Vreme vlasti

Izvor: Wikipedija
Vreme vlasti

Korice srpskog izdanja romana Vreme vlasti iz 2022.
Autor Dobrica Ćosić
Država Srbija
Jezik srpski jezik
Vrsta djela roman
Datum (godina)
izdanja
Vreme vlasti 1 (1996.)
Vreme vlasti 2 (2007.)
Vrijeme (mjesto)
nastanka
Beograd
Broj stranica 816
Vrijeme radnje Socijalistička Jugoslavija
Glavni lik(ovi) Obitelj Katići

Vreme vlasti (hr.: Vrijeme vlasti) je dvodjelni roman srpskog književnika Dobrice Ćosića. Prvi dio je izašao 1996. godine, a drugi 2007. godine. Kronološki, ono je nastavak Ćosićeve trilogije Deobe, s radnjom koja se odvija tijekom socijalističke Jugoslavije.[1] Prvi dio romana nagrađen je Nagradom Meša Selimović za 1996. godinu.

O djelu[uredi | uredi kôd]

Dobrica Ćosić (1921. – 2014.)

Roman se bavi fenomenom vlasti u jugoslavenskom socijalističkom iskustvu, ali u svojoj književnoj opservaciji autor dolazi do definicija i zaključaka koji imaju univerzalnu atropološku vrijednost.

Wikicitati »Vlast je nešto bez čega nema ljudske istorije

To je Ćosićev antroploško-filozofski uvod u priču o vlasti. Priča se bavi tragičnim posljedicama i ljudskom patnjom koja nastaje u sjenci jednog bezobzirnog sustava vlasti koji pod maskom tobože jedine povijesne perspektive i pod izgovorom da gradi utopijsko društvo budućnosti, ne samo da otvara sve prostore za zlouporabu vlasti, nego neprekidno podstiče nositelje vlasti i njezin represivni sustav da u funkcioniranje vlasti aktualira svoje najdublje skrivene primitivne nagone za tlačenjem i nasiljem.

U romanu se nastavlja povijest Katića u socijalizmu, ali se istodobno iznose i autobiografske bilješke pisca o njegovom vlastitom duhovnom razvoju koji ga postupno vodi od ideološkog fanatika i utopijskog vjernika do kritičara koji se postupno i neosjetno distancira od tvrdog dogmatskog jezgra i pritom bježi u literaturu, koja će mu postati kompenzacija za iznevjerene ideale i sredstvo neosjetnog i neprekidnog distanciranja.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vreme vlasti. znanje.org. 21. siječnja 2021. Pristupljeno 3. travnja 2021.
  2. Vreme vlasti. korisnaknjiga.com. 21. siječnja 2021. Pristupljeno 3. travnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]