Oružane snage Azerbajdžana

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Azerbajdžanske Oružane Snage
Azərbaycan Silahlı Qüvvələri

Azerbaijan Armed Forces.png
Grb Vojske Azerbajdžana
Utemeljena 1991.
Grane MN.png Kopnena Vojska Azerbajdžana
Azerbaijan Air Force roundel.svg Vazduhoplovstvo Azerbajdžana
Naval Flag of Azerbaijan.svg Mornarica Azerbajdžana
Stožer Glavni stožer Azerbajdžanske Oružane Snage
Vodstvo
Vrhovni zapovjednik Predsjednik Republike Azerbajdžana Ilham Alijev
Ministar obrane Safar Abiev
Načelnik stožera General-pukovnik Najmadin Sadikhov
Minimalna starost 18 godina
Povezani članci
Povijest Azerbajdžanske Oružane Snage 1918.-1920.
Činovi potporučnik, poručnik, kapetan, major, podpukovnik, pukovnik, brigadni general, generalmajor, generalpodpukovnik

Azerbajdžanske oružane snage (azerbajdžanski: Azərbaycan Silah Qüvvələri) su ponovno uspostavljene sukladno Zakonu Republike Azerbajdžan o Oružanim snagama od 9. listopada 1991. Azerbajdžanska Demokratska Republika (ADR-a) je prvobitno formirala svoje oružane snage 26. lipnja 1918. Međutim, ove snage su raspuštene nakon što je Azerbajdžan pripojen Sovjetskom Savezu. Nakon što je Sovjetski Savez raspušten 1991-92 oružane snage bile reformirane, i ponovno osnovane.

Oružane snage imaju tri grane: Kopnena vojska, Zrakoplovstvo i zrakoplovna odbrambrana i mornarica. Povezane snage su azerbajdžanski Nacionalne garde, unutarnje snage Azerbajdžana, i Državnu graničnu službu, koja može biti uključeni u državnu obranu kada je to potrebno.

Azerbajdžan ima svoje obrambenu industriju, koja proizvodi malokalibarsko oružje. U budućnosti, Azerbajdžan se nada da će početi izgradnju tenkova, oklopnih vozila, vojnih zrakoplova i vojnih helikoptera.

Kopnena vojska[uredi VE | uredi]

Vojnici Azerbajdžana sa zastavom
RSZO Smerč

Azerbajdžanska Kopnena vojska broja 85.000 pripadnika, i 2.500 ljudi iz Nacionalne garde. Nacionalna Garda je također dio kopnene vojske. Pored toga, tu su 300.000 bivših službenika koji su imali vojnu službu u posljednjih petnaest godina. U kopnenu vojsku se još ubrajaju i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, koji broje 12.000 pripadnika, i pripadnici Državne granične službe, koja broji 5.000 pripadnika. Azerbajdžan je potpisao brojne ugovore, da bi ojačajao svoje oružane snage, i trenirao svoje vojnike uz pomoć Turske. Azerbajdžan je također implementirao novi organizacijski stil, kako bi modernizirao svoju vojsku. Tijekom posljednjih 15 godina, Azerbajdžan se pripremio za moguću vojnu akciju protiv armenskih snaga u Nagorno-Karabahu.

Zrakoplovstvo[uredi VE | uredi]

MiG-29
S-75 Dvina

Azerbajdžansko zrakoplovstvo i zrakoplovna obrana broji 8.000 pripadnika, 106 aviona i 35 helikoptera. Azerbajdžan ima četiri glavne zračne baze.

Zrakoplovstvo koristi MiG-21, MiG-23, Su-24, Su-25, MiG-29 i Il-76 (transportnih zrakoplova). Također, Azerbajdžan je zainteresiran za kupnju modela JF -17 od Kine i Pakistana.

Azerbajdžanske helikopterske snage koncentrirane u zračnoj bazi Baku Kala. Sastoje se od jednog puka s oko 14 do 15 helikoptera tipova Mi-24,12 - 13 Mi-8 i 7 Mi-2.

Protuzračna obrana[uredi VE | uredi]

Azerbajdžan posjeduje raketni i radarski sustavi namijenjeni za obranu zračnog prostora.

Također, u Azerbajdžanu se nalazi Sovjetski radara za rano upozoravanje. Radarska postaja ima domet do 6.000 kilometara, i bio je dizajniran da otkrije interkontinentalne balističke rakete lansira od Indijskog oceana.

Obuka i obrazovanje[uredi VE | uredi]

Azerbajdžanski piloti se prvo školuju u azerbajdžanskoj zrakoplovnoj školi, a potom svoje vještine pokazuju u operativnim jedinicama. Azerbajdžan je imao razmjena iskustava sa Turskom, Ukrajina, SAD, i jedanim brojem zemalja članica NATO alijanse. Turska zrakoplovna škola ima veliku ulogu u obuci azerbajdžanskih vojnih pilota. Azerbajdžanski piloti također obučenavaju iu Ukrajinskoj školi.

Mornarica[uredi VE | uredi]

Mornarica Azerbajdžanske vojske broji oko 2200 pripadnika. Mornarica SAD pomogla je osnivanje Azerbajdžanske mornarice. Tu je i dogovor da se osigura podrška SAD za obnavljanje azerbajdžanskih brodova u Kaspijskom moru. Godine 2006, Vlada SAD donirala je 3 motornih čamaca azerbajdžanskoj mornarici. U 2007 godini, sporazum između Azerbajdžanske mornarice i američke vojne tvrtke je raskinut. U sporazumu se navodilo da će Azerbajdžanska mornarica biti opremljena naprednim laserskim sustavom.

Specijalne postrojbe[uredi VE | uredi]

Azerbajdžanska mornarica održava specijalne jedinice. Jedna od takvih postrojbi su Tigrovi, koji se obučavaju za rat.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Oružane snage Azerbajdžana