Dinastija Anjou-Plantagenet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dinastija
Anjou-Plantagenet
Grb dinastije Anjou-Plantagenet
Grb dinastije Anjou-Plantagenet
Država Engleska
Francuska
Irska
Wales
Etničko podrijetlo Francuzi
Matična kuća Anžuvinska dinastija
Mlađe linije Lancasteri
Dinastija York
Naslovi Kralj Engleske
Kralj Francuske (pretendent)
Lord Irske
Princ Walesa
Vojvoda Normandije
Osnutak 1128.
Osnivač Gotfrid V. Anžuvinski
Sadašnji rodonačelnik izumrla 1485.

Anjou-Plantagenet (ili samo Plantagenet) je ogranak starije francuske dinastije Anžuvinaca (Anjou) koja je u Engleskoj vladala od 1154. do 1485. godine. Nasljedili su normansku dinastiju koja je vladala Engleskom sredine 11. stoljeća.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nova grana stare franačke velikaške obitelji nastala je kada se Matilda, kći engleskog kralja Henrika I. Normanskog (1100.-1135.) i udovica njemačkog cara Henrika V. Salijca († 1125.), preudala 1128. godine za grofa Gotfrida V. Anjoua-Plantageneta (eng. Geoffrey of Anjou-Plantagenet) († 1151.) s kojim je rodila sina Henrika. Godine 1050. nasljedio je od oca titulu normandskog vojvode, a nakon očeve smrti, godinu dana kasnije postao je i grof od Anjoua i Mainea.

Na temelju Wallingfordskog sporazuma, mladi normanski vojvoda postao je 1154. novi engleski kralj pod imenom Henrik II., nakon smrti dotadašnjeg vladara kralja Stjepana Bloisa. Tim događajem stupila je dinastija Anjou-Plantagenet na englesko prijestolje. Budući da je kralj Henrik II. (1154.-1189.) bio oženjem Eleonorom Akvitanskom, rastavljenom ženom francuskog kralja Luja VII., uz svoje posjede Englesku, Normandiju, grofoviju Anjoi i Maine, baštinio je od žene još i Akvitaniju (Poitou, Guyenne i Gascogne). Tako je kao feudalni gospodar imao u rukama polovicu Francuske, ali je bio vazal francuskog kralja.[1]

Henrika II. nasljedio je stariji sin Rikard Lavljeg Srca (1189.-1199.), a nastavak dinastijske loze omogućio je Rikardov brat i nasljednik Ivan Bez Zemlje (1199.-1216.), koji je nastavio lozu engleskih kraljeva iz dinastije Anjou-Plantagenet. Ivan Bez Zemlje bio je prisiljen od strane engleskih baruna donijeti 1215. godine "Veliku povelju slobode" (lat. Magna charta libertatum), koja je ograničavala kraljevu vlast i jamčila temeljne slobode podanicima. Imao je dva sina: kralja Henrika i Rikarda Kornvalskog.

Henrikov sin Edvard I. Dugonogi (1272.-1307.) bio je jedan od moćnijih engleskih kraljeva i najuspješniji vladar iz dinastije Anjou-Plantagenet. Za vrijeme svoje vladavine pokorio je Wales (1284.) i pripojio ga engleskoj Kruni, a sina Edvarda je imenovao princom od Walesa, te je kasnije postala ustaljena praksa da engleski prijestolonasljednik nosi tu titulu.

S Edvardovim sinom Edvardom II. (1307.-1327.) započela je stagnacija vladavine kraljevske dinastije. Godine 1314. se nakon poraza u bitki kod Bannockburna morao odreći svih pretenzija na Škotsku, a imao je i unutrašnjo političkih problema u zemlji. Godine 1326. dala ga je zarobiti supruga Izabela Francuska te ga je svrgnula s vlasti u korist sina Edvarda, a sljedeće ga je godine dala ubiti.

Kralj Edvard III. (1327.-1377.) obnovio je posrnulu kraljevsku vlast, sredio je državnu upravu i pridobio za sebe visoko plemstvo. Kada je 1328. godine smrću francuskog kralja Karlo IV., kralj Francuske (1322.-1328.) izumrla izravna loza francuske dinastije Capet, Edvard III. je zatražio francusku krunu za sebe, jer je njegova majka bila Izabela bila francuska princeza iz dinastije Capet. Kako je, međutim, francusko plemstvo izabralo člana pobočne muške grane francuske dinastije, kralja Filipa VI. Valoisa (1328.-1350.) došlo je do rata koji će postati poznat kao Stogodišnji rat (1337.-1453.).

Godine 1377. Edvarda III., nasljedio je unuk Rikard II. (1377.-1399.), sin Edvarda Crnog. Budući da nije imao potomaka, s njime je izumrla glavna loza dinastije Anjou-Plantagenet i nastao je rat između pobočnih ogranaka dinastije, poznat kao Ratovi dviju ruža (1455.-1485.). Posljednji engleski vladar iz dinastije Anjou-Plantagenet vladao je do 1485. godine.

Popis vladara iz dinastije Anjou-Plantagenet[uredi | uredi kôd]

Vladari iz dinastije Anjou-Plantagenet[uredi | uredi kôd]

Vladari iz pobočnih ogranaka dinastije Anjou-Plantagenet[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dinastija Anjou-Plantagenet