Blank Space (pjesma Taylor Swift)

Izvor: Wikipedija
»Blank Space«
Taylor Swift
Singl s albuma 1989
Format digitalni download, CD singl
Objavljeno 10. stiudeni 2014.
Snimanje 2014.
Žanr pop
Trajanje 3:51
Izdavač Big Machine
Tekstopisac Taylor Swift, Kendrick Lamar, Max Martin, Shellback
Producent(i) Max Martin, Shellback
Kronologija singlova – Taylor Swift
"Shake It Off"
(2014.)
"Blank Space"
(2014.)
"Style "
(2015.)
Videospot
"Blank Space" na YouTube-u

"Blank Space" je pjesma američke pjevačice Taylor Swift za njen peti studijski album 1989. (2014.). Napisali su je Swift, Max Martin i Shellback. Pjesma je postala singl 10. studenog 2014., nakon "Shake It Off" te je ujedno i druga pjesma na albumu. Pjesma je elektro-pop pjesma s tekstovima koji satiraju medijsku percepciju Taylor Swift i njezinih ljubavnih odnosa.

U roku od tri tjedna, "Blank Space" dosegao je broj jedan na US Billboard Hot 100 te je srušio vodeći "Shake It Off". Swift je postala prva žena u povijesti Hot 100-a koja je uspjela postići najbolja mjesta te jedina koja je supjela srušiti sama sebe na ljestvicama. Od kritičara je dobila univerzalnu pohvalu. Pjesma je također na vrhu ljestvice u Kanadi, Južnoj Africi i Australiji. Također je bila u prvih deset u brojnim zemljama, kao što su Austrija, Češka, Njemačka, Novi Zeland, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. To je jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

Prateći glazbeni spot pjesme režirao je Joseph Kahn i snimao se tri dana u Dvorcu Oheka u Huntingtonu u New Yorku. Pjesma je dobila svoju prvu televizijsku izvedbu na 2014. American Music Awards.

O pjesmi[uredi | uredi kôd]

"Blank Space" je elektro-pop pjesma koju mnogi kritičari uspoređuju s pjesmama umjetnice Lorde. Pjesmu je napisala Swift zajedno s Martinom i Shellbackom.

Pjesma je bila nominirana na 58. Grammy Awards za rekord godine, pjesmu godine i najbolju solo izvedbu.

Glazbeni video[uredi | uredi kôd]

Prateći glazbeni spot režirao je Joseph Kahn, a snimljen je tijekom tri dana u rujnu na dvije različite lokacije na Long Islandu; 12 sati u prvom danu, 18 sati na drugom. Većina scena u spotu prikazuje Swift snimljenu su u Dvorcu Oheka u Huntingtonu u New Yorku, dok su neke unutrašnje scene snimljene u Woolworth Mansionu. Spot je premijerno prikazan 10. studneog 2014. na Swiftinom YouTube kanalu.

Ljestvice[uredi | uredi kôd]

Ljestvice Najviša pozicija
Australija 1
Austrija 6
Belgija 13
Brazil 59
Češka 4
Finska 1
Francuska 27
Irska 4
Italija 27
Izrael 4
Japan 27
Kanada 1
Mađarska 7
Meksiko 2
Nizozemska 17
Novi Zeland 2
Njemačka 9
Portugal 5
Rumunjska 34
Sjedinjene Američke Države 1
Slovačka 2
Slovenija 9
Španjolska 16
Švicarska 12
Ujedinjeno Kraljevstvo 4

Izvori[uredi | uredi kôd]