Bdjenje

Izvor: Wikipedija

Bdjenje je katolička vjerska aktivnost koju obilježavaju čitanje ulomaka iz Svetog pisma i Evanđelja, psalama, meditacija i molitva uz pjesmu ili u tišini. Jedan od najprakticiranijih oblika bdjenja u Katoličkoj Crkvi jest klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, najčešće četvrtkom (spomendan Posljednje večere i uspostave euharistije) i o bdjenjima ili uočnicama o crkvenim, svetačkim, marijanskim ili župnim slavljima (blagdanima, proštenjima).

Najpoznatija bdijenja su Vazmeno bdjenje, uočnica o blagdanu Uskrsa (Vazma) te polnoćka, sveta misa u iščekivanju Božića ili u samoj Božićnoj noći. Na blagdan svijećnice svete mise započinju »bdjenjem svjetla« (kao i na Vazmeno bdijenje na Veliku Subotu), molitvama uz plamen svijeća u rukama prisutnih vjernika.

Poznata su i »bdjenja mladih« na Svjetskim danima mladih, na kojima katolička mladež iz cijelog svijeta moli, pjeva i bdije u prisustvu pape, kao i bdjenje uz križni put svake godine na Veliki petak u rimskom Koloseumu.

Poznata je i tradicija bijele noći, cjelonoćnog bdjenja u crkvi uz molitvu i meditaciju, koju je vitez morao proći kao svojevrsnu inicijaciju u viteški red. Tako je izraz »bijele noći« kao istoznačnmice za neprospavanu noć i loš san ušao u sve veće europske jezike, jer »bdjenje« upravo to i označava - nenaspavanost, budnost.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • bdjénje Hrvatski jezićni portal: hjp.znanje.hr