Ana Boleyn

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Ana Boleyn
Anneboleyn2.jpg
engleska kraljica
Krunidba 1. lipnja 1533.
Prethodnik Katarina Aragonska
Nasljednik Jane Seymour
Suprug Henrik VIII.
Djeca
Elizabeta I.
Dinastija Tudor
Otac Thomas Boleyn
Majka Elizabeta Howard
Rođen 1501. - 1507.
Preminuo 19. svibnja 1536.
Vjera anglikanka, prije toga katolkinja
Žene Henrika VIII.
Michel Sittow 002.jpg Katarina Aragonska
Anne boleyn.jpg Ana Boleyn
Hans Holbein d. J. 032b.jpg Jane Seymour
AnneCleves.jpg Ana od Klevea
HowardCatherine02.jpeg Katarina Howard
Catherine Parr from NPG.jpg Katarina Parr


Ana Boleyn (engl. Anne Boleyn, također: Bullen, vjerojatno Norfolk, 1501 - 1507. – London, 19. svibnja 1536.) je bila druga žena engleskoga kralja Henrika VIII..

Ana je rođena kao drugo dijete Thomasa Boleyna i njegove supruge lady Elizabete Howard. Ona je također imala stariju sestru koja se zvala Mary Boleyn i brata po imenu George Boleyn, koji je vjerojatno njezin mlađi brat, jer se pretpostavlja da je rođen nakon Ane.

S 13 godina postala je dvorska dama nadvojvotkinje Margarete Austrijske (kćeri cara Maksimilijana I.) u Nizozemskoj, a kasnije je bila i na dvoru francuske kraljice Klaudije. Godine 1521. vraća se u Englesku i postaje dvorska dama kraljice Katarine Aragonske kada upoznaje i Henrika VIII., koji se oko 1525 u nju zaljubljuje. Vjenčali su se tajno, a 25. siječnja 1533. i javno. U svibnju iste godine službeno je poništen Henrikov prvi brak s Katarinom Aragonskom. Dana 7. rujna 1533. rađa im kći, princeza Elizabeta (kasnije Elizabeta I.). Sljedeće dvije Anine trudnoće završile su pobačajem i nije uspjela Henriku roditi toliko željenog muškog nasljednika. Kralj je ljubovao s brojnim dvorskim damama, a osobito je bio privržen Jane Seymour.

Ana Boleyn je 2. svibnja 1536. uhićena i optužena za preljub, incest, izdaju i bacanje čini. 15. svibnja je izvedena pred sud i unatoč slabim dokazima i zaklinjanju u vlastitu nevinost osuđena na smrt. Glava joj je odrubljena u londonskom Tornju u 19. svibnja 1536.

Anina sestrična, Katarina Howard, je bila peta žena Henrika VIII. i doživjela je istu sudbinu kao i Ana, samo šest godina kasnije zbog iste stvari koju je Ana navodno radila.

Mitologije[uredi VE | uredi]

O Ani postoji puno legendi, a jedna od njih je da se njezin duh pojavljuje u londonskom Tornju.