Look What You Made Me Do (pjesma Taylor Swift)

Izvor: Wikipedija
»Look What You Made Me Do«
Taylor Swift
Singl s albuma reputation
Format digitalni download, CD singl
Objavljeno 24. kolovoza 2017.
Snimanje 2017.
Žanr pop
Trajanje 3:31
Izdavač Big Machine
Tekstopisac Taylor Swift, Jack Antonoff, Fred Fairbrass, Richard Fairbrass, Rob Manzoli
Producent(i) Jack Antonoff, Taylor Swift
Kronologija singlova – Taylor Swift
"I Don't Wanna Live Forever"
(2017.)
"Look What You Made Me Do"
(2017.)
"...Ready For It?"
(2017.)
Videospot
"Look What You Made Me Do" na YouTube-u

"Look What You Made Me Do" je prva pjesma američke pjevač Taylor Swift s njenog šestog albuma "reputation", objavljena 24. kolovoza 2017. godine. Swift je napisala ovu pjesmu s njezinim producentom Jackom Antonoffom. "Look What You Made Me Do" je elktro-pop pjesma, s tekstovima o raznim pitanjima koja su 'izgradila' Swiftinu reputaciju.

Pjesma je niz rekorda, uključujući i rekord za najviše slušanja u jednom danu na Spotifyu. Komercijalno, "Look What You Made Me Do", nadmašio je ljestvice u Australiji, Kanadi, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Irskoj, Izraelu, Japanu, Libanonu, Maleziji, Novom Zelandu, Filipinima, Slovačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjene Države. Također je dobila Platinum certifikate u Australiji, Kanadi, Italiji, Švedskoj i Sjedinjenim Državama. Također je dobila certifikat Diamond u Brazilu.

Pjesma je dobila mješoviti odgovor glazbenih kritičara. Glazbeni spot pjesme je režirao Joseph Kahn i nakon što je objavljen na YouTubeu, dostigao je najveći broj pregleda u prvih 24 sata, više nego bilo koji drugi glazbeni videozapis na platformi.

O pjesmi[uredi | uredi kôd]

"Look What You Made Me Do" traje 3 minute i 31 sekunde. Kritičari su pjesmu opisali kao hibrid električne glazbe i pop glazbe. Naglašava 'krivicu' koja se stavlja na neprijatelja, posebice redak u pjesmi gdje govori kako "Imam popis imena i tvoj je crveni, podcrtan". Sredina pjesme sadrži Swiftinu rečenicu: "Žao mi je, stara Taylor ne može doći na telefon / Zašto? / Oh, jer je mrtav!"

Uspjeh pjesme[uredi | uredi kôd]

U Sjedinjenim Državama, pjesma je debitirala prvom mjestu na Billboard Hot 100, postajući Swiftina 21. pjesma u Top 10 pjesma. U Australiji, "Look What You Made Me Do" debitirao je na broju 1 na ARIA Singles Chart, postajući njezina 11. pjesma u Top 5 pjesama u Australiji.

Glazbeni video[uredi | uredi kôd]

Spot je premijerno prikazan 27. kolovoza 2017. na Swifitnom YouTube Kanalu, a snimanje spota je započelo u siječnju. Redatelj spota je Joseph Kahn.

Logotip pjesme.

Ljestvice[uredi | uredi kôd]

Ljestvice Najviša pozicija
Australija 1
Austrija 2
Češka 1
Francuska 26
Hrvatska 1
Italija 10
Njemačka 3
Portugal 4
Sjedinjene Američke Države 1
Ujedinjeno Kraljevstvo 1

Izvori[uredi | uredi kôd]