Davor Dijanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Davor Dijanović (Bjelovar, 15. prosinca 1987.), hrvatski je novinar, urednik, kolumnist, povijesni istraživač, geopolitički analitičar i publicist.

Životopis[uredi VE | uredi]

Davor Dijanović rodio se je u Bjelovaru 1987. godine. Od 2008. do danas objavio je više od tisuću članaka, eseja i književnih prikaza o temama iz područja politike, geopolitike, povijesti i kulture. Kao novinar napravio je nekoliko stotina razgovora s uglednim osobama iz hrvatskoga političkog i kulturnog života. Moderirao i izlagao na velikom broju tribina, predavanja i književnih večeri. Član je Hrvatskih novinara i publicista, Hrvatskoga kulturnog vijeća, Udruge obnova i Matice hrvatske.[1]

Pisao je za Hrvatsko slovo, Hrvatski tjednik, Politički zatvorenik, Vijenac i nekolicinu internetskih portala. Stalni je suradnik Hrvatskog tjednika, a povremeni suradnik Vijenca i Glasa Slavonije.

Pjesme je objavljivao u književnoj reviji Marulić, Klasju naših ravni, Zlatnom peru i Obnovi. Stihovi su mu uvršteni u knjigu "Hrvatsko pjesničko biserje - Antologija suvremenog hrvatskog pjesništva 2006. - 2016.".

Član je uredništva i novinar Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća te član uredništva Obnove, časopisa za kulturu, društvo i politiku.[2]

Piše tjednu kolumnu za portal Direktno.[3]

Prema ocjeni mr. sc. Miljenka Stojića, riječ je o jednome od najznačajnijih hrvatskih publicista.

Djela[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. ():Predstavljena knjiga ‘’Hrvatska u žrvnju jugosfere’’ mladog bjelovarskog autora Davora Dijanovića, Bjelovar info, 27. ožujka 2015.pristupljeno 4. travnja 2015.
  2. Obnova, časopis za kulturu, društvo i politiku, Hrvatska znanstvena bibliografija, pristupljeno 4. travnja 2015.
  3. Kolumne Direktno.hr. Pristupljeno 19. siječnja 2017.
  4. HKV: Izišla knjiga Davora Dijanovića „Hrvatska u žrvnju Jugosfere“ , Hrvatsko kulturno vijeće, 26. ožujka 2015., pristupljeno 4. travnja 2015.