Damir Stojić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Damir Stojić
Rođen 25. travnja 1973.
Toronto
Zaređen 29. lipnja 2002.
Portal: Kršćanstvo

Don Damir Stojić (Toronto, 25. travnja 1973.) hrvatski je katolički svećenik, salezijanac, studentski kapelan Grada Zagreba.

Životopis[uredi VE | uredi]

Mladost i obrazovanje[uredi VE | uredi]

Rodio se 25. travnja 1973. u Torontu u Kanadi kao najmlađi od tri sina u obitelji hrvatskih iseljenika. Roditelji su mu došli u Kanadu iz Hercegovine. Završio je osnovnu i srednju salezijansku školu u Kanadi.

Nakon ljetovanja u Hrvatskoj odlučuje doći među hrvatske salezijance i upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je s temom Teološko značenje golotinje u Svetom pismu, 2002. godine.

Zaređen je za svećenika 29. lipnja iste godine. Nakon toga bio je dvije godine kapelan na Jarunu u crkvi sv. Mati Slobode, te tri godine na poslijediplomskom studiju na "Catholic University of America" u Washingtonu, gdje je vodio hrvatsku katoličku misiju sv. Blaža i magistrirao moralnu teologiju s temom Načela katoličkoga socijalnog nauka u pravima manjina.

Pastoralni rad[uredi VE | uredi]

U Zagreb se vratio 2007. i od tada obnaša službu studentskog kapelana [1] te pastoralno djeluje u crkvi Sveta Mati Slobode, na zagrebačkom Jarunu. Studenti koji studiraju u Zagrebu, a ne potječu iz Zagreba nemaju svoju župu pa iz tog razloga, studentski kapelan brine za njihov duhovni razvoj kroz sv. mise, razgovore, predavanja i vjeronaučne susrete.[2]

U svojem radu osobito se bavi teologiju tijela prema katehezama pape Ivana Pavla II.

Član je povjerenstva za pastoral mladih Hrvatske biskupske konferencije, kao i Hrvatske salezijanske provincije.

Javno djelovanje[uredi VE | uredi]

Damir Stojić javno se angažirao oko mnogih tema koje zadnjih godina dijele hrvatski javnost, poput gostovanja Judith Reisman, referenduma o ustavnoj definiciji braka, istospolnih brakova, homoseksualnosti,[3] spolnog odgoja, rodnih studija i sličnih. Gostovao je i u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u 2.[4]

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Mrežna mjesta