Sekemib-Perenmaat

Izvor: Wikipedija
Sekemib-Perenmaat
Sekemib-Perenmaat
Fragment vaze s imenom Sekemiba-Perenmaata
Pseudonim(i) Set-Peribsen (?)
Posljednje počivalište Umm el-Qa'ab
Titula faraon Egipta
Prethodnik Set-Peribsen
Nasljednik Kasekemui
Vjera religija drevnog Egipta
Djeca Kasekemui (?)
Portal o životopisima
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Sekemib-Perenmaat je ime faraona 2. egipatske dinastije, za koga neki pretpostavljaju da bi mogao biti ista osoba kao i faraon Set-Peribsen, dok drugi misle da je riječ o zasebnom vladaru koji je vladao Donjim Egiptom u isto doba kada je Peribsen vladao Gornjim Egiptom.

Ime[uredi | uredi kôd]

G5
sU36F34pr
n
mAt

Sekemib-Perenmaat u svom imenu sadrži ime božice reda Ma'at, koja je božanska sestra faraona. Ime se prevodi kao "moćnog srca, onaj koji je došao iz kozmičkog reda".

Istraživanje[uredi | uredi kôd]

Nedavni arheološki dokazi iz Sakare, podržavaju teoriju o tome da je Kasekemui nasljednik Sekemiba-Perenmaata. Peribsen je potvrđen isključivo u gornjoegipatskim nalazištima kao što su Abid i Elefantina, što također sugerira da je bio izgubio vlast nad Donjim Egiptom za svoje vladavine. Nijedan predmet ili tekst iz doba druge dinastije s Peribsenovim imenom nije pronađen u Sakari. Nasuprot tome, Sekemib-Perenmaat je potvrđen u Sakari i njegov grob u Umm el-Qa'abu je smješten blizu groba Kasekemuija, posljednjeg vladara druge dinastije. Pretpostavljalo se da je Sekemib-Perenmaat prethodnik Kasekemuija. Tu pretpostavku sada potvrđuje otkriće fragmenta otiska pečata Sekemiba-Perenmaata u Kasekemuijevom grobu u Umm el-Qa'abu. Francesco Raffaele tvrdi da ovo otkriće jača hipotezu o direktnoj sukscesiji Kasekemuija nakon Sekemiba-Perenmaata na kraju egipatske druge dinastije. Kako Peribsen spada u novu kronologiju nije poznato.

Zaključak[uredi | uredi kôd]

Na kraju, postoje tri teorije o Sekemibu-Perenmaatu:

  • Set-Peribsen i Sekemib-Perenmaat su isti vladar,
  • Sekemib je starije Peribsenovo ime,
  • Sekemib je pokopao Peribsena, te ga naslijedio; vjerojatno mu je bio sin.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Wilkinson, Toby, Early Dynastic Egypt, Routledge, 1999.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sekemib-Perenmaat