Anedžib

Izvor: Wikipedija
Anedžib
Anedžib
Na fragmentu je prikazan faraon Anedžib, kraj kojeg je hijeroglifima ispisano njegovo ime.
Pseudonim(i) Adžib, Andžieb, Enezib, Miebidos, Miebis, Merpubija, Merbapen
Uzrok smrti moguće da je ubijen
Posljednje počivalište Umm el-Qa'ab, grobnica X
Poznat(a) po prvi faraon koji je koristio naslov "On od dvije gospodarice"; prvi faraon ujedinjenog Egipta koji je svrgnut
Titula faraon Egipta
Prethodnik Den
Nasljednik Semerket
Vjera religija drevnog Egipta
Supruga Betrest, kraljica Egipta
Djeca Semerket
Roditelji Den i Sešemetka
Portal o životopisima
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Anedžib je bio 5. faraon 1. dinastije drevnog Egipta, slabo poznat, te je prvi faraon ujedinjenog Egipta koji je svrgnut.

Anedžibovo ime na hijeroglifima

Ime[uredi | uredi kôd]

Druga imena ovog faraona su Adžib, Andžieb i Enezib. Maneton ga je nazvao Miebidos (Miebis, Merpubija). Anedžib je Horus ime ovog kralja, a znači "Čovjek s odvažnim srcem" ili "Sigurno je njegovo srce". Na Sakarskom popisu kraljeva, Anedžib je označen kao Merbapen.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Anedžib je bio sin Dena i Sešemetke. Bio je prvi faraon koji je koristio naslov "On od dvije gospodarice", što znači da je pod zaštitom božica blizanki koje se nazivaju Dvije dame ili Dvije gospodarice. Koristio je i naslov "On od šaša i pčele", a taj je naslov upotrebljavao i njegov otac.

Anedžibova je žena bila kraljica Betrest. Sin Betrest i Anedžiba bio je Semerket.

Denova duga vladavina postala je problem zbog nasljeđivanja. Kada je Anedžib došao na vlast nakon očeve smrti, bio je već star. On je vladao u doba dinastijskog sukoba i političke nestabilnosti, te je bio prisiljen ugušiti nekoliko ustanaka u Donjem Egiptu.

Na brojnim kamenim vazama s Anedžibovim imenom su natpisi izbrisani pod njegovim nasljednikom Semerketom što sugerira da je Semerket svrgnuo svog oca Anedžiba. Kasnije je Semerket izbrisan iz Sakarske liste kraljeva, zbog svog djela. Vjeruje se da je Betrest pomogla sinu u svrgavanju oca.

Duljina vladavine[uredi | uredi kôd]

Dok Maneton tvrdi da je Anedžib vladao 26 godina, gotovo svi egiptolozi odbacuju ovu brojku u prilog daleko kraće vladavine s obzirom na relativno malen broj kraljevskih natpisa na spomenicima. Rekonstrukcija Tobyja Wilkinsona faraonovom vremenu bližeg Kamena iz Palerma u knjizi Royal Annals of Ancient Egypt pokazuje da je Anedžibova vladavina trajala samo "10 potpunih ili djelomičnih godina". Dok se za Anedžiba zna da je "slavio Sed-festival, nešto što se obično ne događa dok kralj duže vrijeme nije bio na prijestolju", Wilkinson naglašava da je to bilo vjerojatno zahvaljujući činjenici da je "Anedžib bio starije životne dobi kada je naslijedio faraona Dena, te da se proslava Sed-festival smatrala istovjetnom obnovi moći kralja koji više nije u naponu životne snage" (Wilkinson: str.79).

Grobnica[uredi | uredi kôd]

Anedžibova grobnica - grobnica X u Umm el-Qa'abu u Abidu - potvrđuje dojam kako je njegova kratka vladavina bila obilježena krizama. Smatra se "jednim od najgore sagrađenih i najmanjih (grobova) među kraljevskim grobovima Abida, s bijednih 16,4 x 9 m (53.75 X 29.5 ft)" (Clayton: str.25). Njegova grobna komora je bila u potpunosti sagrađena od drva umjesto od kamena, te loše kvalitete izgradnje dok su "susjedna 64 groba za sluge također bila lošeg standarda" (Clayton: str.25).

Tijekom Anedžibove vladavine, izgrađena je i grobnica službenika zvanog Nebitka.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 1994.
  • Nicolas Grimal, A History of Ancient Egypt, Blackwell Books, 1992.
  • Toby A. H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York 1999., ISBN 0-415-18633-1, 78-79
  • Toby A. H. Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, Kegan Paul International, 2000.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Anedžib

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]