Bajazid I.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Bajazid I)
Skoči na: orijentacija, traži
Bajazid I

Bajazid I. (oko 1354. – 1403.), osmanski sultan.

Bajazid I. postaje sultan 15. lipnja 1389. godine kada mu otac Murat I. biva ubijen u bitci na Kosovu polju. Zbog svog temperamenta ubrzo dobiva nadimak "grom".

Njegova vladavina je vrijeme neprekidnih ozbiljnih vojnih sukoba. U prvom razdoblju njegovu pažnju privlače sjeverna Grčka, Bugarska i Konstantinopol koji se nalazi pod blokadom. To razdoblje završava bitkom kod Nikopolja 1396. godine kada je velika križarska vojska uništena. Prije kažnjavanja Bizanta zbog poziva križarima Bajazid odlazi u Aziju obračunati se sa svojim sunarodnjacima koji žive u Karamanskom emiratu. Nakon povratka pokušava neuspješnu invaziju Peloponeza i veliku opsadu Konstantinopola. Drevna prijestolnica spašena je samo glupošću ovog sultana koji je diplomatskim putem uvrijedio Timur Lenka.

U ratu koji slijedi osmanska je vojska potpuno potučena u bitci kod Angore 1402. godine, a sam Bajazid je zarobljen. Sljedeće godine umire u zarobljeništvu, što rezultira prvim i jedinim osmanskim građanskim ratom u kojem su se sukobili Bajazidovi sinovi: Sulejman, Musa, Isa i Mehmed I.