Koordinate: 45°32′42″N 18°17′08″E / 45.545000°N 18.285600°E / 45.545000; 18.285600

Koška

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Koška
Koška (grb).gif
Koška na karti Hrvatska
Koška
Koška
Koška na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava Osječko-baranjske županije.png Osječko-baranjska županija
Načelnik općine Zoran Kovačević (HDZ)
Naselja u sastavu općine Andrijevac, Branimirovac, Breznica Našička, Koška, Ledenik, Lug Subotički, Niza, Normanci, Ordanja, Topoline
Površina 122 km2
Stanovništvo (2001.) 4.411
Stanovništvo (2011.) 3.980[1]
Broj stanovnika
Koška, Osječko-baranjska [uredi]
Naselje 2001. 2011. 2021.
Popis naselja
Andrijevac 155
Branimirovac 95
Breznica Našička 617
Koška 1525
Ledenik 189
Lug Subotički 335
Niza 432
Normanci 324
Ordanja 162
Topoline 146

Ukupno [uredi] 4411 3980 3193

Poštanski broj 31224 Koška
Koška na karti Osječko-baranjska županija
Koška
Koška
Koška na zemljovidu Osječko-baranjske županije
Koška:Župna Crkva Sv.Petra i Pavla.

Koška je mjesto i općina u Hrvatskoj. Nalazi se nedaleko Našica u Osječko-baranjskoj županiji.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Smještena uz Podravsku magistralu D2 i željezničku prugu Osijek-Zagreb u nizini istočnohrvatske ravnice na 96 - 100 metara nadmorske visine. Pripadajući poštanski broj je 31224, a telefonski pozivni 031, registarska pločica vozila NA (Našice). Od Našica i Valpova, administrativnih centara, udaljena je oko 18 km, od Osijeka 33 km.

Upravna organizacija[uredi | uredi kôd]

Koška je općinsko središte, a općini administrativno pripadaju naselja Andrijevac, Branimirovac, Breznica Našička, Koška, Ledenik, Lug Subotički, Niza, Normanci, Ordanja i Topoline.

Prosvjeta[uredi | uredi kôd]

Pučka škola u Koški osnovana je 1852. godine. Tijekom dugog niza godina škola je mijenjala ime. Danas nosi ime u čast Ivane Brlić-Mažuranić. Nastavu u matičnoj školi u Koški i u 4 područne škole (Topoline, Niza, Lug Subotički i Ledenik) pohađa oko 400 učenika. 1995. godine izgrađena je športsko-školska dvorana, a 1997. godine i dječji vrtić „Tintilinić“.

Infrastruktura[uredi | uredi kôd]

Posljednjih dvadesetak godina u Koški je provedena plinifikacija mjesta, izgrađena nova telefonska centrala, vodovodna mreža, rasvjeta, a trenutačno je u izgradnji kanalizacijska mreža. Izgrađena je mini tržnica, renovirano igralište Nogometnog kluba Seljak, te rukometno i košarkaško igralište. Puno pažnje posvećuje se uređenju okoliša, pa je tako ureden park u središtu mjesta. 2014. pri uređenju državne ceste D2 uređen je centar sela i postavljen pješački semafor.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, općina Koška.[1] imala je 3,980 stanovnika, raspoređenih u 10 naselja:


Kretanje broja stanovnika za naselje Koška.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[2][1]


Prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. u Koški je živjelo 1.525 stanovnika u 521 kućanstvu[1]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Naziv Koška (Kos, Koos, Terra Cos) prvi se put spominje kao posjed u izjavi kralja Andrije II. u 13. stoljeću. Prva bujica naseljavanja dogodila se početkom 18. stoljeća kada su u Košku naselilo desetak obitelji iz Bosne, a potomci tih obitelji i danas čine okosnicu stanovništva Koške. Uskoro su se u Košku počeli naseljavati Slavonci - starosjedioci i doseljenici iz Bosne koji su prije doseljenja u Košku živjeli u manjim okolnim selima.

U drugoj polovici stoljeća u Koški je radila manufaktura pa se naselilo nekoliko obitelji iz Banske Hrvatske. U drugoj polovici 19. stoljeća u vrijeme intenzivne eksploatacije drveta iz koškanskih revira, Košku su naselili obrtnici: kolari, tesari i stolari. Tada započinje drugi veliki val naseljavanja - ovaj put to su bili pružni radnici, radnici na sječi šuma njemačkog, češkog, slovačkog, poljskog i mađarskog porijekla te trgovci Židovi.

Sjecište pruga i odlična ostala infrastruktura uzročila je neprekidna naseljavanja u Košku. 60-tih godina 20. stoljeća u trećem migracijskom valu Košku naseljavaju Hrvati iz Zagore.

Za vrijeme Domovinskog rata točnije 7. studenog 1991. oko 14 sati raketiran je željeznički kolodvor od strane zrakoplovstva neprijateljske JNA, na sreću bez veće štete. Istog dana raketirana su i susjedna naselja Niza, Breznica Našička, Markovac Našički i Bizovac, a gdje je bilo poginulih.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Najveći gospodarstveni subjekt je poljoprivredna tvrtka "Hana" Koška koja radi u sklopu "Žito" d.o.o. Osijek. Od ostalih subjekata posluju tvrtke u privatnom vlasništvu i to u građevinarstvu, šumarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i uslužnoj djelatnosti kao i veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim velikih poljoprivrednih površina i šuma, na području sjeverno od naselja u šumama nalaze se naftne i plinske bušotine.

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

U parku nalazi se spomenik palim hrvatskim braniteljima uz kip Majke Božje. U malom parku nalazi se spomen ploča prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu po kojem trg nosi ime.

Šuma sjeverno od Koške

Crkva[uredi | uredi kôd]

U selu se nalazi rimokatolička crkva Sv. Petra i Pavla koja je i sjedište istoimene župe s filijalama u Nizi i Topolinama, a pripada valpovačkom dekanatu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Crkveni god (proštenje) ili kirvaj slavi se 29. lipnja, a taj dan se ujedno slavi kao i Dan općine.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

U selu se nalazi osnovna škola imenom OŠ Ivane Brlić-Mažuranić. Ima oko 300 učenika i radi u dvije smjene. Uz nju su školska dvorana i dječje igralište.

Kultura[uredi | uredi kôd]

Kulturno umjetničko društvo "Koškani" Koška.

"U Koški na Gospu Veliku", smotra folklora koja se održava na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza.

"Posvetio sam o Đurđevu konje", manifestacija kojoj je cilj sačuvati stare običaje posvete konja, te mimohod konjanika i konjskih zapreka, a održava se u drugoj polovici mjeseca travnja.

Šport[uredi | uredi kôd]

NK Seljak Koška, osnovan 1919., a natječe se u sklopu 2.ŽNL NS Našice.

Streljački klub "Koška", osnovan 1960.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Ivo Kojundžić, hrv. radijski voditelj, nekada dječji glumac

Ostalo[uredi | uredi kôd]

  • Udruga žena Općine Koška,


  • Udruga mladih Općine Koška
  • Matica umirovljenika Hrvatske, Gradska udruga umirovljenika Našice - ogranak Koška
  • Moto klub "Divlji i slobodni vozači" Koška
  • KUD "Koškani"
  • Udruga Hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Općine Koška, osnovana u siječnju 2018.

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Koška koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.