Brodsko naselje "Kolonija"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kolonija je naselje i mjesni odbor u Slavonskom Brodu. Smještena je na dijelu grada između autoceste i željezničke pruge sjeverozapadno od centra. Naselje sa sjeverne strane graniči sa Brodskim Vinogorjem , na istoku se nalazi Đuro Đaković Holding i Mali Pariz, dok se na jugu nalazi željeznička pruga i Brodski centar grada, odnosno na zapadu Budainka i Brodski Varoš

Kolonija
Kolonija na karti Hrvatska
Kolonija
Kolonija
Kolonija na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava brodsko posavske zupanije.gif Brodsko-posavska županija
Općina/Grad Slavonski Brod
Nadmorska visina 96 m
Zemljopisne koordinate 45°10′19″N 18°00′04″E / 45.172°N 18.001°E / 45.172; 18.001Koordinate: 45°10′19″N 18°00′04″E / 45.172°N 18.001°E / 45.172; 18.001
Pošta 35000
Autooznaka SB
Kolonija na karti Brodsko-posavska županija
Kolonija
Kolonija
Kolonija na zemljovidu Brodsko-posavske županije

Povijest[uredi | uredi kôd]

Planski građeno naselje podignuto je 1922. za radnike tvornice Đuro Đaković tadašnje Prve jugoslavenske tvornice vagona, strojeva i mostova d.d. u Brodu na Savi. Prve stambene jedinice su bile sedam jednokatnica uz Vinogradsku cestu. Kasnije je izgrađeno još 6 zgrada u ulici Pavla Radića. Do danas su sve navedene sačuvane ali ih je dio u derutnom stanju. Kraj Drugog svjetskog rata i nagli gospodarski rast dovodi do doseljavanja obitelji mahom iz Hercegovine i Like te naglog širenja naselja.

Danas je Kolonija jedno moderno naselje te broji oko 4500 stanovnika što ju svrstava među najveća naselja grada Slavonskog Broda

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Naziv Kolonija je kolokvijalno dan zbog velikog broja doseljenika radničke klase najvećim dijelom iz Like i Hercegovine.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

U naselju se nalazi jedina škola u Hrvatskoj koja nosi ime jednog od najvećeg hrvatskog geologa Đure Pilara.

Škola je područna s matičnom školom u Brodskom Vinogorju te danas broji oko 300 učenika iako se u prošlosti taj broj kretao oko 500-600.

Religija[uredi | uredi kôd]

Župa sv. Dominik Savio je također jedina župa u Hrvatskoj posvećena ovom malom svecu sv. Dominiku Saviu.

Sport[uredi | uredi kôd]

Mjesni nogometni klub Nk Budainka-Kolonija naselje dijeli s Budainkom. Također postoji odbojkaški klub OK Kolonija koji postiže zavidne rezulate na državnim smotrama.

U školskoj sportskoj dvorani se svake godine održava kultni malonogometni turnir sv. Dominik Savio, a sva prikupljena sredstva idu u humanitarne svrhe.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]