Back to December

Izvor: Wikipedija
»Back to December«
Taylor Swift
Singl s albuma Speak Now
Format digitalno preuzimanje
Objavljeno 15. studenog 2010.
Snimanje 2010. godine
Žanr country pop
Trajanje 4:54
Izdavač Big Machine Records
Tekstopisac Taylor Swift
Producent(i) Nathan Chapman, Taylor Swift
Kronologija singlova – Taylor Swift
"Mine"
(2010.)
"Back to December"
(2010.)
"Mean"
(2011.)

"Back to December" je country pop pjesma američke pjevačice Taylor Swift. Objavljena je 12. listopada 2010. kao drugi od tri promotivna singla za njen treći studijski album Speak Now. Zatim je 15. studenog 2010. pjesma objavljena kao drugi službeni singl. Pjesmu je napisala sama Swift, a uz nju pjesmu je producirao Nathan Chapman.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Digitalno preuzimanje
  1. "Back to December" – 4:54

Pozadina i izdanje[uredi | uredi kôd]

"Back To December" je pjesma u kojoj se ona ispričava bivšem dečku, što Swift nije prije učinila. Rekla je: "Nikada nisam osjećala da se trebam ispričati u pjesmi. Ali u posljednje dvije godine proživjela sam dosta stvari, uključujući dosta vrsta učenja lekcija. I ponekad kada naučite lekciju prekasno i tada se trebate ispričati."

Prema stihovima, kritičari su spekulirali da je pjesma Swiftina isprika prema njenom bivšem momku Tayloru Lautneru. Ipak, Lautner i Swift nisu potvrdili niti demantirali glasine.

"Back to December" je prvo izdana kao promotivni singl s albuma 12. listopada 2010. kao dio ekskluzivne kampanje iTunesa. Zatim je 15. studenog 2010. objavljena kao drugi singl s albuma.

Uspjeh na ljestvicama[uredi | uredi kôd]

Singl je ubrzo nakon izlaska dospio na prvu poziciju američkog i kanadskog iTunes Music Storea.[1] Pjesma se također plasirala na ljestvici RIANZ Top 40 Singles Chart na 24. poziciji.

Ljestvice[uredi | uredi kôd]

Ljestvice (2010.) Najviša
pozicija
Novi Zeland[2] 24
SAD (Billboard Hot 100)[3] 6
SAD (Digital Songs)[3] 1

Videospot[uredi | uredi kôd]

Video počinje kad zgodan mladić šeta po snježnom nogometnom terenu u zimskom jutro. Swift se prikazaju noseći udoban džemper preko jednog ramena i kako pjeva o izgubljenoj ljubavi. Kasnije, ona svom bivšem dečku piše pismo u kojem raskida s njim i na kraju spota na nogometnom terenu ona mu čita to pismo.

Spot je premijerno prikazan 13. siječnja 2011. na CMT televiziji.

Povijest objavljivanja[uredi | uredi kôd]

Država Datum Format
Kanada[4] 12. listopada 2010. digitalno preuzimanje
SAD[5]
Australija[6] 13. listopada 2010.
Novi Zeland[7]

Izvori[uredi | uredi kôd]