PNIŠK

Izvor: Wikipedija
PNIŠK
Puno ime Prvi nogometni i športski klub
Osnovan 1903.
Liga ne igra
Domaći dres
Gostujući dres

PNIŠK ili Prvi nogometni i športski klub je bio nogometni klub.

Osnovan je u Zagrebu u ljeto 1903. godine. Nije sa sigurnošću utvrđeno je li riječ Zagreb bila uz PNIŠK sastavni dio imena kluba ili tek oznaka mjesta. Prvi predsjednik je bio Vilim Witte, a tajnik Dragutin Baki. Najbolji igrač, kapetan i trener bio je bivši igrač praške Slavije, Jan Todl. U prvim godinama djelovanja kluba u momčadi su nastupali Baki, Vertesy, Ugrinić, Filipić, Kiseljak, Slavinić, Berger, Mutafelija, Uhrl, Todl, Topolčić, Schwartz, Levak, Svečenski i Drndarski. Neki od njih sudjelovali su u osnivanju Concordije i Građanskog.

Prvi javni susret s HAŠK-om odigran je 1906. Tri igrača PNIŠK-a nastupilo je uz osam igrača HAŠK-a 1907. u Pragu protiv Slavije u prvoj neslužbenoj utakmici reprezentacije Hrvatske. PNIŠK prestaje djelovati 1909. Kada je 1911. osnovan Građanski, pristupaju mu mnogi bivši igrači PNIŠK-a.

Naziv kluba[uredi | uredi kôd]

PNIŠK je bio prvi osnovani klub u Hrvatskoj koji je u svom imenu naglasio opredjeljenost za nogomet. Povjesničari športa do danas nisu razjasnili da li je klub nosio ime Zagreb. Klub je najvjerojatnije prilikom osnivanja nosio naziv grada, a tek 1905. godine je prilikom slanja svojih pravila na odobrenje nadležnim vlastima izostavio ime Zagreb. 1908. godine promijenio je naziv u Prvi hrvatski nogometni i športski klub (PHNIŠK).

Stadion[uredi | uredi kôd]

1894. sagrađen je 500-metarski velodrom na današnjoj Koturaškoj ulici u Zagrebu i bio je namijenjen korištenju Prvog hrvatskog biciklističkog društva. U međuvremenu zapušten velodrom preuzeo je 1907. PNIŠK. Pretvorili su ga u višenamjensko športsko igralište s nogometnim terenom u centru. Biciklistička traka oko terena pretvorena je u 500-metarsku atletsku stazu, prvu te vrste u Zagrebu. Korišten je za povremene utakmice između PNIŠK-a i HAŠK-a. Nakon što je PNIŠK ugašen 1909. stadion je napušten.[1]

Zanimljivo[uredi | uredi kôd]

PNIŠK je svoje prve utakmice odigrao izvan domovine.


Značajnije utakmice[uredi | uredi kôd]

1905. - Zajednička fotografija nogometaša Fiumei Atletikai Cluba (prugasti dresovi) i PNIŠK-a (bijeli dresovi sa plavom prugom po sredini)

Hrvatski reprezentativci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Štulhofer, Ariana. Lipanj 1995. Contribution to the History of Sports Facilities Construction in Zagreb - Chronology of Construction from 1808 to 1975. Prostor. University of Zagreb Faculty of Architecture. Zagreb. str. 55–72. Pristupljeno 17. kolovoza 2010.