tvorničar čokolade Carl Russ-Suchard, inače zet osnivača tvrtke Suchard, Philippea Sucharda. To oduševljenje, naklonost, a možda i pritajena ljubav iznjedrilo je priču da je poznata i ukusna čokolada "Milka" dobila ime u čast Milke Trnine.

U lipnju 1896. nastupala je u Moskvi na koncertu pred ruskim kraljevskim parom prigodom krunidbe cara Nikolaja II. Po želji carice, Trnina je pjevala Izoldinu ljubavnu smrt, jednu od najljepših arija iz Wagnerove opere Tristan i Izolda. Ruski car nagradio ju je velikim dijamantnim brošem s rubinima, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a carica joj je darovala briljantnu narukvicu.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.croatia.eu/article.php?lang=1&id=41
  2. Hina (19. prosinca 2013.). Izložba o Milki Trnini otvorena u Muzeju grada Zagreba. Index. pristupljeno 20. siječnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]