Menkaura

Izvor: Wikipedija
Menkaura
Božica Hator i Menkaura
Božica Hator i Menkaura
Titula faraon Egipta
Prethodnik Kafra
Nasljednik Šepseskaf
Otac Kafra
Majka Kamerernebti I.
Supruge Kamerernebti II.
Reketra
Djeca Kuenra
Šepseskaf
Sekemra
Kentkaues I.
Vjera religija drevnog Egipta
Pokop piramida, Giza
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Menkaura (Menkaure, Men-kau-ra/re; grčki Μυκερινος, Mykerinos, latinski Mycerinus) je bio 5. faraon 4. dinastije. On je sagradio treću piramidu u Gizi. Bio je nasljednik svog oca Kafre.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Menkaurina piramida

Menkaura je bio sin faraona Kafre i kraljice Kamerernebti I. te unuk faraona Kufua. Kamerernebti je spomenuta kao kraljeva majka na nožu u Menkaurinu hramu. Menkaurine supruge su bile Kamerernebti II. i Reketra. Najstariji Menkaurin sin bio je Kuenra, koji nije naslijedio svog oca. Menkaurin je nasljednik bio njegov mlađi sin Šepseskaf. Sekemra je spomenut u Kamerernebtinoj grobnici kao najstariji kraljev sin. Moguće je da je Kentkaues I. bila Menkaurina kćerka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Menkaura je naslijedio svog oca na prijestolju. Bio je dobar i pravedan vladar. On je bio milostiv prema svojim podanicima, za razliku od svog oca i djeda. Ponašao se poput svog pradjeda, faraona Snofrua, koji je Egipćane zvao svojom braćom. Menkaura je bio voljen jer je ljude oslobodio muka. On je ponovno otvorio hramove i dao ljudima slobodu. Mnogi njegovi kipovi su preživjeli, dok je većina prikaza njegova okrutna djeda Kufua uništena.

Herodot je napisao da je Menkaura svoju kćer pokopao u drvenog bika te da je on prevario bogove koji su bili ljuti na njega jer je pomagao običnim ljudima.

Šepseskaf je naslijedio svog oca nakon njegove smrti.

Piramida[uredi | uredi kôd]

Menkaurina je piramida zvana Nečer-er-Menkaura - "Bog je Menkaura". Menkaura je dao sagraditi i hram te je zapisano da hram nije posvećen samo njemu, nego i Kafri. George Reisner pronašao je kipove Menkaure, njegove žene i bogova u hramu.

Al-Aziz Uthman, sin Saladina, pokušao je uništiti piramidu, što mu, naravno, nije uspjelo.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Menkaura