Čađavica

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Čađavica. Za druga značenja, pogledajte Čađavica (razdvojba).
Čađavica
Čađavica (grb).gif
Čađavica na karti Hrvatska
Čađavica
Čađavica
Čađavica na karti Hrvatske
Koordinate: 45°44′N 17°51′E / 45.74°N 17.85°E / 45.74; 17.85
Županija Virovitičko-podravska
Načelnik općine Mirko Rončević
Naselja u sastavu općine Čađavica, Čađavički Lug, Donje Bazije, Ilmin Dvor, Noskovačka Dubrava, Noskovci, Starin, Šaševo, Vraneševci, Zvonimirovac
Stanovništvo (2001.) 2.394
Poštanski broj 33523 Čađavica

Čađavica je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Virovitičko-podravskoj županiji.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Smještena je uz obalu rijeke Drave (2km južno od rijeke), na cesti D34 koja povezuje Slatinu i Donji Miholjac.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Čađavica imala je 2.394 stanovnika, raspoređenih u 10 naselja:

Nacionalni sastav, 2001.[uredi VE | uredi]

Uprava[uredi VE | uredi]

Povijest[uredi VE | uredi]

Selo Čađavica u starijoj je povijesti poznato po prvim nalazima Slavenske kulture (Martinovska kultura) u ovom dijelu Hrvatske koja datiraju u daleko VI. i VII. stoljeće i po barokiziranoj gotičkoj crkvi Sv. Petra i Pavla koja se prvi put spominje 1334. godine. Staro ime Čađavica je Zagocha, a pronađeni arheološki nalazi čuvaju se u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

U Čađavici djeluje tvrtka za otkup i preradu povrća i voća "Slavonka d.o.o.", kao i kooperacija i silosi osječke tvrtke "Žito d.o.o.".

Većina stanovništva se bavi poljoprivredom.

Čađavica je poznata i po uzgoju arapskih konja, s kojim se započelo 1995. na ergeli Čađavica. Ergelu je osnovao Živko Bošnjak, a na istoj se uzgajaju tradicionalni arapski konji porijeklom s ergela Višnjica, Borike i Karađorđevo, Shagya arapi te Punokrvni arapski konji. Svaka od ovih populacija konja konja nosi prepoznatljiva obilježja arapskog konja kao što su ljepota, izdržljivost, skromnost u ishrani, dobra narav i temperament. Ergela Čađavica usmjerena je prvenstveno na uzgoj konja, a posebnu pozornost vlasnici su posvetili kombiniranju pripusta i selekciji konja. Osim arapskih konja, iz tradicionalnih razloga uzgajaju se i konji pasmine Hrvatski hladnokrvnjak, kao uspomena na minula vremena kada su konji obavljali teške fizičke radove. Sveukupno na ergeli ima oko 60 arapskih grla različitih dobnih kategorija.

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Čađavica je rodno mjesto pjesnika i skladatelja tamburaških hitova Josipa Ivankovića, u Čađavici zvanog "Jakobanac".[nedostaje izvor] Najveći hitovi nekadašnjih "Dukata" njegovo su djelo.[nedostaje izvor] I pjesnik Rade Brajnović.[nedostaje izvor] Iz Čađavice je i Jasenko Houra (rođen 3. lipnja 1960. u Virovitici), član grupe "Prljavo Kazalište".I [nedostaje izvor]

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

Župna crkva Sv. Petra apostola, najstarija je crkva ovog dijela Slavonije i dragocjeni spomenik kulture. Prema popisu crkvenih objekata Zagrebačke nadbiskupije iz 1334. god. spominje se kao 'ecclesia sancti Martini de Zagocha'

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Opća pučka škola otvorena je 1875. godine u novoj školskoj zgradi. Velike zasluge za njenu izgradnju imao je Vratolomej Baloković. Škola postaje trorazredna 1935. godine. Nakon II. svj. rata škola je devastirana a školska arhiva i knjižnica uništene. Godine 1947. škola ima 217 učenika u sedam razreda. U školskoj godini 1956/57 otvara se i osmi razred te osniva školska zadruga. Škola Čađavica od 1971. godine nosi naslov istaknutog hrvatskog pedagoga Davorina Trstenjaka. Školsko sportska dvorana otvorena je 1981. godine.

Kultura[uredi VE | uredi]

Šport[uredi VE | uredi]

U mjestu je aktivan ženski nogometni klub Čađavice, u drugoj hrvatskoj ženskoj nogometnoj ligi. U Čađavici djeluje i muški nogometni klub koji ima dosta dugu tradiciju. U klubu su igrali igrači iz Čađavice ali i iz pokrajnjih sela. Klub se natjecao u općinskoj ligi ali je jedne godine došao do kvalifikacija za regionalnu ligu i kvalificirao se.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Web stranica: http://www.opcina-cadjavica.hr/


P parthenon.svg Nedovršeni članak Čađavica koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.