Bananovke

Izvor: Wikipedija
Bananovke
Drvo banane
Drvo banane
Sistematika
Carstvo: Biljke
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Liliopsida
Red: Zingiberales
Porodica: Musaceae
Juss.
Raspon
Map-Musaceae.PNG
Rodovi
Musa L.

Ensete Bruce ex Horan.

Bananovke (lat. Musaceae) su tropska biljna porodica koja se sastoji od dva roda (Musa i Ensete; Musella je po nekima sinonim za Ensete) koja rađa jestivi ili nejestivi plod (zavisi do vrste) koji se može koristi za ishranu ljudi i životinja. Biljka banana uzgaja se za hranu, kao i ukrasna vrtna ili sobna biljka. Banana je četvrta biljka u svijetu prema upotrebi za prehranu (nakon riže, pšenice i kukuruza). Potječe iz Jugoistočne Azije, ali raste u svim tropskim dijelovima svijeta (Južna i Jugoistočna Azija, najveći dio Afrike, Srednja i najveći dio Južne Amerike).

Opis biljke[uredi | uredi kôd]

Banana ima zeljastu stabljiku koja postupno prelazi u drvenastu. Visina joj varira od 2 do 9 m (ovisno o vrsti). Plodovi su joj najčešće duguljasti s ili bez sjemenja (ovisno o vrsti), najčešće žućkasti kad sazriju, kod nekih vrsta mogu bit i tamno ružičasti (Musa Velutina) i crveni. Rastu u obliku karakterističnih busenova. Razmnožavaju se ili isključivo iz sjemena (Rod Ensete) ili i iz sjemena i nadzemnih izdanaka (Rod Musa), mnoge sorte nastale umjetnom sekekcijom daju plodove bez sjemenki koji su bogati vitaminima A, B6 i C. Većinom se jedu sirovi, dok se nedozreli plodovi melju u brašno. Jestive plodove daju banane iz roda Musa. Rod Musa sadrži preko 50 različitih vrsta banana (od kojih neke daju jestive a neke nejestive, bezukusne, brašnaste plodove pune sjemena). Postoji također i jako puno sorti od svake vrste, te hibrida između vrsta.

Banane su se u Jugoistočnoj Aziji koristile još u prapovijesti. Prvi Europljani koji su ih sreli su bili vojnici Aleksandra Makedonskog u Indiji. U Africi su ih proširili Arapi te europski kolonisti (Španjolci, Portugalci i Englezi) koji su ju donijeli u Južnu Ameriku. Najveći današnji proizvođači su Indija, Brazil i Kina. U Ekvadoru i Kostarici banane čine glavninu izvoza.

Važniji sastojci u plodu banane: fruktoza i glukoza, kalij (350 mg), karoteni (provitamin A), vitamini B-kompleksa, pektin, jabučna kiselina.[1]

Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što opušta, poboljšava raspoloženje i daje osjećaj sreće. Sadrži i veliku količinu kalija, koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava.[2] U usporedbi s jabukom, ima čak 4 puta više bjelančevina, 2 puta više ugljikohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i željeza, i 2 puta više svih ostalih vitamina i minerala.[3]

Razne vrste banana gaje se kao ukrasne biljke. Najotpornija na hladnoću vrsta banane koja se i gaji kao ukrasna biljka u vrtu je Musa Basjoo. Njeni plodovi nisu jestivi (brašnasti su i puni sjemenki). A može uz zaštitu preživjeti temperature do -23°C.

Najveći proizvođači banana - 2005.
(u milijunima tona)
Indija 16.8
Brazil 6.7
Kina 6.4
Ekvador 5.9
Filipini 5.8
Indonezija 4.5
Kostarika 2.2
Meksiko 2.0
Tajland 2.0
Kolumbija 1.6
Burundi 1.6
Ukupno u svijetu 72.5
Izvor: UFO[4]

Rodovi[uredi | uredi kôd]

  1. Ensete Bruce ex Horan.
  2. Musa L.
  3. Musella (Franch.) C.Y.Wu ex H.W.Li; monotipski rod

Rod Musa sastoji se od 83 priznatih vrsta,[5] dok se u rodu Ensete nalazi 8 vrsta.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.zzjzpgz.hr/nzl/31/lijek.htm
  2. http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1797/ Preuzeto 25. ožujka 2013.
  3. https://www.centarzdravlja.hr/hrana-i-zdravlje/zdrava-prehrana/banana-kao-riznica-zdravlja/ Preuzeto 25. ožujka 2013.
  4. FAOSTAT: ProdSTAT: Crops. UN Food & Agriculture Organisation. 2005. Pristupljeno 9. prosinca 2006.
  5. The Plant List Musa
  6. The Plant List Ensete

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Bananovke
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: MusaceaeLeaf.png Nedovršeni članak Bananovke koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.