Emerik Derenčin

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Emerik (Mirko) Derenčin (mađarski: Imre Derencsényi) bio je hrvatski ban. 1493. Predvodio je hrvatsku vojsku u bitci na Krbavskom polju protiv turske plaćeničke vojske Jakuba-paše Haduma. Tom je prilikom zarobljen a kasnije i doživotno utamničen u Anatoliji.

Karijera[uredi VE | uredi]

Rodom iz obitelji mađarskih plemića i odan kruni svoju je prvu veliku dužnost dobio kao jajački ban (1490.-1492.). Tom se prilikom i istaknuo kao vrsni zapovjednik obrane Jajca. Od 1492.-1493. obnašao je dužnost senjskog kapetana.

U prvoj polovici 1493. imenovan je, uz Ivana Bota, hrvatskim banom. Kad je Bernardin Frankopan u proljeće te godine, u pokušaju da povrati imanja koja je Frankapanima oduzeo kralj Matija Korvin, okupirao Senj, banovi su na poziv samih Senjana odgovorili opsadom utvrde. Prilikom opsade poginuo je Ivan Bot, a Derenčin je ostao jedini ban.

Krbavska bitka[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Krbavska bitka
Na vijest o upadu turskih pljačkaša u ljeto 1493. neprijateljstvo bana i Frankapana je prekinuto i združena bansko-feudalna vojska je krenula u presretanje Turaka. Bitka se odigrala 9. rujna na Krbavskom polju ispod grada Udbine. Uvjeren u brojčanu nadmoć svoje vojske i svoju stručnost, Derenčin je ignorirao razuman prijedlog nekih zapovjednika da se Turke dočeka u zasjedi dublje u bosanskim planinama. Umjesto toga prihvatio je bitku na otvorenom polju, koja je rezultirala potpunim porazom hrvatske vojske.

Nakon kratke i žestoke bitke preko deset tisuća vojnika je što izginulo, što zarobljeno. U bitci su poginuli i Derenčinov sin i brat, a ban je zarobljen i odveden najprije u Carigrad odakle je imao prilike, preko Dubrovčana, poslati pismo mađarskom kralju Ladislavu, a potom u tamnicu Kara Hisar-i Sahib u pokrajini Brus u Anatoliji. Nakon tri mjeseca tamnovanja je umro.

Povezani članci[uredi VE | uredi]