Prijeđi na sadržaj

Cardigan (pjesma Taylor Swift)

Izvor: Wikipedija
»cardigan«
Taylor Swift
Singl s albuma folklore
Format digitalni download, CD singl
Objavljeno 24. srpnja 2020.
Žanr folk, soft rock, indie rock
Izdavač Republic, Taylor Swift Productions
Tekstopisac Taylor Swift
Producent(i) Taylor Swift
Kronologija singlova – Taylor Swift
"The Man"
(2020.)
"cardigan"
(2020)
"exile"
(2020.)
Videospot
"cardigan" na YouTube-u

"Cardigan" (stilizirano cardigan) je pjesma američke kantautorice Taylor Swift s njezinog osmog studijskog albuma Folklore (2020.). Pjesma je objavljena je 23. srpnja 2020. kao prvi singl s albuma te je u isto vrijeme objavljen i spot za pjesmu. Swift je pjesmu najavila u poslijepodnevnim satima 23. srpnja, samo par minuta nakon što je najavila svoj osmi studijski album Folklore. Pjesmu su napisali Swift i Aaron Dessne koji ju je i producirao.

Riječ je o Swift kako pjeva o utješnoj romansi izgubljenoj u sjećanjima, iz perspektive žene po imenu Betty, jedne od mnogih izmišljenih likova pripovijedanih u folkloru. Pjesma je dobila ocjenu kritike, s pohvalama prema pjesničkom pisanju pjesama i opuštenom zvuku. Na 63. godišnjoj dodjeli Grammy, "Cardigan" je nominiran za pjesmu godine i najbolju pop solo izvedbu. Po izlasku, pjesma je debitirala na prvom mjestu globalne ljestvice pjesama Spotify, primivši preko 7.742 milijuna streamova, prikupivši najveći dan otvorenja pjesme ženske umjetnice u 2020. Prateći glazbeni video za pjesmu - napisan, režiran, i u stilu Swifta - objavljen je uz lansiranje albuma

Snimak ekrana koji prikazuje završnu scenu iz glazbenog videa.

Glazbeni video

[uredi | uredi kôd]

Glazbeni video za pjesmu, koji je napisala, režirala i oblikovala Swift, je izašao istog dana kada i cijeli album te je snimljen tijekom pandemije COVID-19 uz posebne mjere zaštite. Swift je producirala video zapis.[1][2]

Video započinje sa Swift koja sjedi u kolibi osvijetljenoj svijećama u šumi, odjevena u spavaćicu i svirajući staromodni klavir. Ova scena također sadrži fotografiju Swiftinog djeda Deana, koji se borio u bitci za Guadalcanal, i sliku koju je naslikala tijekom prvog tjedna izolacije.[3] Swift onda ugleda svjetlost iz klavira i, znatiželjna, ulazi u klavir koji je dovede u preraslu šumu. U klaviru se nalazi voda koja curi preko ruba i stvara slap na litici. opet se pojavljuje svjetlost, ali ovaj put iz stolice na kojoj glazbenica sjedi, i Swift ju slijedi. Swift se odjednom pojavi u uzbrkanoj vodi te se pokušava uhvatiti za klavir. Kada to uspije, ne ispušta ga iz ruku zato što je "glazba jedino što je drži u životu".

Svjetlost se opet pojavi iz klavira i Swift se popne opet u njega i vrati se nazad u kolibu u kojoj je bila na početku. Gleda u kameru koja se približava i video završava. Nakon pet mjeseci, Swift je izbacila novi album pod imenom "evermore" uz pratnju glazbenog videa za glavni singl "willow" čija radnja započinje istim kadrom s kojim je "cardigan" završio.

[4][5][6]

Ljestvice

[uredi | uredi kôd]
Ljestvice Najviša pozicija
Australija 1
Austrija 46
Belgija 2
Češka 27
Danska 19
Estonija 15
Francuska 138
Hrvatska 27
Irska 4
Japan 94
Kanada 3
Mađarska 29
Novi Zeland 2
Norveška 27
Njemačka 67
Portugal 21
Sjedinjene Američke Države 1
Ujedinjeno Kraljevstvo 6

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Taylor Swift to release surprise eighth album 'Folklore' tonight. NME Music News, Reviews, Videos, Galleries, Tickets and Blogs | NME.COM (engleski). 23. srpnja 2020. Pristupljeno 24. srpnja 2020.
  2. Taylor Swift to release surprise eighth album 'Folklore' tonight. NME | Music, Film, TV, Gaming & Pop Culture News (engleski). 23. srpnja 2020. Pristupljeno 12. prosinca 2020.
  3. YouTube. 24. srpnja 2020. Video spot. youtube.com (engleski)
  4. Strauss, Matthew. Taylor Swift Releases New Album folklore: Listen and Read the Full Credits. Pitchfork (engleski). Pristupljeno 12. prosinca 2020.
  5. Huber, Eliza. Will Prairie & Cottagecore Fashion Define Taylor Swift's Folklore Era?. www.refinery29.com (engleski). Pristupljeno 12. prosinca 2020.
  6. Shaffer, Claire. 31. srpnja 2020. Taylor Swift's Cinematographer: How We Shot 'Folklore' Video During a Pandemic. Rolling Stone (engleski). Pristupljeno 12. prosinca 2020.

,