Državna cesta D8

Izvor: Wikipedija
Inačica 765203 od 5. srpnja 2007. u 02:10 koju je unio 145.116.16.166 (razgovor)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

D8 Jadranska magistrala (Jadranska turistička cesta) je jedna od glavnih hrvatskih državnih cesta koja povezuje sjeverni i južni Jadran. Pruža se duž sjeverne obale Jadranskog mora pa je zbog toga i nazvana Jadranska magistrala. Izgrađena je 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća, a cestovna oznaka joj je D-8. U novije vrijeme je poznata i pod imenom Jadranska turistička cesta, a dužina kojom prolazi kroz Hrvatsku joj je 658 kilometara.

Ova cesta povezuje sve važnije hrvatske primorske gradske centre od Rijeke, preko Zadra, Šibenika, Splita, Makarske, Ploča i Dubrovnika, pa sve do graničnog prijelaza Debeli brijeg između Hrvatske i Crne Gore, a završava na krajnjem jugu Crne Gore. Cesta prolazi kroz tri države, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, te kroz pet hrvatskih županija: Primorsko-goransku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.

Vanjske poveznice

Hrvatske ceste


AB-AS-grün.svg Nedovršeni članak Državna cesta D8 koji govori o prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.