Portal:Životopis/Izabrani životopis/07, 2011.

Izvor: Wikipedija

Nadvojvoda Otto Austrijski (punim imenom nadvojvoda Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius Austrijski; Beč, 20. studenoga 1912.Pöcking, 4. srpnja 2011.), austrijski nadvojvoda i čelnik kuće Habsburg, njemački političar. Negdanji je prijestolonasljednik Austrije, Češke, Hrvatske (1916.–1918.), te imenovani mađarski kralj od 1922. do 1946., kada su komunisti ukinuli monarhiju u Mađarskoj. Bio je habsburškim pretendentom na austrijsko prijestolje od 1922. godine. Otto je najstariji sin posljednjega austrougarskog vladara Karla IV. i njegove supruge, Zite od Bourbon-Parme. Bivšim je članom Europskoga parlamenta gdje je zastupao Kršćanski socijalni savez Bavarske (CSU). Zauzimao se za europsko jedinstvo temeljeno na kršćanskim korijenima.

Živio je u Bavarskoj. Kao rani zagovaratelj ujedinjene Europe, Otto je bio predsjednikom Međunarodnoga paneuropskog saveza od 1973. do 2004. godine.

Od 1979. do 1999. bio je istaknutim zastupnikom u Europskome parlamentu gdje je zastupao bavarski CSU. Također je bio članom društva Mont Pelerin. Bio je veliki zagovaratelj širenja Europske unije, a posebno se zalagao za približavanje Mađarske, Slovenije i Hrvatske istoj. Otto je sudjelovao u organiziranju Paneuropskoga piknika na austrijsko-mađarskoj granici 19. kolovoza 1989. Taj događaj simbolizirao je pad komunizma i diktature u Europi.

Otto se dokazao kao iskreni prijatelj Hrvatske. U proljeće 1990., nekoliko tjedana nakon prvih višestranačkih izbora, posjetio je Zagreb i sastao se s predsjednikom Franjom Tuđmanom i ostalim visokim hrvatskim dužnosnicima. Tom prigodom je izjavio kako su „Hrvati stoljećima bili vjerni obitelji Habsburg“, te kako u novim političkim okolnostima osjeća moralnu dužnost pripomoći im u vraćanju europskoga identiteta. Otto von Habsburg je bio državljaninom Njemačke, Austrije, Hrvatske i Mađarske. Odlikovan je hrvatskim Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

Više… -- Arhiv -- Prjedložite i Vi izabrane životopise.