Elizabeta Nemanjić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Elizabeta Nemanić
Banica Elizabeta, freska iz manastira Visoki Dečani
Banica Bosne
Vladavina 1287.1314.
Nasljednik Elizabeta Ortenburška
Suprug Stjepan I. Kotromanić
Djeca
Miroslav
Ninoslav Kotromanić
Stjepan II. Kotromanić
Vladislav Kotromanić
Katarina Kotromanić
Marija
sin nepoznatog imena
Dinastija Nemanjići
Kotromanići
Otac Stefan Dragutin
Majka Katarina Arpadović
Rođen 1270.
Preminuo 1331.
Vjera pravoslavac

Elizabeta Nemanjić Kotromanić, poznata i kao Jelisaveta Nemanjić, ( Ras 1270 - Bosna 1331 ) je bila srpska i sremska princeza iz porodice Nemanjić i bosanska banica kao supruga bana Stjepana I. Kotromanića.

Životpis[uredi VE | uredi]

Elizabeta je bila kćerka srpskog kralja Stefana Dragutina iz dinastije Nemanjića i ugarske princeze Katarine Ugarske iz dinastije Arpadovića. Pored Jelisavete Dragutin i Katarina su imali još nekoliko djece :

Jelisaveta je mladost provodila u Sremu. U kasnu jesen 1284. godine u Vrhbosni udala se za bosanskog tadašnjeg princa i budućeg bana Stjepana I. Njihov brak je bio pokušaj ostvarivanja alijanse između Prijezde I. i Elizabetinog oca Dragutina. Ban Stjepan i Elizabeta su imali barem šestero djece :

Banica Jelisaveta je ostala udovica 1314. godine. Pošto je Stjepanov nasljednik, njen sin, Stjepan II., bio maloljetan, Elizabeta je nakratko preuzela de facto vlast. Međutim, banica Elizabeta je sa svojom djecom bila prisiljena skloniti se u Dubrovnik iste godine jer je uvidjela da ne može očuvati za njih vlast nad Bosnom. Banica Elizabeta je vladala nakratko Usorom i Soli dok su ostalim, većim dijelom Bosne, vladali knezovi Šubići. Njen bijeg u Dubrovnik je bio prvi od mnogobrojnih kasnijih odlazaka bosanskih plemića u egzil u Dubrovnik. Ne zna se do kada su Elizabeta i njena djeca ostali u Dubrovniku. Elizabeta je u sinovo ime izdavala povelje, a njeno se ime uglavnom pojavljivalo prije imena njenog sina.[2] Umrla je oko 1331. godine.

Nakon Elizabete, sljedeća banica Bosne bila je njena nevjesta i imenjakinja, Elizabeta Ortenburška. Nakon izumiranja dinastije Nemanjić, Jelisavetin unuk, Tvrtko I. Kotromanić, je polagao pravo na srpsku krunu kao unuk Elizabete Nemanjić.

Porodično stablo[uredi VE | uredi]

Elizabeta je patrilinearno bila potomak srpske dinastije Nemanjića, a matrilinearno potomak turskog plemena Kumana.

  1. Medieval Lands
  2. Ančić, Mladen: Putanja klatna: Ugarsko-hrvatsko kraljevstvo i Bosna u XIV. stoljeću, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 1997.
  3. Preci Jelisavete Nemanjić