Artakserkso IV.

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Za ostale povijesne ličnosti pod imenom „Artakserkso“ vidi: Artakserkso (razdvojba)
Artakserkso IV.
'Veliki kralj Perzijskog Carstva'
Vladavina rujan 338. - lipanj 336. pr. Kr.[1] (2 godine)
Krunidba 338. pr. Kr.
Prethodnik Artakserkso III.
Nasljednik Darije III.
Puno ime
Artakserkso IV. Arz od Perzije
Dinastija Ahemenidi
Otac Artakserkso III.
Majka Atosa
Rođen ?
Preminuo 336. pr. Kr.

Artakserkso IV. ili Arz (staroperz. Artaxšaçrā, grč. Ἀρταξέρξης) bio je veliki kralj Perzijskog Carstva od 338. do 336. pr. Kr. Njegova vladavina bila je vrlo kratka, no značajna je po tome što je obilježila početak raspada velikog i moćnog Perzijskog Carstva.

Ime i etimologija[uredi VE | uredi]

Pravo ime Artakserksa IV. bilo je Arz ili Aršan (grč. Arses, „arsēn“: muškarac, hrabar), odnosno Aršaka ili Aršāma prema staroperzijskom jeziku. Nakon što je došao na vlast, uzeo je kraljevsko ime Artakserkso IV., po svome ocu (Artakserkso II.) i djedu (Artakserkso III.).

Obitelj[uredi VE | uredi]

Artakserkso IV. bio je sin velikog kralja Artakserksa III. i kraljice Atose[2]. Grčki izvori tvrde kako je perzijski general Bagoas dao potrovati većinu njegove obitelji (uključujući oca i braću) prije njegovog dolaska na vlast. Ipak, zapisi na klinastom pismu (danas u Britanskom muzeju) govore kako je kralj Artakserkso III. umro prirodnom smrću[3].

Vladavina[uredi VE | uredi]

Diodor sa Sicilije tvrdi kako je perzijski general Bagoas ubio većinu kraljevske obitelji i na vlast postavio najmlađeg sina Arza kojeg je mogao lako kontrolirati. Prema istim izvorima, Artakserkso IV. bio je samo marioneta, dok je prava vlast bila u rukama Bagoasa. Drugi izvori tvrde kako je Arz osobno dao ubiti većinu svoje obitelji kako bi došao na vlast[4]. Dvije godine vladavine obilježili su uglavnom problemi na zapadnim granicama protiv Makedonije, jer je kralj Filip II. Makedonski napadao perzijske gradove u Maloj Aziji.

Smrt[uredi VE | uredi]

Nezadovoljan politikom plemića predvođenih Bagoasom, Artakserkso IV. je počeo planirati njegovo smaknuće. Bagoas je međutim otkrio njegove planove, te ga je dao ubiti. Na prijestolje je postavio njegovog rođaka Darija III.[5], koji je poznat kao zadnji kralj iranske ahemenidske dinastije.

Kronologija[uredi VE | uredi]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]