Huni (faraon)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Za narod pogledajte članak Huni.
Huni
Huni-StatueHead BrooklynMuseum.png
Hunijeva glava, ostatak granitnog kipa
faraon Egipta
Vladavina 2637. pr. Kr. – 2613. pr. Kr.
Prethodnik Kaba
Nasljednik Snofru
Supruge Džefatnebti
Meresank I.
Djeca
Heteferes I.
Snofru
Dinastija 3. dinastija drevnog Egipta
Otac Kaba (?)
Smrt 2613. pr. Kr.
Pokop Meidum; piramida ili mastaba 17, ili Sakara
Vjera religija drevnog Egipta


Huni (? – 2613. pr. Kr.) je bio posljednji faraon 3. egipatske dinastije. Bio je nasljednik Kabe, te mu je možda bio sin. Huni je vladao od 2637. pr. Kr., pa do svoje smrti.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

V28A24N35
Z4
D40

Huni znači "uništavač". Maneton ga naziva Kerfer(is) i Ah, a ime Huni je negdje skraćeno na Hu.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Huni je naslijedio Kabu. Najvjerojatnije su si bili otac i sin. Da je Huni bio zadnji vladar 3. dinastije, doznajemo iz Mečenove mastabe. Postoji sumnja da je Huni na prijestolje došao vrlo star.[2]

Hunijeva glavna žena je bila Džefatnebti[3]. Ona je s Hunijem imala kćer Heteferes I. Huni je imao još jednu ženu, Meresank I. [4], s kojom je bio otac Snofrua, svog nasljednika.

Huni je tijekom svoje vladavine dao izgraditi mnogo građevina. Nakon što je umro, pokopan je u grobnici za čiju se lokaciju natječu piramida u Meidumu, Sakara ili mastaba 17 u Meidumu.

Vezir u vrijeme Hunija bio je čovjek po imenu Kagemi.[5]

Od Hunija potječu svi vladari 4. dinastije, jer je Hunijev sin Snofru osnovao tu dinastiju. Huni je bio predak mnogih članova kraljevske obitelji u 4. dinastiji, te jedan od njegovih slavnih potomaka bio Kufu, poznat po svojoj Velikoj piramidi.

Građevine[uredi | uredi kôd]

Piramida u Meidumu, za koju se vjeruje da je možda izgrađena za Hunija

Huni je dao sagraditi tvrđavu na otoku Elefantini. Tako je osigurao južnu granicu Egipta na 1. kataraktu.

Huni je također dao sagraditi sedam malih stepenastih piramida. Sagrađene su u Seili, Zawiyet el-Meiyitinu, Nagi el-Khalifi, Nakadi, Nagi el-Mamariyi, Edfuu i na Elefantini[6]. Ove su piramide neobične jer nemaju unutarnje odaje ni podzemne hodnike. Egiptolozi se ne mogu složiti oko toga koja je bila svrha ovih malih piramida. Postoje teorije da su one lažne grobnice kraljica, da su svetišta povezana s mitom o Horusu i Setu, da su rani oblik Sunčevih hramova, ili da predstavljaju Benben, primordijalni brežuljak na kojem je prvi put zasjalo Sunce. Također, treba spomenuti da se među ove Hunijeve piramide ubrajala još jedna, čije je postojanje zabilježeno u 19. st., ali ona se danas više ne može pronaći.

Smatra se da je piramida u Meidumu izgrađena za Hunija. Ipak, ne postoji dokaz da je Huni tamo doista pokopan. Pretpostavlja se da je Snofru dao izgraditi piramidu, ali da se ona poslije raspala. Huni je najvjerojatnije pokopan u Sakari. Postoji teorija da je zapravo pokopan u Meidumu, ali ne u samoj piramidi, već u mastabi pod brojem 17 koja pripada kompleksu piramide.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.phouka.com/pharaoh/pharaoh/dynasties/dyn03/05huni.html Huni
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Huni Na popisu službenika faraona Džozera se spominje neki Huni. Ako je to ovaj faraon, moguće je da je bio u rodu sa Džozerom, a kad je došao na prijestolje, morao je biti jako star, jer su između Džozera i Hunija vladali Sekemket (mogući Hunijev djed) i Kaba.
  3. http://en.wikiversity.org/wiki/Old_Kingdom_Monuments_Organized_by_Ruler Spomenici Starog kraljevstva organizirani prema vladaru
  4. http://euler.slu.edu/~bart/egyptianhtml/kings%20and%20Queens/Queens_of_Egypt.html Popis egipatskih kraljica
  5. http://www.phouka.com/pharaoh/pharaoh/dynasties/dyn03/05huni.html Huni
  6. http://www.touregypt.net/featurestories/smallstep.htm Egipatske drevne, male, stepenaste piramide

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Huni (faraon)