Provansa-Alpe-Azurna obala

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Azurna obala)
Provansa-Alpe-Azurna obala

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Položaj regije Provansa-Alpe-Azurna obala u Francuskoj
Departmani Alpes-de-Haute-Provence (04)
Alpes-Maritimes (06)
Bouches-du-Rhône (13)
Hautes-Alpes (05)
Var (83)
Vaucluse (84)
Prefektura Marseille
Ukupno stanovnika 4 899 155 stanovnika
(2010.)
Gustoća 156 stanovnika/km2
Površina 31 400 km2
Broj okruga 18
Broj kantona 237
Broj općina 963
Predsjednik
regionalnog vijeća
Michel Vauzelle

Provansa-Alpe-Azurna obala (fra. Provence-Alpes-Côte d'Azur) je regija na jugu Francuske. Sastoji se od povijesne provincije Provanse, bivšeg papinskog teritorija Avignona, bivšeg sardinijskog teritorija Nice i jugoistočnog dijela bivše francuske provincije Dauphiné koja se nalazi u Alpama.

Administracija[uredi | uredi kôd]

Regionalno vijeće za regiju Provansa-Alpe-Azurna obala se nalazi u Marseilleu. Sastoji se od 123 zastupničkih mjesta. Od 2004. do 2010. na vlasti je Ljevičarska Unija s većinom od 73 zastupnička mjesta. Raspored vijećnika po departmanima:

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Regija Provansa-Alpe-Azurna obala (pokrata: PACA) graniči s Italijom, na sjeveru dijeli granicu s pokrajinom Rona-Alpe, a na zapadu s pokrajinom Languedoc-Roussillon gdje granicu čini rijeka Rona. PACA na jugu izlazi na Sredozemno more. Pokrajina ima 6 departmana koji su većinom dijelovi starih provincija Provanse i Dauphiné. U Provansi se izmjenjuje krški odnosno vapnenački reljef, vrlo razvedena obala, te reljef kristalinskih stijena. Klima je idealna za rast samoniklog cvijeća i aromatičnih trava brojnih vrsta - ružmarin, majčina dušica, mažuran, origano, bosiljak i lavanda. Stoga je u ovoj regiji jedna od specifičnosti upravo uzgoj cvijeća, kako za trgovinu rezanim cvijećem, tako i za proizvodnju miomirisa.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.