Exile (pjesma Taylor Swift)

Izvor: Wikipedija
»exile«
Taylor Swift
Singl s albuma folklore
Format digitalni download, CD singl
Objavljeno 3. kolovoza 2020.
Žanr Indie folk
Trajanje 4:45
Izdavač Republic, Taylor Swift Productions
Tekstopisac Taylor Swift William Bowery Justin Vernon
Producent(i) Aaron Dessner
Kronologija singlova – Taylor Swift
"cardigan"
(2020.)
"exile"
(2020)
"betty"
(2020.)
Videospot
"exile" na YouTube-u

"Exile" (stilizirana malim slovima) pjesma je američkie kantautorice Taylor Swift, u kojoj također nastupa američki indi-folk bend Bon Iver. To je četvrta pjesma na Swiftinom osmom studijskom albumu Folklore (2020), objavljenom 24. srpnja 2020., u izdanju Republic Recordsa. Pjesmu su napisali Swift, Joe Alwyn (pod pseudonimom William Bowery) i Justin Vernon, a producirao Aaron Dessner. 3. kolovoza pjesma je postala singl.

Pjesma govori o dvije osobe, svaka priča iz svoje perspektive, koje su završile s vezom zbog loše komunikacije. Jedno drugog nadovikuju i pokušavaju objasniti svoju stranu priče. Citat iz pjesme "mislim da sam vidio/vidjela ovaj film prije, i nisam volio/voljela kraj" nam govori o tome kako su oba lika već bili u sličnim situacijama u prijašnjim vezama.[1][2][3]

Glazbeni kritičari pjesmu su proglasili jednim od najboljih dosadašnjih suradnji Swift s nekim drugim izvođačem. "Exile" nominiran je za najbolji pop duo/grupnu izvedbu na 63. dodjeli Grammy. "Exile" je debitirao na šestom mjestu Billboard Hot 100, dajući Swift dvadeset i osmi hit među 10 i osamnaesti debi u Sjedinjenim Državama. Globalno je dospjela na prvo mjesto, uvrstivši se među prvih pet u Australiji, Irskoj i Novom Zelandu; prvih deset u Kanadi, Maleziji, Singapuru i Velikoj Britaniji; top 20 u Izraelu i Škotskoj; i prvih 40 u Belgiji, Portugalu i Švedskoj. "Exile" je označio ili najvišu pjesmu Bon Ivera ili njihov prvi top 10 hit u zemljama u kojima je zacrtao.

Ljestvice[uredi | uredi kôd]

Ljestvice Najviša pozicija
Australija 3
Austrija 56
Belgija 37
Češka 68
Danska 32
Hrvatska 89
Japan 94
Kanada 6
Novi Zeland 5
Njemačka 70
Portugal 40
Sjedinjene Američke Države 3
Ujedinjeno Kraljevstvo 8

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 'It Started With Imagery': Read Taylor Swift's Primer For 'Folklore'. Billboard (engleski). Pristupljeno 12. prosinca 2020.
  2. Need More 'Folklore'? Taylor Swift Has Just the Thing. Billboard (engleski). Pristupljeno 12. prosinca 2020.
  3. Wake Up! Taylor Swift Has Another Chapter of 'Folklore' For You. Billboard (engleski). Pristupljeno 12. prosinca 2020.

,