Dodatak:Popis hrvatskih izumitelja i istraživača

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Popis hrvatskih izumitelja i istraživača, abecedni pregled osoba i njihovih izuma, inovacija, otkrića i doprinosa unapređenju znanosti, tehnologije, proizvodnje i usluga, koji su hrvatskog podrijetla ili su djelovali na području Hrvatske.


Sadržaj: Vrh | A | B | C | Č | Ć | D | | Đ | E | F | G | H | I | J | K | L | Lj | M | N | Nj | O | P | Q | R | S | Š | T | U | V | W | X | Y | Z | Ž


A[uredi VE | uredi]

B[uredi VE | uredi]

  • Baromić, Blaž – osnivač prve hrvatske glagoljske tiskare 1494. g.
  • Bartl, Zlata – tvorac začina Vegete
  • Belušić, Josip – izumitelj „velocimetra“, odnosno električnog brzinomjera
  • Benigar, Ivan – istraživač južnoameričkih Indijanaca, inženjer, antropolog, etnolog i filolog; pisac araukansko-kastiljskog rječnika
  • Bošković, Josip Ruđer – polihistor; postavio teoriju sila i strukture tvari, postavio kriterije za određivanje staza nebeskih tijela; niz otkrića na području optike, graditeljske statike, matematike i dr.
  • Bošković, Nebojša i Matijašević, Branimir – tvorci stroja LAMENI za poboljšano brtvljenje dijelova brusilica
  • Brixy, Ivan – inovator u urarstvu i strojarstvu
  • Brozinčević, Franjo – automobilski inženjer, konstruktor i inovator
  • Bune, Vice – istraživač prekomorskih teritorija, pomorski kapetan i dubrovački diplomat

C[uredi VE | uredi]

Č[uredi VE | uredi]

Ć[uredi VE | uredi]

D[uredi VE | uredi]

[uredi VE | uredi]

Đ[uredi VE | uredi]

E[uredi VE | uredi]

F[uredi VE | uredi]

  • Feller, Vilim Srećko – matematičar; istraživač i postavljač teorema na polju teorije vjerojatnosti i dr.

G[uredi VE | uredi]

  • Getaldić, Marin – konstruktor paraboličnog ogledala; pridonio izumima naočala, teleskopa i dr.

H[uredi VE | uredi]

  • Hanaman, Franjo – izumitelj prve ekonomične električne žarulje s metalnom (volframskom) niti (zajedno sa suradnikom Alexanderom Justom)

I[uredi VE | uredi]

J[uredi VE | uredi]

  • Juretić, Davor – pronalazač adepantina, antibiotika protiv escherichije coli

K[uredi VE | uredi]

L[uredi VE | uredi]

  • Lerman, Dragutin – istraživač Afrike i putopisac
  • Lučić, Antun – izumitelj hidraulične dijamantne rotirajuće bušilice, protupovratnog ventila, rotacijskog bušenja nafte s isplakom i dr.

Lj[uredi VE | uredi]

M[uredi VE | uredi]

N[uredi VE | uredi]

Nj[uredi VE | uredi]

O[uredi VE | uredi]

P[uredi VE | uredi]

  • Pavuna, Davor – znanstveni istraživač; djela s područja eksperimentalne fizike, kemije kondenzirane materije te mikro- i optoelektronike; napisao udžbenik o supravodljivosti
  • Penkala, Eduard Slavoljub – izumitelj mehaničke olovke, nalivpera, termos-boce, anodne baterije, lebdjelice na zračnom jastuku, deterdženta, ebonita, dinamometra, manometra, vagonske kočnice i dr.
  • Pervan, Darko – inovator u proizvodnji podnih obloga (prvi laminat)
  • Polo, Marko – istraživač, svjetski putnik, putopisac
  • Potočnik, Herman – pionir izuma raketnog motora i orbitalne svemirske stanice
  • Prelog, Vladimir – znanstveni istraživač na polju stereokemije organskih molekula i dr.
  • Puratić, Mario – izumitelj hidrauličnog brodskog vitla

R[uredi VE | uredi]

  • Ratkaj, Ivan – istraživač Meksika, putopisac i kartograf
  • Rimac, Mate – inovator u automobilskoj industriji
  • Ružička, Lavoslav – znanstveni istraživač na području organske kemije (terpeni, steroidi, spolni hormoni, insekticidi)

S[uredi VE | uredi]

  • Salcher, Peter – fizičar austrijskog podrijetla; utemeljitelj "nadzvučne fotografije", ultrabrzog snimanja leta puščanog zrna kroz zrak
  • Schwarz, David – tvorac prvog upravljivog aluminijskog zračnog broda (dirižabla) s benzinskim motorom
  • Seljan, Mirko i Stjepan – istraživači Afrike i Južne Amerike i putopisci
  • Skalica, Tomo – istraživač i putopisac; prvi Hrvat koji je 1855. godine oplovio Zemlju
  • Skalić, Pavao – polihistor, enciklopedist, humanist i pustolov; tvorac riječi enciklopedija u današnjem značenju
  • Soljačić, Marin – fizičar; otkrio nezračeći bežični prijenos energije
  • Souček, Branko – izumitelj na polju računarstva
  • Szentmartony, Ignacije – istraživač Južne Amerike

Š[uredi VE | uredi]

  • Štagljar, Igor – istraživač na području molekularne biologije
  • Šupuk, Ante – inovator; tvorac prve europske elektrane na izmjeničnu struju i sustava javne gradske rasvjete u Šibeniku, zajedno s inženjerom Vjekoslavom Meichsnerom

T[uredi VE | uredi]

  • Tesla, Nikola - izumitelj izmjeničnog električnog generatora, asinkronog elektromotora, turbine bez lopatica, rezonancijskog transformatora i dr.

U[uredi VE | uredi]

  • Uzelac, Tomislav - tvorac AMP-a, prve komprimirane digitalne audio-datoteke za uređaj MP3

V[uredi VE | uredi]

  • Visin, Ivan – istraživač prekomorskih teritorija, pomorski kapetan; drugi Hrvat koji je oplovio Zemlju 1859.g.
  • Vrančić, Faust – polihistor; izumitelj i inovator niza konstrukcija i uređaja (padobran, lančani mostovi, mlinovi, preše, turbine, strojevi za žitarice, zaprežna kola, sunčane ure i dr.
  • Vučetić, Ivan – utemeljitelj daktiloskopije
  • Vukić, Ivan (poznat i kao Ivan Lupis) – izumitelj torpeda
  • Vukobradić, Luka – inovator stroja za vršenje djeteline

Z[uredi VE | uredi]

Ž[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]