Brođanci

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Brođanci
Brođanci na karti Hrvatska
Brođanci
Brođanci
Brođanci na zemljovidu Hrvatske
Županija Osječko-baranjska
Općina/Grad Bizovac
Zemljopisne koordinate 45°32′38″N 18°26′56″E / 45.544°N 18.449°E / 45.544; 18.449Koordinate: 45°32′38″N 18°26′56″E / 45.544°N 18.449°E / 45.544; 18.449
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno 633
Pošta 31223 Brođanci
Pozivni broj +385(0)31
Autooznaka OS
Brođanci na karti Osječko-baranjska županija
Brođanci
Brođanci
Brođanci na zemljovidu Osječko-baranjske županije

Brođanci su naselje u južnom dijelu općine Bizovac. Od Bizovca su udaljeni 5 km.

Njegov naziv, navodno potječe od riječi brod - janci, jer su bili okruženi rukavcima rijeke po kojoj su nekada plovile brodice. Ubrajaju se u stara podravska naselja.

U blizini sela otkriveno je neolitsko nalazište Vinogradi i Franjin bostan s ostacima keramike koji pripadaju sopotskoj kulturi.

U srednjem vijeku tu je bio possesio (posjed) Keresteleke ili Kiresteleke iz 1392. godine, koji je pripadao gradu Koški, a od 1506. i 1507. godine kaštelu Subotici kao Krysewcz. Na starim kartama naselja iz turskog doba 1680. Slavonije i Srijema iz 1745. godine upisano je naselje Brogianc uz sela Križevci, Biljanci i Habjanovci.

Za vrijeme ratova s Turcima od 1683. godine stanovništvo se razbježalo, a na svoja ognjišta se vratilo 1699. godine.

Prema vlastelinskom popisu 1885. godine, dakle 165 godina poslije prvog popisa, imali su Brođanci 145 kuća sa 1 100 stanovnika. Škola je izgrađena 12. studenog 1851. godine. Ogranak Seljačke sloge bio je osnovan 1934. godine. Prvi mlin bio je podignut 1909. godine, a pokretao ga je motor s elektrogeneratorom za osvjetljenje jednog dijela sela. U cilju unapređivanja poljoprivrede bila je 1947. godine osnovana Seljačka radna zadruga “Bolja budućnost”. Zadruga nije opravdala povjerenje, pa je nakon 5 godina likvidirana.

Katoličkoj župi s crkvom Sv. Ane iz 1798. godine pripadaju filijalne crkve: Sv. Martina u Čepinskim Martincima iz 1803. godine i Sv. Bartola u Habjanovcima iz 1837. godine,te nedavno dodana filijala u Novakima Bizovačkim.

Crkva Sv. Ane građena je u duhu kasnog baroka i spada u red skromnijih sakralnih objekata nastalih u prijelazu XVIII. i XIX. st. na području Slavonije.

Selo je poznato i po Olimpijadi starih športova.

Šport[uredi VE | uredi]


Noia 64 filesystems home white.pngFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Brođanci koji govori o naselju u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

STOLNOTENISKI KLUB »OMLADINAC « BROĐANCI

Stolni tenis se u Brođancima igra od sedamdesetih godina. Učitelj Matija Hudolin je nabavio prvi stol za stolni tenis i obučio prvu ekipu te oformio školski klub pod imenom ˝Polet ˝ 1973. godine. Pod trenerskim vodstvom Matije Hudolina, prve uspjehe i pehare u Brođance su donijeli: Mladen Lacković, Zlatko Lacković, Ljubomir Kolarić i Ivica Kučinac. Budući da je svaka zima donosila sve veći broj zainteresiranih za stolni tenis, 1976. se u selu osniva stolnoteniski klub ˝Omladinac˝. Nakon šest godina natjecanja u općinskoj ligi Valpovo, koja je tada brojila dvadesetak klubova, 1982. godine igrači Omladinca izborili su uvrštenje u viši rang natjecanja, tadašnju Slavonsko-Baranjsku ligu. Kvalifikacijski turnir odigran je na dan održavanja Olimpijade starih sportova u Brođancima, a ekipu su sačinjavali: Mirko Lacković, Ivica Kučinac i Zorislav Vučkovac. Najbolji rezultati u povijesti kluba ostvareni su od 1988. do 1990. kada Brođanci osvajaju prvo mjesto Slavonko-Baranjske lige tri godine za redom. U vrijeme Domovinskog rata, nakratko zamiru natjecanja i aktivnosti kluba. Na žalost u ratu pogiba i jedan od najboljih igrača Omladinca tog vremena Tomislav Kranjčević. Memorijalni turnir njemu u čast odigrava se svake godine na dan raketiranja Bizovca 7.11. Danas klub broji tridesetak članova raznih dobi. Najbolji igrači natječu se u 3. hrvatskoj ligi Regije Istok, druga ekipa igra županijsku ligu Osijek, a najmlađi se obučavaju na mnogobojnim turnirima u Osijeku i okolici. Brođanci su malo šokačko selo sa 600 stanovnika , a u stolnom tenisu odmjeravaju snage sa gradovima kao što su Osijek, Vinkovci, Vukovar, Đakovo, Darda, Beli Manastir, Belišće, Valpovo i time su u klubu jako ponosni, a igrači Omladinca su u tim gradovima vrlo priznati. Velike zasluge za položaj kluba u svijetu stolnog tenisa ima ispred svih, najbolji igrač kluba svih vremena Mirko Lacković, a odmah do njega Drago Tolić te uspješan igrač i organizator Zorislav Vučkovac. Da bi se tradicija igranja stolnog tenisa u Brođancima nastavila, puno napora ulaže se u razvoj mladih, a svoje iskustvo na njih prenose upravo ovi stari asovi ping-ponga. Financijsku pomoć klubu pruža općina Bizovac iz svog proračuna te privrednici našega kraja, no većinu opreme i troškova kluba podmiruju sami igrači. U Brođancima mnogi vole taj sport pa tako u zimskim mjesecima u Omladinskom domu možete zateći i šestogodišnjake i šezdesetogodišnjake, a vrata kluba su svima otvorena, pa makar se htjeli samo malo ugrijati za stolom sa reketom u ruci. Najmlađe snage kluba sada čine: Kristijan Lacković, Filip i Ivan Ilin, Igor Vučkovac, Luka Lacković, Marko Magušić, Ivan Vidaković, Krisijan Kiš, Robert Magušić i drugi. Nadamo se da će u Brođancima uvijek biti zaljubljenika u stolni tenis, te da se će se tradicija dugo održati.


Predsjednik Zorislav Vučkovac